Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tlak

    , Autor: Florencia 5

    Ani tlak na brucho lebo tým sonom veľmi tlačil a či môže byť brušné sono v takom skorom týždni 11+3tt?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nemusíte sa obávať. Zárodok je v maternici dobre chránený. USG vyšetrenie nespôsobí negatívny vplyv.

Podobné otázky

  • Bolesť v boku

    , Autor: Katka177

    Dobrý večer, chcela by som sa opýtať. Posledné dni som začala mať také čudné bolesti v pravom boku taký tlak aj ako keby pálenie.Pohyby cítim. Babätko je otočené zadkom dole. Môže to byť tým? Min.týždeň som mala poradňu všetko bolo ok. Som 31tt. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Bolesti hlavy

    , Autor: Tinka.2

    Dobrý deň,
    Som 33 tt . Už 5 deň pociťujem bolesti hlavy vzadu a v čelovej oblasti netrvajú celé dni ale každý deň bolesť cítim viac hodín. Preklamsiu asi možno vylúčiť tlak nízky okolo 100/60, bielkoviny v moči nie sú ani opuchy vôbec nemám. Pohyby krásne cítim. Môžu tieto bolesti ohroziť plod a mám ich riešiť s lekárom? Alebo neohrozujú plod a sú bežnou súčasťou týchto týždňov tehotenstva? Ako pomoc pijem vodu s citrónom a tekutín vždy 2-3l, niekedy trochu Pepsi, studené obklady, cvičenie krčnej a keď je zle paralen neviem či sa dá pomôcť ešte nejako inak?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí hlavy môže byť viacero. Najmä v tomto horúcom počasí. Nemusí však súvisieť s tehotenstvom. Príjem tekutín máte doststočný. Preeklampsia sa môže rozvíjať aj nenápadne. Samozrejme, ak nemáte ťažkosti, opuchy, bielkoviny v moči a tlak je v poriadku, pravdepodobnosť preeklamspie je pomerne malá. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní bolestí hlavy navštívte Vášho obvodného gynekológa, či obvodného lekára, ktorí Vás vedia odoslať na ďalšie potrebné vyšetrenia.

  • Kychnutie

    , Autor: Florencia 5

    Chcem sa spýtať asi hlúpu otázku ale dnes celý deň kýcham občas mi pomôže chytiť si nos a trošku pomasirovat avšak ako som si zapchala nos tak zrazu to kychnutie prišlo úplne to bolelo keďže som vlastne ako keby zadržala to kychnutie a aj tak som si kychla ale so zapchatym nosom. Som v 24 týždeň tak len či ten tlak nemohol uškodiť alebo ublížiť bábätku? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa sa nič nestalo, ale do budúcna nezadržujte kýchanie práve pre vysoký vnútrotelový tlak.

  • Zhoršené dýchanie

    , Autor: Mastes

    Dobrý deň momentálne som v 35tt. a chcem sa spýtať.
    Pri ležaní cítim zhoršené dýchanie hlavne ak mi stvrdne brucho.
    Dostanem ako keby tlak do hlavy a ťažko sa mi dýcha, keď si sadnem alebo sa postavím tak sa to celé upraví.

    Tlak vysoký nemám, ten mávam okolo 110/62 a tep okolo 87.

    Skúsite mi poradiť prečo sa to deje a či je to ok?.
    Poradňu mám až za za týždne.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná o ležanie na chrbte, pri ktorom je Vám zle, jedná sa o tzv. syndróm dolnej dutej žily, kedy maternica s plodom zatlačí na veľké cievy (aortu a dolnú dutú žilu) a to môže spôsobiť problémy s dýchaním, nevoľnosť, až pocit na odpadnutie. Je to pomerne časté v tomto týždni. Má to veľmi veľa žien. Skúste ležať na boku, bude Vám lepšie. Odsledujte si to.

  • Vysadenie dopegyt

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň chcem sa spýtať som hospitalizovana mala som vysoký tlak s tým že mi naordinovali ráno a večer dopegyt zrazu mám ale tlak veľmi nízky tak ho vysadili. Je to bezpečné takto nasadiť a zrazu vysadiť liek? Nehrozí nič bábätku? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Dopegyt sa musí vysadzovať postupne, po jednej tabletke na deň, aby nedošlo k opačnému efektu a opätovnému zvýšeniu tlaku. Závisí od toho, aká úvodná dávka Dopegytu Vám bola nasadená. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať ošetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.