Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • krv v stolici

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vážená pani doktorka, chcela by som sa spýtať, mám 6-mesačnú dcérku a začali sme s príkrmami. Postupne sme zaradili na obed masovozeleninový príkrm a večer nemliečnu ryžovú kašu. Keďže som mala prechodne menej mlieka, urobila som 1x ryzovu kašu do mlieka umelého. Neviem, či to bola náhoda, ale dcerke sa asi po 4 dňoch objavili v stolici nitky krvi. Trvalo to 5 dní. Niekedy v stolici krv bola, inokedy nie. Hnačku nemala, stolica bola len oveľa hutnejšia ako predtým a dosť výrazne zapáchala, hlieny tam neboli. Naša lekárka nám povedala, že sa to stáva a ďalej to neriešila. Ja som alergička, bolím sa, či sa nemože jednať o prejav alergie na bielkovinu kravského mlieka. Keďže ju kojím, ja som vysadila všetky mliečne výrobky vrátane jogurtov, syrov. Sú to už dva týždne, krv v stolici sa neobjavila. Ale čo ďalej, je potrebné dcérku nejako došetriť? Alebo to brať ako alergiu?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zatiaľ by som odporučila vám bezmliečnu diétu, dieťatku nedávať iné ako materské lieko. Okolo devaiteho mesiaca môžete znova skúsiť napríklad mliečnu ryžovú kašu a aj vy si môžete dať nejaké mlieko alebo mliečny výrobok. Sledujte, čo sa udeje so stolicou. Samozrejme v zavádzaní bezmliečnych príkrmov pokračujte ďalej.

Podobné otázky

  • Krv v stolici

    , Autor: Alika

    Prosim o radu, dcera ma 20 dni, plne dojcena, pred tyzdnom sa jej objavila krv v stolici, vsetky vyslefky krv stolica negativne, bolo nam poradene vysadit potraviny s mliekom. Aj po tom sa objavuje sporadicky krv v stolici, alebo len tak na plienke. Vysadili sme teraz aj D vitamin. Co este treba urobit? Dieta je uz teraz menej nepokojne, ale treba ho stale nosit na rukach. Teplotu nema. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    D vitamin nie je potrebné vysadiť. Je naozaj dôležité, aby matka držala úplne bez mliečnu diétu, ale ešte po týždni, kým matka mlieko konzumovala môže mať krv v stolici. Sledujte všetko ďalej, snažte sa držať prísnu bez mliečnu diétu / mlieko je aj v niektorom chlebe!!!/ a úodľa stavu konzultujte vášho lekára.

  • Zla reakcia na prikrm

    , Autor: amanta

    Dobry den,
    15.6.2014 som Vam pisala otazku ohladne zavadzania prikrmov s nazvom Cierne bodky v stolici. Ako ste mi odporucili, pockala som s prikrmami (pre istotu 2 tyzdne). Vcera som zacala malej podavat zamiacik. Asi do 2 hodin sa vykakala a na ritke mala pluzgieriky. Tie po starostlivosti do dalsieho dna zmizli. Na obed som teda dcerke dala opat zamiacik, cela situacia sa zopakovala a pluzgieriky sa zhorsili. Tie pluzgieriky vyzeraju akoby sa poprhlila zihlavou. Nic nove ( plienky, krem,...) som nepouzila, dokonca ani nove balenie. Navyse malej prikrmy ani nechutia, natahuje ju. Teraz ma 5 mesiacov a je iba na umelom mlieku.
    Moze tato reakcia suviest s predchadzajucimi problemami ( v 1,5 mesiaci krv v stolici)?
    Ako mam dalej pokracovat ohladne prikrmov?
    Mam strach, ci dcerka bude moct vobec nieco papat, alebo na vsetko bude zle reagovat.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Teraz by som určite príkrmy nedávala a celú situáciu riešila s lekárom, ktorý dieťatko pozná, vyšetrí ho zhodnotí situáciu okolo príkrmov. Dôležitá je aj rodinná anamnéza, teda či niekto nie je alergický z rodičov alebo súrodencov, či sa v rodine nevyskytuje závažná porucha imunitného systému. Takýto problém naozaj nie je možné riešiť na diaľku.

  • alergia na BKM

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pani doktorka, chcem sa opýtať ako sa zisťuje alergia na BKM. Dcérka má 5 mes., je plne dojčená ale má riedku hlienovitú stolicu, niekedy s krvou. Bol urobený aj výter zo stolice - boli tam baktérie E.coli 055, užíva probiotiká Biogaia, ale v opakovanom výtere E. coli už neboli ale krv sa objavuje stále. Mlieko som zo stravy vylúčila ale ked som si dala trošku syra alebo koláč kde bolo aj mlieko a smotana tak na druhý den bola krv v stolici, presnejšie povedané krv v hlienoch. Môže sa alergia na BKM prejavovať aj krvou v stolici a aj ked som zjedla len malé množstvo jedla ktoré obs. mlieko?
    Boli sme u detskej gastroenter. ktorá mi povedala na to, že ked bude mať opakovane krv v stolici mám urobiť ryžový odvar. Môžem obvodnú pediatričku požiadať o testy na zistenie alergie alebo to musí len alergolog.
    Dakujem vám velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku ešte testy nemusia nič preukázať. Zásadne odporúčam z vašej strav ÚPLNE!!!!!!!!! vylúčiť mlieko a mliečne výrobky, pozor aj na mlieko v bábovke, keksoch a podobne. Sama vidíte, že keď mlieko nekonzumujete stolica je bez krvi. Myslím, že sa to dá zabezpečiť, pri plnohodnotnej vašej strave s dostatkom mäsa, zeleniny, ovocie, cereálií vám mlieko určite nebude chýbať. Odporúčam pridať preparát vápnika, napríklad Calcium sandoz alebo calcium c šumivé, 1 tbl. denne. Ťažkosti rastom dieťatka a dozrievaním jeho imunitného aj tráviaceho traktu pravdepdobne ustúpia. Na testy a iné vyšetrovanie je dosť času a nie je dôvod teraz dieťa trápiť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: