Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Skrining

    , Autor: Marika678

    Dobrý deň,
    Prosím čo môže byt dôvodom pre vysoke Fbhcg (5mom) a papp (3 mom) v tehotenskom skríningu?
    Riziko vyšlo nízke, nifty pro tiež negatívne.
    Môže telo len takto vylučovať hormóny alebo je za tým ine ochorenie mimo trizomii pripadne rastepu? Ma sa na tieto hodnoty pozerat aj zvlášť?
    Dočítala som sa aj to, že sa ma výsledok hodnotiť len ako celok, ale aj to, že niektorí lekári rieši aj vysoké osobitne hodnoty. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na hodnoty jednotlivých parametrov má vplyv viacero faktorov, od hmotnosti, etnickej príslušnosti, spôsobu koncepcie, fajčenia, početnosti tehotenstva, … Je to trošku komplikovanejšie. Ak Vám vyšlo v prepočte negatívne, alebo teda nízke riziko, ako aj Nifty test bol negatívny, nemusíte sa obávať. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

Podobné otázky

  • Hmotnosť plodu

    , Autor: Dominika.1

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať.. začala som 16tt a na lekárskej správe som si všimla, že bábätko ma 107g, ale všade čítam, že v tomto týždni by malo mať okolo 70. Nie je to veľa? Začínam stresovať, kto porodí 5kg dieťa ????
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 16. týždni tehotenstva sa realizuje biometria plodu, kde plod zodpovedá istému týždňu tehotenstva. Samozrejme, softvér prepočíta aj odhadovanú hmotnosť plodu, je to však parameter, ktorý sa v tomto týždni nehodnotí. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení v poriadku, nevidím žiadny dôvod na obavy. Absolvujte morfologický (genetický) skríning v 20. týždni tehotenstva a následne fetálny skríning v 30. týždni tehotenstva, kde sa už dá hodnotiť odhadovaná hmotnosť plodu.

  • Trikuspidalna regurgitacia

    , Autor: Naty_00

    Dobrý deň pán doktor.
    Na ll.trimestralnom skríningu (19+1tt) zistili že ma bábätko trikuspidalnu regurgitaciu 1 stupňa (do 100cm/sek). Prvý kombinovaný skrining bol v poriadku, triple test v 16 týždni tiež, celkove rizika choromozomnych anomálii sú nízke.
    Dočítala som sa že trikuspidalna regurgitacia môže byt aj v dôsledku nejakej genetickéj vady a teraz mám veľký strach o bábätko. Moj gynekológ ma upokojoval že nie je to nic hrozne, ale že to riziko nejake vady tam stále je. Rozmýšľam aj nad tym že by som išla urobiť aj trisomy test, aby sa mohli vylúčiť nejake genetické vady.
    Chcela by som počuť aj váš názor.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, táto anomália nemusí prestavovať vôbec žiadne riziko. Trikuspidálna regurgitácia síce môže byť odrazom štrukturálnych anomálií srdca a hoci je pravda, že často býva prítomná aj u chromozomálne abnormálnych plodov (Downov syndróm, Edwardsov syndróm, ...), môže sa vyskytovať aj u chromozomálne normálnych plodov, teda plod nemusí byť vôbec poškodený, môže byť prakticky úplne v poriadku, Trisomy test môže byť negatívny a spomínaná trikuspidálna regurgitácia sa môže vyskytovať. Môže sa do pôrodu ešte upraviť, aj to je jedna z možností. Dôležité sú výsledky aj ostatných vyšetrení, či už USG, ale aj výsledkov krvi vrámci PTS. Na základe všetkých vyšetrení sa vie urobiť komplexne záver s odporúčaniami a ďalším postupom. Samozrejme, Trisomy test si môžete nechať vyšetriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • sTSH a aTPO v 2.trimestri

    , Autor: Anva

    Dobrý deň,
    V 16tt mi robili krvné testy, doktor mi povedal že výsledky sú v poriadku avšak keď som dostala papier všimla som si, že sTSH mám 4,79mIU/l a aTPO >21,67. Na internete som už čo to prečítala a dosť ma to znepokojilo, preto by som chcela radu či to je potrebné riešiť alebo nie. Každý deň užívam xonveu proti nevoľnosti, aspirín pretože mi pri prvotrimestrálnom skríningu zistili riziko preeklampsie a femibion 2. Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každé laboratórium má stanovené trošku odlišné referenčné hodnoty, ktoré sa môžu medzi jednotlivými laboratóriami líšiť. Norma TSH je do 4,94 mIU/l a norma aTPO je <34 IU/ml, takže podľa toho máte výsledky v norme. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Zvýšená hodnota NT

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň,

    prosím Vás, dnes som podla menštruácie 12tt + 0, ale podľa ultrazvuku plod zodpovedá 13tt + 0. Bola som na prvotrimestrálnom skríning a hodnota NT bola namerana 3,0mm. Prosím Vás pán doktor, je to riziko vysoké? Hrozí downou syndrom alebo aj iná trizómia/ochorenie z uvedenej hodnoty. Čaká ma aj genetický ultrazvuk a čakám ešte na výsledky z krvi.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hraničnou hodnotou NT merania, je rozmedzie šijového prejasnenia od 3 mm do 3,5 mm. Zvýšené hodnoty (nad 3,5 mm) vedú k podozreniu na trizómiu 21, teda Downov syndróm. Hodnota 3,0 mm je horná hranica normy. Vyčkajte na výsledok krvi a postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Zatiaľ však nevidím dôvod na znepokojovanie sa.

  • Preklamepsia a rastová reštrikcia plodu

    , Autor: Muž 123

    Dobrý deň, sme v 11. týždňi lekár ma podozrenie na Preeklampsiu, odporúča asa 150g raz za 24 hodín. Mám sa obávať komplikácií? Schudla som, vraciam. Mohlo to sposobit zle výsledky? Vyšlo mi .: 1 z 53..
    Ďakujem!

    Tiež mi bolo zvýraznené, že mám nábeh ma rastovú reštrikciu plodu.. 1 z 86.. mám sa obávať?
    Ako mám ďalej postupovať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prvom rade nemáte preeklampsiu. Predpokladám, že Vám vyšlo zvýšené riziko preeklampsie pred ukončeným 37. týždňom z prvotrimestrálneho skríningu (PTS) a bolo Vám preventívne odporúčané užívanie kyseliny acetylsalicilovej (ASA) v dávke 150mg denne, ktorá je v preparátoch známych ako Anopyrin, či Aspirin Protect. To isté platí pre rastovú reštrikciu plodu (IUGR). To, že vyšla zvýšená pravdepodobnosť automaticky neznamená, že to tak bude. Spomínané nevoľnosti s tým vôbec nesúvisia, skôr sa jedná o bežné tehotenské nevoľnosti. Užívajte ASA podľa odporúčaní, absolvujte všetky odporúčané vyšetrenia, objednajte sa na morfologický (genetický) screening v 20. týždni tehotenstva. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.