Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zvýšená hodnota NT

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň,

    prosím Vás, dnes som podla menštruácie 12tt + 0, ale podľa ultrazvuku plod zodpovedá 13tt + 0. Bola som na prvotrimestrálnom skríning a hodnota NT bola namerana 3,0mm. Prosím Vás pán doktor, je to riziko vysoké? Hrozí downou syndrom alebo aj iná trizómia/ochorenie z uvedenej hodnoty. Čaká ma aj genetický ultrazvuk a čakám ešte na výsledky z krvi.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hraničnou hodnotou NT merania, je rozmedzie šijového prejasnenia od 3 mm do 3,5 mm. Zvýšené hodnoty (nad 3,5 mm) vedú k podozreniu na trizómiu 21, teda Downov syndróm. Hodnota 3,0 mm je horná hranica normy. Vyčkajte na výsledok krvi a postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Zatiaľ však nevidím dôvod na znepokojovanie sa.

Podobné otázky

  • Šijové prejasnenie

    , Autor: Ronie1205

    Dobrý deň , chcela by som sa Vás opýtať , Som na začiatku 14tt, bola som na I. Trimestrovom vyšetrení, kde bola nameraná hodnota NT 3,1 mm, je táto hodnota veľkým rizikom prípadného postihnutia plodu ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hraničná hodnota pre NT je 3 - 3.5 mm. Je pravda, že zvýšená hodnota NT sa vyskytuje približne u 70-75% plodov s Downovým syndrómom, ale nie je to rozhodujúci parameter a mnohokrát je aj falošne pozitívny. Ak ste absolvovali kombinovaný test vrámci prvotrimestrálneho screeningu, počkajte na zvyšné výsledky. Pri nejasnostiach je sa najlepšie informovať priamo pri vyšetrení u vyšetrujúceho lekára, ktorý Vám vie najobjektívnejšie odpovedať. Keďže nepoznám všetky informácie, okolnosti ani výsledky ostatných vyšetrení, je veľmi ťažké sa takto vyjadriť.

  • Meranie NT

    , Autor:

    Dobry den, mam taky problem kt. ma dost trapi.Som v 12+2
    Bola som na merani NT na konci 1.trimestra
    Doktor mi pri prvom merani cez brusnu dutinu povedal ze je vsetko v poriadku, prejasnenie je do 2mm.Na to mi spravil ultrazvuk zo spodu kedy si vsimol, ze ro v poriadku vobec nieje a prejasnenie je 4,6mm. Nestastna som sla domov, no poobede som sa vratila zas kedy mi opat meral hodnoty kt.boli tentoraz 4mm. Je normalne ze mi pocas jedneho dna povedal tri rozne udaje ked je tam podstatna kazda desatina milimetra? Navyse dietatko malo po cely cas hlavicku v zaklone co som citala moze byt skreslujuce. Necha ma takto cakat do dalsej poradne 3 tyzdne. Nemal ma poslat odbornikovi?
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, USG vyšetrenia v období 11.-14. t.t. sú odborne veľmi náročné a dajú sa zodpovedne vykonať len príslušne vzdelaným a skúseným lekárom a s použitím špičkových prístrojov. Vyšetrenie NT je technicky veľmi náročné a zodpovedné. Musí ho vykonávať skúsený lekár s certifikátom pre meranie NT, ktoré vydáva The Fetal Medicine Foundation London (FMF) – Certificate of competence The 11-13 weeks scan. Zvýšená hodnota NT neznamená automaticky postihnutie plodu, inou chromozómovou anomáliou alebo vývojovou chybou. Aj pri zvýšenej hodnote NT sa môže narodiť zdravý, nepostihnutý plod.