Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Žihlavka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,pani doktorka,prosím vás,moju dcérku trápi žihlavka,boli sme u alergologičky,u kožných lekárov,ale žihlavka neustúpila,používa už druhý liek na alergiu,a má prísnu diétu,ale nič sa nedeje,stále ju trápi svrbenie,prosím dajte mi radu,aký liek by jej pomohol,ďakujem ostávam s pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem ako vyzerá tá vyrážka, ale žihľavka, teda červená svrbivá, niekedy aj prchavá vyrážka po celom tele môže byť aj prejavom nákazy parazitom, škrkavkou detskou. Dá sa to vyšetriť zo stolice ale hovoria pre to niekedy aj určité krvné výsledky. Po preliečení parazita, ale správnom a dostatočnom, žihľavka prejde. Iné nič v tejto situácii neviem poradiť.

Podobné otázky

  • Žihľavka

    , Autor: lopuska

    Dobrý večer pani doktorka, prosím o radu. Mám 12 ročného syna, od septembra prekonal viackrát virózu, pravdepodobne aj covid (my s manželom sme boli pozitívni, syn nie) a koncom októbra sa mu začala objavovať žihľavka spojená s bolesťou hlavy. Na vyšetrení u kožnej lekárky mu spravili testy z krvi a výsledok bol, že prekonal virózu, a môže to byť z toho. Dostal Spirabel, ktorý doteraz berie. Bolo nám tiež odporúčané dodržiavať šetriacu diétu bez citrusov, čokolády, paradajok, orechov a podobne. Sporadicky sa ešte v priebehu novembra objavilo svrbenie na koži, ale už bol dlhší čas kľud. Spirabel bral najprv dva krát denne, potom sme prešli na jeden. Postupne sme tiež upúšťali z diéty. Dnes sa však žihľavka vrátila, objavilo sa pálenie a pupence na krížoch a bruchu.
    Som z toho dosť nešťastná, lebo som myslela, že už je to za nami. Nikto mi navyše nevie dať presnejšie informácie, čo robiť ďalej, máme sa vrátiť k prísnej diéte, zase takmer bez ovocia, zeleniny, mlieka... A na ako dlho? Neuškodím synovi bežnou stravou? Rada by som sa opýtala na Váš názor, nakoľko termín k alergologičke máme až v januári. Ďakujem!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Takéto žihľavky pozorujem opakovane aj v mojej ambulancii. Prikláňam sa k tomu, že sú to žihľavky doprevádzajúce virozu, než že by to boli alergie. Lokálne odporúčam tekutý púder s mentolom a celkovo fenistil alebo u starších detí dithiaden. určite je čas na vyšetreni u alergologičky aj v januári ale nemusí sa zistiť príčina. Diéta s vylúčením obvyklých alergénov / čokoláda, citrusy, oriešky sushi a podobne /je v poriadku.

  • Alergia na formulu

    , Autor: Szuziana

    Dobrý deň pani doktorka
    Chcela by som sa spýtať mam plne kojene 8 mes dieťa a večer sa mi budí každé 2h na kojenie tam som skusila jej dať aspoň raz fromulu a malička dostala asi alergiu take niečo ako žihľavka a keď mala 5 mes tak som jej už raz dala nutrilon a v pohode nič nemala až teraz v 8 mes . Ja nemám vek mlieka tak že extra a každé 2h v noci kojiť je veľa .Poraďte čo jej môžem dať resp ake mliecko možno siahnuť po hypoalergenom? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V TOmto veku by už mala mať aj bez mliečne príkrmy a aj mliečnu kašu z umelého mlieka. Tak traba zhodnotiť či aj po mliečnej kaši má koprivku. Možno mala aj niečo iné, nové v strave tak to mohlo byť po tom.
    Nedala by som jej mlieko najmenej dva týždne a potom treba znova skúsiť, ak nie mlieko tak mliečnu kašu, zvyknem dávať večer pred kúpaním.

  • zihlavka?

    , Autor: tinnka13

    Dobrý deň, mám 16 mesačného syna. V nedeľu na obed papal omáčku kde bolo aj oregano a čajík ktorý obsahoval aj škoricu, no v utorok ráno som na jeho nožičkách našla také malé pupence ako keď sa popálim žihľavou natrela som mu to fenistilom gélom- zmizlo ale urobilo sa na inom mieste. Lekárka nám kázala dávať kvapky Fenistil večer a cez deň podľa potreby. Za aký čas je možné aby to úplne prestalo?Alebo bude treba to riešit inými liekmi? Ešte dodám ze synček bol chorý pred týždňom dobral likey - sirup Ventolin, Solmucol, Megamox Duo.
    Dakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem ako sa vyrážky vyvinuli, ale lieky by mal užívať asi týždeň, faktom je, že to mohla byť aj reakcia na niektorý z liekov, aj v kombinácii s nejakou vírusovou infekciou. Je potrebné dieťa sledovať. Vyvarujte sa nateraz škorici aj oreganu.

  • alergia na arašidy?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.
    Mam 7 mes. chlapceka, ktoreho dojčim, zacali sme zavadzat aj zeleninu a sem tam aj ovocie.Doteraz ziadne problemy. Idu mu zubky, tak som mu na obed jemnucko potrela dasienka gelom - Kamistat sensitive s harmancekom. Ku veceru sa "vysypal". Ibaze som nezamerne dva dni pred tym zjedla asi 10-15 arasidov.
    Je mozne, ze to bude skor alergia na tie arasidy ako reakcia na gel?
    Je potrebne nejake vysetrenie?Znamena to ze bude mat alergiu na arasidy? Priblizne po akom case mu ta zihlavka ustupi.
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zväčša ustúi do pár minút ak je to žihľavka, ak sú to iné vyrážky alergického pôvodu, môže to trvať niekolko dní. Vyšetrenia nepotrebuje žiadne, pravdepodobne je to ten gel alebo arašidy oboje vyraďte z používania / teda u vás z konzumácie/.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: