Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Unik plodovej vody

    , Autor: Registrovaný používateľ

    13. júla 2024
    Dobrý deň, možno úplne hlúpa otázka???????? ale ako spoznám prípadný únik plodovej vody? Opíšem situáciu:Dnes sme šli na kúpalisko a po ceste som mala už plavky a pokiaľ sme tam došli už som mala malý mokrý fliačik na kraťasoch. A plavky viac prepúšťajú. Tam som mala mokrý fľak tiež.Nekúpala som sa a mala som so sebou náhodou aj vložku tak som si ju založila keby čo. No tak 3-4 hodiny od toho a vložka úplne suchá???????? mám podozrenie, že išlo skôr o únik moču (aj mi to tak páchlo ale tak nikdy človek nevie) alebo teda mala som tú noc predtým aj preventívne čípok probiotiká Gynimun a to vyteká niekedy aj počas celého druhého dňa.Otázka je- keby mi unikala po kvapkách plodová voda, vložka by bola asi aj tak časom úplne mokrá či? Nevsiakla by proste plodovu vodu uplne dovnutra. Asi by nebolo možné, že uniklo kúsok raz a potom už vôbec nič…. Lebo nechala som si vložku stále preventívne aj na noc a proste stále je uplne suchá ked po nej prejdem prstom. Len mi to vŕta hlavou???? kebyze aj chcem ist na pohotovost nechat to skontrolovat, tak nemam co????
    Resp. Vie kusok vody odtiecť a už neodtečie? Ohrozuje to nejako tehotenstvo ? Vždy som si myslela, že ak raz unikne, postupne bude unikať, keďže je plodový vak porušený. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu si skôr myslím, že sa jednalo naozaj o drobný únik moča. Existuje niečo ako ventilový odtok plodovej vody, kedy odtečie malé množstvo plodovej vody, no následne dôjde k zaslepeniu vaku blán a plodová voda ďalej neodteká. Odsledujte si to. Ak by sa situácia opakovala, dá sa do pošvy zaviesť suchý tampón a s odstupom času ho skontrolovať Temesvariho roztokom na detekciu plodovej vody. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

Podobné otázky

  • Unik plodovej vody 2

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Ďakujem pekne za odpoveď. Stalo sa to cca už včera 16:30, odvtedy som mala založené dve popôrodné vložky- jednu na noc a jednu doobeda, kde bol len zaschnutý svetložltý výtok, na dotyk vložka suchá, potom pol dňa klasické nohavičky, tiež suché.
    Chcem sa opýtať na ten ventilový odtok plodovej vody - prosím Vás, ten je nejako nebezpečný, ak sa nezopakuje a voda už neodtečie vôbec ? Lebo veľmi ťažko je ho podľa mňa identifikovať, lebo keď kúsok odtečie a potom nie, nenapadne ženy, že ide o odtok vody.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od viacerých okolností. Pri ventilovým odtoku plodovej vody odtečie väčšinou väčšie množstvo plodovej vody, teda žena má mokré nohavičky, či vložku. Na tehotenstvo to nemusí mať vôbec žiaden negatívny vplyv. Záleží však aj od týždňa tehotenstva, ako aj ďalších okolností. Takto sa Vám však neviem objektívne vyjadriť. Nepoznám žiadne okolnosti, nálezy, výsledky vyšetrení, či informácie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, tehotenskú pohotovosť, prípadne, ak ste vo vyššom štádiu tehotenstva (po 34. týždni tehotenstva), zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Mozny unik plodovej vody

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, som v 27tt a pouzivam intimky take male vlozky na zvysenu sekreciu v tehotenstve. Uz 3-4tt si pozorujem taku slabo zltkavu farbu na vlozke a ked si ju dlho nevymenim tie okraje az tak zhnednu. Je to len vytok alebo moze ist o mensi unik plodovej vody? Moj gynekolog na vysetreni nic nespominal. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výtoky sú v tehotenstve pomerne časté a normálne. Od číreho až po mierne žltkastý výtok. Nemusí sa jednať o plodovú vodu, ani o patologický výtok. Ak máte v pošve dostatok probiotických baktérií - laktobacilov - tie produkujú belavý až mliečny, či belavožltý výtok. Nevylučujem tiež možnú počínajúcu infekciu, najčastejšie kvasinkovú. Bez videnia nálezu sa Vám však takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Je možné na sone vidieť únik plodovej vody?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor,

    zaujímalo by ma, či gynekológ dokáže pri bežnej tehotenskej prehliadke na základe prehmatu krčka maternice prstom a vaginálneho sona zistiť stav plodovej vody, resp.či neuniká. Krčok som mala podľa prehmatu uzavretý a takisto aj na sone bolo všetko ok. Ale po príchode domov som mala celý deň taký nutkavý pocit na močenie a taktiež po vymočení ešte stopy tekutiny na nohavičkách( po každej malej potrebe). Zaujímalo by ma teda, či to gynekológ dokáže vidieť aj bez upozornenia na nejaké ťažkosti ? Som v 11. týždni tehotenstva.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 11. týždni tehotenstva sa ešte o odtoku plodovej vody hovoriť nedá, takže príčina ťažkostí v zmysle nutkania na močenie bude iná. Môže sa jednať o počínajucu uroinfekciu, výtok z pošvy nemusí byť automaticky patologický. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Choroba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som v 25. tt. Od včera mám bolesti hrdla a kašeľ. Ide mi len o to či ten kašeľ a opakovane napinanie brušných svalov môže nejako ublížiť bábätku? Bojím sa že by ten tlak nejako mohol zapríčiniť únik plodovej vody alebo vyvolať predčasný pôrod.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za normálnych okolností, ak je krčok maternice v poriadku, by ani vplyvom kašľa nemalo dôjsť k vplyvu na krčok. Samozrejme, pri kašli dochádza k silnému vnútrobrušnému tlaku vplyvom bránice, kašeľ by však musel byť silný, častý a dlhodobý, aby to malo teoreticky vplyv na pôrodné cesty. Pár dňový kašeľ to neovplyvní, ak bol nález na krčku v poriadku.

  • Tvrdnutie bruska, unik tekutiny po vyprazdneni mechura

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p.doktor. prvy porod som mala sekciu teraz som v 31tt. Pozorujem uz 2 tyzden unik tekutiny. Najprv som si mysela ze to je z toho ze dieta tlaci na mechur a unikne moc. No teraz aj pri uplnom vyprazdneni moc. mechura hned po opusteni toalety mam cele mokre nohavicky aj nohavice. Moze sa jednat aj o unik plodovej vody? Pred otehotnenim som absolvovala konizaciu krcka maternice loop sluckou.
    Brusko mi tvrdne denne. Ak lezim s vylozenymi nohami je to OK. Akonahle chcem len navarit alebo vykonat drobnu cinnost brusko ma paly, tvrdne, boli (mam pocit akoby som nanom mala zavesene kovove zelezo a taha ma dole). Beriem magnezium 2-3x denne podla potreby (ak cely den lezim nemusim ho vziat vobec). Mam aj bolestivu zilovu herniu na pyskoch ohambia. Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte podozrenie na odtok plodovej vody, je nutné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, prípadne zdravotnícke zariadenie, takto sa Vám k tomu vyjadriť neviem. Odporúčam dodržiavať kľudový režim, počas ktorého ťažkosti nemáte.