Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,262 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cysty chorioidalneho plexu

    , Autor: KučerkaKatka

    Dobrý deň p. doktor, dnes v 15.tt boli bábätku nájdené na mozgu v lavej komore cysty. Nič iné tam Dr. vraj nevidela, takze by to nemalo byt zlé, ale všetko závisí ešte od výsledkov z krvi. V 12. tt tieto cysty neboli a aj výsledky z krvi boli negatívne. Môžu sa výsledky, tie hodnoty zo skríningu teraz zhoršiť? Mam veľké obavy, čo môžu tie cysty spôsobiť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je ostatný nález v poriadku, tak izolované cysty plexus chorioideus nemusia znamenať nič vážne a samé sa vstrebajú. Ak by sa našli aj iné tzv. minor markery, je vhodné genetické vyšetrenie. Genetická konzultácia však ešte neznamená automaticky amniocentézu. Určite je vhodné USG sledovanie nálezu. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Cysty v ľavej a pravej komore mozgu

    , Autor: KučerkaKatka

    Dobrý deň p. doktor, chcela by som vedieť názor od Vás. Na sone v 15-tom tt boli bábätku zistené cysty chorioidalneho plexu, v ľavej aj pravej komore mozgu. Prišli mi výsledky z 2. screeningu. Hodnoty sú nasledovné:
    MS-AFP: 38,400 kiu/L, 1,34 MoM
    uE3: 0,98 nmol/L, 0,77 MoM
    Total hCG: 63,032 kiu/L, 1,51 MoM
    Freess-hCG: 152 iu/L, 3,32 MoM
    PAPP-A: 6,81 iu/L, 2,27 MoM
    Výsledok screeningu: negatívny
    Riziko Downovho syndrómu: 1 v 4600 (v termíne)
    Riziko NTD: 1 v 5700
    Riziko trizómie č. 18: menej ako 1 v 100000 V termíne
    Riziko trizómie č. 13: 1 v 16000 V termíne
    Pretože parameter BPD bol nameraný, anencefalia bola vylúčená a riziko NTD je vypočítané len pre spina bifida

    Vzhľadom na nájdené cysty a môj vek (34r.) mám strach. Viete mi posúdiť zistené hodnoty zo screeningu, či je nejaký dôvod na obavy, prípadne či odporúčate ísť ešte na platené testy, napr. Nifty?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je ostatný nález v poriadku, tak izolované cysty plexus chorioideus nemusia znamenať nič vážne a samé sa vstrebajú. Ak sa nenašli žiadne tzv. minor markery a výsledky všetkých doteraz realizovaných vyšetrení boli v poriadku, nevidím dôvod na obavy.
    Screening máte negatívny. Určite je vhodné aj naďalej USG sledovanie, vhodné je realizácia fetálneho screeningu v 30. týždni tehotenstva. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.