Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Choroba

    , Autor: Vierk@

    Dobrý deň. Som v 25. tt. Od včera mám bolesti hrdla a kašeľ. Ide mi len o to či ten kašeľ a opakovane napinanie brušných svalov môže nejako ublížiť bábätku? Bojím sa že by ten tlak nejako mohol zapríčiniť únik plodovej vody alebo vyvolať predčasný pôrod.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za normálnych okolností, ak je krčok maternice v poriadku, by ani vplyvom kašľa nemalo dôjsť k vplyvu na krčok. Samozrejme, pri kašli dochádza k silnému vnútrobrušnému tlaku vplyvom bránice, kašeľ by však musel byť silný, častý a dlhodobý, aby to malo teoreticky vplyv na pôrodné cesty. Pár dňový kašeľ to neovplyvní, ak bol nález na krčku v poriadku.

Podobné otázky

  • Hádka

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor ako potrebujem sa ešte uistiť a ukľudniť. Trpím panickymi atakmi atakmi hnevu stresu úzkosťami od kedy som tehotná tak som mala Nonstop stres celý týždeň raz pol dňa dobre pohoda klidek a potom pol dňa stresy pre hlúposti úplne hluposti potom zase kľud je to ivf tak mi z toho šibe beriem prolutex progesteronelle a estrofem aj z tých hormónov je to sila no snažím sa byť v kľude naozaj chodím na prechádzky keďže som PN a snažím sa byť v poriadku som 6 tt 1300 hcg a zajtra idem na kontrolné hcg tiež ma čaká psychológ aby som sa naučila zvládať stres emócie. Snažila som sa byť v kľude a akurát teraz večer ma vytočil manžel neskutočne sme sa pohádali aj som sa snažila byť v kľude ale nešlo to poplakala som si kričať som sa snažila nekricat ale ten prieliv emócie a hormonov boli silnejšie ale snažila som sa ukľudniť sa šla som sa prejsť. Do kontrolneho ultrazvuku mám 2 týždne a aj to je mi ťažko vydržať či bije srdiečko ale snáď dáko vydrzim. No chcela som sa spýtať či tieto stresy prechodné celotýždňové a hádka mohla bábätku ublížiť a či môžem potratit? Akože fakt sa snažim byť kľudná aj urobím všetko preto aby sa to neopakovalo ale viete no. Bolesti nemám ani nič Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúste pristupovať k všetkému pozitívnejšie. Samozrejme, dlhodobý stres, nedostatočná výživa, či choroba nemajú pozitívny vplyv na tehotenstvo. Ale nie každé rozčúlenie alebo stresová situácia musí automaticky spôsobiť potrat. Takto sa na to nemôžete pozerať, budete si len škodiť.

  • Parvovirus B19

    , Autor: Berinka

    Dobrý deň pán doktor, bola som si dať zobrať krv na protilátky na parvovirus B19 ( 5.detska choroba) tak ako ste mi poradili, mám už výsledky, len doposiaľ mi ich nikto nevyhodnotil . Prosím, aký je váš názor ?

    IgM =0.122 negatívne
    IgG= 79, 972 pozitívne

    Prvé príznaky (žalúdočné problémy)sa objavili u mňa 11.1. a na krv som bola 16.1 .
    Sú to protilátky z detstva ? Alebo sa za tak krátky čas mohli vytvoriť aj teraz po možnom prekonaní. Som v 18 TT. Ďakujem za vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, akútnu infekciu predstavuje výskyt antivírusových špecifických protilátok IgM detegovateľných v neskorom štádiu virémie (10. až 12. deň po infikovaní). Pozitivita IgM protilátok môže pretrvávať mesiace. Špecifické IgG protilátky sú detegovateľné približne po dvoch týždňoch od infekcie a pretrvávajú roky. Opakované vyšetrenie tehotných pacientiek môže zistiť sérokonverziu IgM, ale tieto protilátky nemusia byť detegované v počiatočnej fáze rozvoja hydropsu plodu. Aj keď si myslím, že ste momentálne neprekonali piatu chorobu, je podľa mňa vhodné odber protilátok zopakovať. Je to však otázka pre infektológa, ktorý sa Vám bude vedieť objektívnejšie vyjadriť.

  • 5. detska choroba

    , Autor: Berinka

    Dobrý deň pán doktor . Som v 17tt a syn doniesol zo škôlky 5. detskú chorobu (parvovirus B19) chcela by som sa opýtať, či to je pre bábätko veľké riziko , nakoľko mám predpoklad že som to dostala aj ja. Mám veľký strach . Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste sama prekonali piatu chorobu ako dieťa, budete mať pozitívne protilátky a tým ste chránená Vy, ako aj plod. Je určite potrebné vyšetriť krv na protilátky anti Parvovírus B19 IgM a IgG. Ak ste piatu chorobu neprekonali a teda protilátky budú negatívne, je potrebné realizovať kontrolný odber za účelom zistenia, či sa u Vás nezačínajú tvoriť protilátky. Ak by to tak bolo, je potrebné pravidelne sledovať a realizovať USG vyšetrenia prietokov v cievach mozgu plodu, či nedochádza k anemizácii plodu, či centralizácii obehu plodu.

  • Piata choroba

    , Autor: Nattyss

    Dobrý deň, pán doktor,

    pred 2 týždňami sme mali kovid (bola som 10tt), na sono všetko ok, Gyn nejako špeciálne neriešila. Včera pediater potvrdil, že syn ma piatu chorobu. Som 12tt. Dnes som bola u obvodnej lekárky, nakoľko Gyn ma dovolenku, že by som si chcela vziať krv na protilátky , teda či som tuto chorobu v detstve prekonala, nakoľko som to čítala aj tu vo Vašich odpovediach, ako aj v odpovediach pána prof. Zahumenskeho. Doktorka mi krv odmietla zobrať a vyzerala že vôbec nevie o com hovorím, vraj sa s tým ešte nestretla. Čiže som nevyriešila nič. Pediatrička mi však ešte uviedla, že aj keby som piatu chorobu prekonala v detstve, neznamená to, že ju nemôžem znova dostať. Pán doktor, chcem sa opýtať, aká je teda pravda, aj v prípade že by som tuto chorobu prekonala v detstve, je možné ju znova dostať? A aká vážna až je? Pravdaže som čítala asi len to najhoršie, ale chcela by som vedieť, že v prípade, že ju dostanem, je to automaticky pre plod zle a hrozí mu nejaké poškodenie? Keďže mám čerstvo po kovide, imunitu asi nebudem mat momentálne dobrú. Taktiež by som sa chcela opýtať, ak by to ani moje gynekologička neriešila, či si mám vo vlastnej réžii riešiť odber krvi na protilátky, pripadne čo odporúčate. Keďže syn už ma vysyp, infekcnost už pominula a je to zrejme len 50 na 50 či som to dostala. Momentálne nebadam na sebe žiadne príznaky. Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, piatu chorobu spôsobuje Parvovírus B19, takže je určite potrebné vyšetriť krv na protilátky anti Parvovírus B19 IgM a IgG. Ak budú pozitívne pamäťové protilátky, tak ste piatu chorobu prekonali ako dieťa a ste plne chránená pred opakovanou infekciou. Ak budú pamäťové protilátky negatívne, potom by sa mal odber zopakovať s odstupom, či náhodou nezačnete mať protilátky pozitívne a potom bude treba sledovať prietoky v mozgu plodu, či dieťa nemá chudokrvnosť.

  • Piata choroba

    , Autor: Maminka 1999

    Dobrý deň, pán doktor písala som Vám pred týždňom ohľadom piatej choroby mojho syna a tehotenstva v 22 týždni. Dala som si odobrať krv a výsledky sú Anti Parvovírus B19 IgM negatívne 0.113 a Anti Parvovírus B19 IgG pozitívne 15.737. Aktuálne som nachladená a už týždeň ma trápi kašeľ. Sú tieto výsledky v poriadku a nehrozí nič bábätku. Či je potrebný ešte odber krvi a ultrazvuk. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, protilátky IgG poukazujú na prekonanú infekciu, zatiaľ čo protilátky IgM poukazujú na akútne prebiehajúcu infekciu. Ak máte IgM negatívne výsledky, nemáte infekciu parvovírusom B19, ale v minulosti ste už infekciu prekonali. Príčin nachladenia, či kašľa môže byť viacero. Je to skôr otázka na obvodného lekára.