Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • More

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Možno hlúpa otázka, ale chcela by som sa opýtať. Sme na dovolenke. Keď som vstupovala do mora, kde bola ešte nízka hladina mora (tak max po kolená), tak tam bol kameň a ja som padla do tej vody. Na pravé stehno, dopadla som tam na piesok v mori. Takýto ,,pád,, do plytkého mora v 26tt nie je nebezpečný ?
    Voda nadnáša, necítim bolesť, aj pohyby som potom cítila a nebolo to na betón alebo podobne ale proste do malej vody. Len som začala teraz o tom rozmýšľať. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste nespadli priamo na brucho, ale na bok na stehno a navyše to nebol dramatický pád a nemáte žiadne ťažkosti, nemusíte sa obávať.

Podobné otázky

  • Rady

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, mala by som na Vás viacero otázok ????????
    Momentálne som na konci 36 týždňa (35+6), týždeň dozadu mi doktor spozoroval nález krčka skrátený na 1cm, brala som preto Progestanelle ráno a vecer a magnezium 1tbl 4x denne, aby sa drobec ešte udržal v brušku, keďže ešte mu dozrievali aj plucka, aj imunita, ani vahu ešte nemal 2,5kg ale zatial 2,2kg, včera som bola po týždni na poradni opäť a krčok aj kvôli kludovemu režimu s polohovanie zostal na 1cm, progesteron som už teda mohla vysadiť a magenzium mám ešte týždne užívať 1tbl 3x denne. No a moje otázky sú:
    1. Pri staré mi bol nájdený zvýšený (doktor povedal že optimálny) enterococcus faecalis, z toho dôvodu mám na 6 dni capiky fluomizin, otázka je že keď si ich do seba strkam a bábätko už cítiť na spolu krcku či mu ti nemôže nejak uškodiť, nakoľko sa capiky vkladajú na noc a ležím s vyvýšenou posteľou ak by sa ta tbl rozpúšťala a tiekla smerom k jeho hlavičke, či mu to nemôže nejak uškodiť.
    2. Tiež by ma zaujímalo či mi neviete povedať keďže mám 1cm krčok s tým že sa ešte neotvára či si myslite že to tak vydrzi až do termínu alebo si skôr myslite podľa skúsenosti a Vašej praxe že sa môže narodiť do pár dni, pripadne či keby už zruším kľúčový režim mohol nastať kvôli tomu pôrod
    3. A tretia otázka že ak by sa náhodou narodil od zahtra kedy mi začne 37 tt (36+0) či by mal ešte nejaké problémy s adaptáciou, aj čo sa týka termoregulacie, dýchania, imunity, či by ho museli dávať do inkubátora a podobne. Ďakujem :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Fluomizin užívať môžete, nepoškodíte si, ani plodu. S Vašim nálezom môžete vydržať až do termínu pôrodu. 1 cm dlhý krčok v 36. týždni tehotenstva nie je žiadna katastrofa, najmä keď je uzavretý. Plod má už vyvinuté všetky orgány a s veľkou pravdepodobnosťou aj surfaktant. Hranicou predčasného pôrodu je 36+0 tt, takže od zajtra už ste v týždni tehotenstva, kedy sa nejedná o predčasný pôrod.

  • Hyperechogenne ložisko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň, dnes som bola na morfologickom USG, kde pani doktorka popisala v ľavej komore hyperechoegnne ložisko, ostatný nález v norme. Treba doplniť nejaké ďalšie genetické testy (trisomy/nifty) ? Všetky povinne screeningy mám v poriadku. Doktorka povedala, že to treba len sledovať. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa sa nemusíte obávať. Spomínaný nález je pomerne častý a zvykne vymiznúť. Je vhodné realizovať fetálne USG v 30. týždni tehotenstva. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Cysty v ľavej a pravej komore mozgu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktor, chcela by som vedieť názor od Vás. Na sone v 15-tom tt boli bábätku zistené cysty chorioidalneho plexu, v ľavej aj pravej komore mozgu. Prišli mi výsledky z 2. screeningu. Hodnoty sú nasledovné:
    MS-AFP: 38,400 kiu/L, 1,34 MoM
    uE3: 0,98 nmol/L, 0,77 MoM
    Total hCG: 63,032 kiu/L, 1,51 MoM
    Freess-hCG: 152 iu/L, 3,32 MoM
    PAPP-A: 6,81 iu/L, 2,27 MoM
    Výsledok screeningu: negatívny
    Riziko Downovho syndrómu: 1 v 4600 (v termíne)
    Riziko NTD: 1 v 5700
    Riziko trizómie č. 18: menej ako 1 v 100000 V termíne
    Riziko trizómie č. 13: 1 v 16000 V termíne
    Pretože parameter BPD bol nameraný, anencefalia bola vylúčená a riziko NTD je vypočítané len pre spina bifida

    Vzhľadom na nájdené cysty a môj vek (34r.) mám strach. Viete mi posúdiť zistené hodnoty zo screeningu, či je nejaký dôvod na obavy, prípadne či odporúčate ísť ešte na platené testy, napr. Nifty?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je ostatný nález v poriadku, tak izolované cysty plexus chorioideus nemusia znamenať nič vážne a samé sa vstrebajú. Ak sa nenašli žiadne tzv. minor markery a výsledky všetkých doteraz realizovaných vyšetrení boli v poriadku, nevidím dôvod na obavy.
    Screening máte negatívny. Určite je vhodné aj naďalej USG sledovanie, vhodné je realizácia fetálneho screeningu v 30. týždni tehotenstva. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Cysty chorioidalneho plexu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktor, dnes v 15.tt boli bábätku nájdené na mozgu v lavej komore cysty. Nič iné tam Dr. vraj nevidela, takze by to nemalo byt zlé, ale všetko závisí ešte od výsledkov z krvi. V 12. tt tieto cysty neboli a aj výsledky z krvi boli negatívne. Môžu sa výsledky, tie hodnoty zo skríningu teraz zhoršiť? Mam veľké obavy, čo môžu tie cysty spôsobiť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je ostatný nález v poriadku, tak izolované cysty plexus chorioideus nemusia znamenať nič vážne a samé sa vstrebajú. Ak by sa našli aj iné tzv. minor markery, je vhodné genetické vyšetrenie. Genetická konzultácia však ešte neznamená automaticky amniocentézu. Určite je vhodné USG sledovanie nálezu. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • USG 20t

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    som po selektívnej fetocíde jedného plodu, ktorý sa robil v 13 tt.
    Morfologický USG plodu, ktorý je zdravý sa robil v 20+6, všetko bolo v poriadku, len lekár do správy napísal "RVOT nie je dobre vizualizovaný", aj to lekár potvrdil, že nevidí cievy v pravej komore a že trochu bojuje s polohou bábätka. Ďalšiu USG kontrolu určil až v 30 tt. Mám sa niečoho obávať? Amniocentéza tohto plodu bola negatívna. Ďakujem, vám za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, RVOT je skratka z anglického Right Ventricular Outflow Tract, čo znamená výtokový trakt pravej komory. ktorý podľa opisu nie je dobre vizualizovaný. Ja sa Vám však neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pýtať priamo vyšetrujúcich lekárov. Neznamená to však, že niečo nie je v poriadku.