Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,752 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pohyby

    , Autor: Tinka.2

    Dobrý večer som v 22tt, pohyby cítim nízko v podbrušku skoro až ako začína ochlpenie. Je v poriadku cítiť pohyby takto dolu ešte v tomto týždni?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od toho, ako je plod v maternici uložený. Ak má hlavičku hore a nôžky dole, môžete cítiť akoby jemné kopanec presne vo Vami opisovanom mieste. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Skracujúci sa krčok

    , Autor: zuzu0404

    Dobrý deň,
    som v 34+3 týždni gravidity, do 28. týždňa som mala placentu praeviu partialis (teraz už upravená), v tom týždni mi bola zistená mierna hepatopatia gravidarum (ALT 1,6, AST 1,07) , v posledných výsledkoch z 6.5. boli ALT, AST aj žlčové kyseliny v norme, liečim sa aj na hypotyreózu v tehotenstve. Od 2. trimestra som pociťovala občasné tvrdnutie bruška pri chôdzi, bolesti symfýzy, ktoré pri oddychu ustúpili.
    Včera som mala výrazné tonizácie maternice trvajúce asi 10 hodín nonstop, nepredchádzala im žiadna námaha, užila som 2 tbl magnézia, po celú dobu ležala v posteli, dala si teplú sprchu, do hodiny po sprche bolo brucho stále tvrdé, občas zabolelo podbruško na max 10 sekúnd, pohyby plodu som dobre cítila. Rozhodla som sa ísť na urgent, kde na CTG bola jedna slabšia kontrakcia (mimo tie pri pohybe plodu), USG v poriadku, až na skrátený cervix na 15 mm (týždeň a pol dozadu meral 42 mm), hrdlo otvorené na špičku prsta. Nekrvácam, voda neodtiekla. Dnes mám podobné tonizácie opäť.

    Aká je normálna dĺžka krčku v 35.týždni tehotenstva? Hrozí mi predčasný pôrod a mala by som opäť držať prísny kľudový režim? Môžem vzhľadom na tonizácie a nález na krčku predpôrodne rehabilitovať? Stačí užívať do konca 36.týždňa 3x denne 1 tbl Magnesii lactas ako doteraz?
    Je potrebná skoršia poradňa ako je naplánovaná (o 2 týždne- posledná bola pred 2 týždňami)?

    Ďakujem Vám.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 1,5 cm krčok je v 35. týždni tehotenstva pomerne bežným nálezom. Dôležité sú aj ďalšie parametre a okolnosti. V užívaní magnézia môžete pokračovať. V prípade opakujúcich sa pravidelných tonizácii bude vhodnejšie navštíviť tehotenskú pohotovosť, prípadne zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť, kde určia ďalší postup, aj v zmysle podávania infúzii s magnéziom. Takto sa však nedá bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupuje podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • A ešte jedna otázka pohyby bábätka

    , Autor: Florencia 5

    Včera sa celý deň bábätko hýbalo cítila som kopance a aj také zvláštne hybanie na brušku dnes necítim nič. Je dôvod na obavy alebo je normálne že jeden deň nič. Viem že som len 20 tt alebo podľa sona je bábätko o týždeň a pol väčšie. Tak sa len pýtam ci je dôvod na paniku. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, plod v maternici má vlastný režim. Nevie či je deň alebo noc. Kým Vy spíte, plod môže byť aktívny a opačne. Pohyby plodu nemusíte cítiť každý deň rovnakou intenzitou, či frekvenciou. Ak boli výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Búchanie po brušku

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor začala som cítiť pohyby bábätka. Včera do dnes som ich necítila tak som si trošku postlacala a pobuchala po bruchu nič silné len tak aby sa zobudila už som aj cítila ale doma má strašili že si nesmiem búchať po bruchu že si narušim placentu. Pri Tom veď bábätko je dobre chránené nemyslím si že búchaním po brušku by som mu nejako ublížila ale radšej sa spýtam. Je búchanie po bruchu v 19+1 tt nebezpečné pre bábätko a môže narušiť placentu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neublížili ste si, ale nevidím dôvod pobuchávať po brušku. Plod sa takto nebudí, navyše ste ešte v týždni tehotenstva, kedy pohyby plodu iba začínate cítiť, takže nemusíte panikáriť.

  • Pohyby plodu

    , Autor: Viky392

    Dobrý deň,

    momentálne som v 22+1 týždni tehotenstva. Som prvorodička a približne týždeň dozadu som začala cítit v podbrušku také bublanie, žblnkanie. Cítim to každý deň pár krát, ale neviem že presne koľko krát by som to mala cítiť? Je to normálne ak cítim len pár krát?
    Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste v týždni tehotenstva, kedy ešte ako prvorodička nemusíte jednoznačne cítiť pohyby plodu. Spomínané bublanie, či žblnkanie predstavuje počínajúce vnímanie pohybov plodu. Nemusíte ich cítiť často. Je to individuálne u každej prvorodičky. Záleží od viacerých okolností, napríklad aj od lokalizácie placenty. Priemerne začínajú prvorodičky cítiť pohyby plodu okolo 24. týždňa tehotenstva. Ak boli výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte sa báť. Odsledujte si to.

  • Silné pichnutie pri prudkom vstani

    , Autor: Florencia 5

    Áno rozumiem len ma zaujíma či pre to pichnutie keď som prudko vstala od stola existuje nejaké vysvetlenie alebo či je nutné ísť pozrieť ultrazvuk. Preto sa pýtam. Neboli má nič. Len v tej chvíli ako som prudko vstala tak to silné pichnutie bolo v ľavom podbrušku a bolo to bolestivé a nepríjemné ako keď si kychnem intenzívne a tak to bolelo. Preto sa vás pýtam že či je to v poriadku aj v tomto týždni 17+4tt. Lebo dávam si pozor na zle pohyby ale stane sa že keď si kychnem tak to zabolí v jednej strane podbruska ako aj pri zlom pohybe alebo prudkom vstávaní. Len mam obavy či je bábätko v poriadku. A či je takéto pichnutie silné bodave v poriadku? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pravdepodobne ste pocítili svaly prednej steny brušnej alebo väzy maternice. Kýchnutia sa báť nemusíte. Občasné kýchnutie nemá na tehotenstvo žiadny vplyv. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa. Takto sa nedá viac vyjadriť.