Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,497 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Skrining

    , Autor: Marika678

    Dobrý deň,
    Prosím čo môže byt dôvodom pre vysoke Fbhcg (5mom) a papp (3 mom) v tehotenskom skríningu?
    Riziko vyšlo nízke, nifty pro tiež negatívne.
    Môže telo len takto vylučovať hormóny alebo je za tým ine ochorenie mimo trizomii pripadne rastepu? Ma sa na tieto hodnoty pozerat aj zvlášť?
    Dočítala som sa aj to, že sa ma výsledok hodnotiť len ako celok, ale aj to, že niektorí lekári rieši aj vysoké osobitne hodnoty. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na hodnoty jednotlivých parametrov má vplyv viacero faktorov, od hmotnosti, etnickej príslušnosti, spôsobu koncepcie, fajčenia, početnosti tehotenstva, … Je to trošku komplikovanejšie. Ak Vám vyšlo v prepočte negatívne, alebo teda nízke riziko, ako aj Nifty test bol negatívny, nemusíte sa obávať. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

Podobné otázky

  • Zvýšená hodnota NT

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň,

    prosím Vás, dnes som podla menštruácie 12tt + 0, ale podľa ultrazvuku plod zodpovedá 13tt + 0. Bola som na prvotrimestrálnom skríning a hodnota NT bola namerana 3,0mm. Prosím Vás pán doktor, je to riziko vysoké? Hrozí downou syndrom alebo aj iná trizómia/ochorenie z uvedenej hodnoty. Čaká ma aj genetický ultrazvuk a čakám ešte na výsledky z krvi.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hraničnou hodnotou NT merania, je rozmedzie šijového prejasnenia od 3 mm do 3,5 mm. Zvýšené hodnoty (nad 3,5 mm) vedú k podozreniu na trizómiu 21, teda Downov syndróm. Hodnota 3,0 mm je horná hranica normy. Vyčkajte na výsledok krvi a postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Zatiaľ však nevidím dôvod na znepokojovanie sa.

  • Preklamepsia a rastová reštrikcia plodu

    , Autor: Muž 123

    Dobrý deň, sme v 11. týždňi lekár ma podozrenie na Preeklampsiu, odporúča asa 150g raz za 24 hodín. Mám sa obávať komplikácií? Schudla som, vraciam. Mohlo to sposobit zle výsledky? Vyšlo mi .: 1 z 53..
    Ďakujem!

    Tiež mi bolo zvýraznené, že mám nábeh ma rastovú reštrikciu plodu.. 1 z 86.. mám sa obávať?
    Ako mám ďalej postupovať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prvom rade nemáte preeklampsiu. Predpokladám, že Vám vyšlo zvýšené riziko preeklampsie pred ukončeným 37. týždňom z prvotrimestrálneho skríningu (PTS) a bolo Vám preventívne odporúčané užívanie kyseliny acetylsalicilovej (ASA) v dávke 150mg denne, ktorá je v preparátoch známych ako Anopyrin, či Aspirin Protect. To isté platí pre rastovú reštrikciu plodu (IUGR). To, že vyšla zvýšená pravdepodobnosť automaticky neznamená, že to tak bude. Spomínané nevoľnosti s tým vôbec nesúvisia, skôr sa jedná o bežné tehotenské nevoľnosti. Užívajte ASA podľa odporúčaní, absolvujte všetky odporúčané vyšetrenia, objednajte sa na morfologický (genetický) screening v 20. týždni tehotenstva. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Tlaky v pošve a podbrušku

    , Autor: Janka12

    Dobrý deň, som 13tt, dnes som mala prenatalny skríning a dieťa vyzerá zatiaľ v poriadku. Chcem sa spýtať je normálne cítiť v tomto týždni akoby sklbanie/pichanie v pošve? Cítim občas aj pobolievanie/tlak v podbrusku. Cítila som to občas aj v skorších týždňoch ale posledné asi 3 dni dosť intenzívne to pichanie hlavne zospodu. Krvavý výtok nemám. Pomôže magnézium? Alebo mám ísť radšej na vyšetrenie? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, opisované pichanie v pošve je spôsobené zväčšujúcou sa maternicou a naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Môžu byť prítomné občasné bolesti po stranách podbruška, ako aj pichanie v pošve. Môžete skúsiť užívať magnézium. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Progesterón

    , Autor: kikus

    Dobrý deň,aktualne som 12+2 podla ms, podla ultrazvuku 12+5.Mam za sebou prvotrimestrálny skríning a všetko je v poriadku.Oddnes mozem vysadit progesteron .Chcem sa spytat mam od toho nieco očakávat?Lekar upozornil na špinenie.Velmi sa bojím aby bolo všetko v poriadku.Ked zničoho nic vysadim .Brala som 3krat denne.Som po umelom oplodnení.Minulý rok som potratili este 6tt.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez ohľadu na užívanie progesterónu sa môže vyskytovať špinenie, najčastejšie do hneda, do 16. týždňa tehotenstva. Je to spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom (budúcou placentou). Progesterón vysaďte podľa odporúčaní. Nemusíte od toho očakávať nič zlé. Odsledujte si to.

  • Progesterón v tehotenstve

    , Autor: Vanesa38

    Dobrý večer. Som 12+4tt . Bola som na IUI a bolo mi odporučené vkladať progestanell tablety do ukonceného 12tt. Moja otázka znie, či sa niečo nemôže stať keď ho prestanem užívať . Mala som nízke hodnoty aj pred tehotenstvom skrz moje PCOS čiže som ho užívala aj pred tehotenstvom . Mojej gynekologicky som sa na to samozrejme pýtala a povedala že kľudne môžem vysadiť , po 12tt by už malo byť všetko Ok. ale to slovíčko ,,malo,, ma znepokojuje… proste stále mám strach ho prestať brať. Vyšetrenia plodu mám v poriadku už sme absolvovali aj prvý skríning kde bolo všetko ukážkové . Ale zabudla som sa na to spýtať priamo toho lekára čo ma vyšetroval. Prosím Vás nemusím sa teda obávať ako tvrdí moja lekárka a môžem ho kľudne vysadiť ? Nestane sa nič zlé? Dakujem vopred za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, progesterónový blok sa v tehotenstve používa často, pri rizikových tehotenstvách sa môže používať až do druhého trimestra, v niektorých prípadoch ho pacientka užíva až do 34. týždňa tehotenstva. Je to častokrát aj pre väčší kľud a spokojnosť pacientky. Ak ste po úspešnej inseminácii v 13. týždni tehotenstva, všetky výsledky vyšetrení sú v poriadku a Vaši ošetrujúci lekári nevidia dôvod v ďalšom užívaní, či aplikácii progesterónu, postupujte podľa ich odporúčaní. V prípade nejasností sa ich nebojte pýtať. Najlepšie a najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť.