Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • alergia na BKM

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pani doktorka, chcem sa opýtať ako sa zisťuje alergia na BKM. Dcérka má 5 mes., je plne dojčená ale má riedku hlienovitú stolicu, niekedy s krvou. Bol urobený aj výter zo stolice - boli tam baktérie E.coli 055, užíva probiotiká Biogaia, ale v opakovanom výtere E. coli už neboli ale krv sa objavuje stále. Mlieko som zo stravy vylúčila ale ked som si dala trošku syra alebo koláč kde bolo aj mlieko a smotana tak na druhý den bola krv v stolici, presnejšie povedané krv v hlienoch. Môže sa alergia na BKM prejavovať aj krvou v stolici a aj ked som zjedla len malé množstvo jedla ktoré obs. mlieko?
    Boli sme u detskej gastroenter. ktorá mi povedala na to, že ked bude mať opakovane krv v stolici mám urobiť ryžový odvar. Môžem obvodnú pediatričku požiadať o testy na zistenie alergie alebo to musí len alergolog.
    Dakujem vám velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku ešte testy nemusia nič preukázať. Zásadne odporúčam z vašej strav ÚPLNE!!!!!!!!! vylúčiť mlieko a mliečne výrobky, pozor aj na mlieko v bábovke, keksoch a podobne. Sama vidíte, že keď mlieko nekonzumujete stolica je bez krvi. Myslím, že sa to dá zabezpečiť, pri plnohodnotnej vašej strave s dostatkom mäsa, zeleniny, ovocie, cereálií vám mlieko určite nebude chýbať. Odporúčam pridať preparát vápnika, napríklad Calcium sandoz alebo calcium c šumivé, 1 tbl. denne. Ťažkosti rastom dieťatka a dozrievaním jeho imunitného aj tráviaceho traktu pravdepdobne ustúpia. Na testy a iné vyšetrovanie je dosť času a nie je dôvod teraz dieťa trápiť.

Podobné otázky

  • alergia na bkm a intolerancia laktózy

    , Autor: bubu2

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Môjmu 4-ročnému synovi diagnostikovali v decembri alergiu na kravskú bielkovinu a mal zvýšené hodnoty aj na lepok. Na gastroenterologii nam kazali bezmliečnu dietu, a kedže za 4 mesiace pribral aj narastol, vratila sa chuť do jedla, tak sa kontrolne odbery nerobili. može byť, že hodnoty sa upravili a alergia na lepok nerhrozí? okrem toho nam teraz v aprili zistili aj intoleranciu na laktózu.Na gastroenterologii povedali aby som o take 2 mesiace začala zaťažovať organizmus kyslomliečnymi produktami s nízkym obsahom laktózy. vedeli by ste mi dať príklad, ake su to vyrobky? a ešte by som sa chcela opýtať, že ak má syn teda alergiu na kravsku bielkovinu a intoleranciu laktozy, ake probiotika na zvýšenie imunity by ste odporučili? (býva častejšie chorý). a posledná otázka, sice nepatri do tejto sekcie, ale nechcem vám zbytočne písať ďalšiu správu: syn sa často sťažuje na bolesť klenby na ľavej nohe. čím to môže byť? keď mu ju pomasírujem, tak ho to prejde. stáva sa, že sa na bolesť s plačom zobudí aj v noci. Ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kvôli klenebe je možno dobré navštíviť ortopéda.
    Probiotika odporúčam SWIS alebo dophillus
    Kyslomliečne produkty sú všetky, kdeje už hlavne bielkoviny čiastočne rozdelená. Teda sú to jogurty, kyslé a acidofilné mlieko, Zatiaľ nie pribináčiky a termixy.

  • redšia stolica po jogurte

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Po ukončenom 8. mesiaci som synovi zaviedla jogurt, cca 100 g každý druhý deň. Začal kakať redšie, no nie až ako novorodenec. Po vysadení jogurtu sa po týždni stolica vrátila do normálu. Znovu sme skúsili jogurt a kakal redšie. Môže to byť intolerancia laktózy či alergia na BKM? Bruško ho nebolí, nevšimla som si ani iné príznaky. Synček je dojčený aj 8 - 10-krát denne. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nebol to najlepší nápad začať hne´d jogurtom, ja ho inak zavádzam až po ôsmom mesiaci, kedy aj u kojeného dieťaťa najprv zavediem mliečnu kašu / samozrejme s formulou a nie bežným mliekom/. Radím nedávať 14 dní ani umelé mlieko/ či teda kašu s ním/ ani jogurty. Potom zaviesť najprv mliečnu kašu a potom po desiatom mesiaci jogurty.

  • ALERGIA NA BKM

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Chcela by som Vas poprosit o radu. Mam 15 mes.dcerku ktora ma diagnostikovanu alergiu na BKM.Nastaveny sme na NEOCATE .Mame alergiu aj na soju. Chcem sa opytat ci by som jej mohla varit z pohankoveho mlieka alebo davat aj pohankove mlieko.Poistovna nam totiz schvalilu na vynimku iba 3 bal Neocate na mesiac a to nam nestaci.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemám sksúsenosti s pohánkovým mliekom, ale je úplne iné ako sojové aj kravské, mlieka však pri plnohodnotnej strave veľa piť nemusí. Možno sa dá skúsiť aj ryžové mlieko, to je tiež úplne iné ako soja a mlieko kravské.

  • reflux a alergia na BKM

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka,

    ďakujem za odpoveď. Problém s kojením nastal ešte v nemocnici, malému klesli hodnoty pod minimum a začali ho prikrmovať. Ja som mala málo mlieka, čo som práve s laktačnou sestrou a poradkyňou skúšala riešiť. Verte mi, urobila som maximum, aby som mala dosť mliečka pre malého, bola som aj na hormonálnych vyšetreniach, ktoré skončili katastrofálne. Príčinou môjho nekojenia je zdravotná a nie ľahostajná...
    Malého prikladám každú chvíľu, v týchto teplách sa stane, že veru aj 20krát denne - lebo vodu som mu nedávala, ale od smädu len moje "predné" mlieko.
    Tak isto , ako Vy i moja pediatrička tvrdila, že kojiť musím a neexistuje dôvod, prečo by s amlieko tvoriť nemalo. Keď spoznala môj zdravotný stav, pochopila a len dodala, že bohužiaľ je to tak aj keď sa s tým ešte nestretla.
    /podotýkam, že to, že som vôbec otehotnela je medicínsky zázrak - nemám menzes a keď ho vyvolali, ovuláciu som tiež nemala - postúpila som niekoľko zákrokov, liečbu.../

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ale to ste mi nenapísali, potom vôbec problém s kojením neriešte, prikladajte dieťatko ako stíhate a dokrmujte ho. ja nie som ani vo veci kojenia fundamentalista,ak z vážnych dôvodov / čo u vás je ale je to naozaj veľmi zriedkavé, oveľa zriedkavejšie ako sa "nekojí"/nemôžete kojiť, dieťatko určite krásne vyrastie aj na umelom mlieku, ktoré je dnes tak prepracované, že sa materskému naozaj podobá. Nikdy v živote si nemyslím, že mamička, ktorá nekojí nie je dostatočne dobrá mama!!!To v žiadnom prípade!!!!Ani vy si nerobte výčitky,kvôli prikrmovaniu. Je to úplne v poriadku. Veľmi dôležité pre vás aj dieťatko je, aby ste boli zdravá!!!!!!!!!!!!!

  • reflux a alergia na BKM

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem,

    syn má 11 týždňov. Od začiatku ho kojím /dvakrát denne/ a prikrmujem Nutrilonom HA. Pred 2mi týždňami mu zistili mierny reflux - skutočne mierny, vygrca sem-tam mliečko cca tak 2 malé lyžičky a stane sa, že vygrcká po cca dvoch hodinách od papania vodu /ako keby mlieko strávilo a vodu nie/. Je to denne ale nie po každom jedení.
    Gastroenterologička mi odporučila dávať do UM nutriton, ale nedávam ho, nakoľko ten reflux je naozaj mierny a v noci prakticky vôbec. Na odporúčanie gastroent. som v 11tom týždni začala malému naharadzovať Nutrilon HA nutrilonom 1 a to formou: 3dieliky Nutrilonu HA a jeden dielik Nutrilonu 1 - toto všetko v troch dávkach, keď som si všimla malému v lakťových jamkách vyrážky typu potničiek. Ihneď som vysadila Nutrilon 1 a malému začala dávať Nutrilon HA. Na ráno boli vyrážky v nezmenenom počte, trocha bledšie. Gastroent. chcela vidieť tie vyrážky, preto mi kázala dať jedno jedenie v plnej dávke len Nutrilon 1 a po dvoch hodinách sme sa boli ukázať. Vyrážky mierne sčervenali ale počtom sa zvýšili až na ďalší deň , dokonca sa začali tvoriť aj na ramene a v podkolení. Krv mu nebrala /čo ma trocha prekvapilo/ , kázala len dávať Nutrilon HA a po 6tich dňoch zavolať o stave vyrážok. Takže mu dávam už len Nutrilon HA. Stav vyrážok je ešte nezmenený, ale máme za sebou sotva 30 hodín od podania plnej dávky Nutrilonu 1. Trocha mi však utkvela poznámka lekárky, že reflux môže spôsobiť alergiu na BKM. Chcem sa spýtať, či je to aj v našom prípade možné, keď máme skutočne minimálny reflux? Zároveň ma zaujíma, či doteraz dobré znášanie Nutrilonu HA nám narušil Nutrilon 1 a malý bude mat alergiu resp. neznášanlivosť aj na Nutrilon HA?
    Pre ľahšie zhodnotenie nášho stavu píšem info o synovi. Narodil sa včas - 4000g, 52cm, dnes t.j. v 11.týždni mal 7100g a 64cm. Je veľmi kludné dieťa, v noci spinká od 21.00 do 05.00 hod. Koliky ani iné bolesti bruška nemáme, jedine veľmi časté a veľmi smradľavé vetry. Kojenie je už len 2krát denne a teraz už papá 150ml Nutrilonu HA 6krát denne.

    Za Váš čas a radu vopred ďakujem

    Monika

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem celkom presne zhodnotit situáciu ale neviem, prečo ste začali vůbec prikrmovat. keby ste mali dobrého radcu / poradkyňa pri kojení, laktačná poradkyna, ešte teraz by som ju oslvila/ tak by ste nemuseli umelé mlieko vůbec podávat a všetky uvedené problémy by ste nemali. Ja na mlieka typu HA neverím, ak je alergia na mlieko, dieta potrebuje špeciálne mlieko z aminokyselín / ale tá nie je až taká častá/ .Takže ani vyrážky pravdepodobne nie sú spůsobené zmenou mlieka na iné než HA.Samozrejme neviem to presne, pretože som ich nevidela.
    Na vašom mieste by som sa sústredila na kojenie, prikladat často aj dvdsatkrát denne, sledovat počet mokrých pleinok a poradit sa s laktačnou poradkynou. Ak sa vám mlieko tvorí, tak je len potrebné vhodným sposobom jeho produkciu zvýšit. Dá sa to častým prikladaním.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: