Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Šijové prejasnenie

    , Autor: Ronie1205

    Dobrý deň , chcela by som sa Vás opýtať , Som na začiatku 14tt, bola som na I. Trimestrovom vyšetrení, kde bola nameraná hodnota NT 3,1 mm, je táto hodnota veľkým rizikom prípadného postihnutia plodu ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hraničná hodnota pre NT je 3 - 3.5 mm. Je pravda, že zvýšená hodnota NT sa vyskytuje približne u 70-75% plodov s Downovým syndrómom, ale nie je to rozhodujúci parameter a mnohokrát je aj falošne pozitívny. Ak ste absolvovali kombinovaný test vrámci prvotrimestrálneho screeningu, počkajte na zvyšné výsledky. Pri nejasnostiach je sa najlepšie informovať priamo pri vyšetrení u vyšetrujúceho lekára, ktorý Vám vie najobjektívnejšie odpovedať. Keďže nepoznám všetky informácie, okolnosti ani výsledky ostatných vyšetrení, je veľmi ťažké sa takto vyjadriť.

Podobné otázky

  • Screening

    , Autor: Marika678

    Dobrý deň, screeningy v tehotenstve mi vyšli negatívne, tak isto aj Nifty pro test a morfologicky usg. Zaujimalo by ma ale, či hodnoty fbhcg 5,33 MoM a Papp-a 2,86 MoM neznacia niečo zle, keďže sú takto zvýšené. Dočítala som sa, že ak je aj hladina fbhcg vyššia, tak riziko potom vyššia hladina papp-a eliminuje. Je to pravda? Môže byt vyssia hodnota fbhcg aj kvôli nesúladu datumu otehotnenia a poslednej menštruácie (posunutá ovulacia)? Pripadne môže táto hodnota značiť aj inú chorobu ako trizomie? Mám sa obávať? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaná hodnota PAPP-A je v norme. Patologická je pod 0,5. Samotná hodnota PAPP-A nemá žiadnu výpovednú hodnotu. Neexistujú pre ňu referenčné hodnoty, teda ak to je od-do, tak je to v norme, toto pre tento parameter neplatí. Podobne je to aj s fbHCG (free beta HCG). Výsledky získané z odberu krvi sa hodnotia spolu s hodnotami získanými z USG vyšetrenia plodu, kde sa sleduje tzv. NT, teda šijové prejasnenie a nosová kosť, dajú do špeciálneho PC programu, ktorý to celé vyhodnotí a stanoví možné riziko postihnutia plodu. Tento tzv. kombinovaný USG screening, ktorý je určený na vyhľadávanie genetických porúch plodu sa robí od 11+3 do 13+6 tt. Má oveľa väčšiu výpovednú hodnotu ako samotný Triple test, ktorý sa robí od dokončeného 15 tt, najčastejšie v 16 tt a to odberom z krvi. Ak je neistá datácia tehotenstva podľa poslednej menštruácie, objektívne sa to prepočítava podľa USG datácie tehotenstva, ktorá je presnejšia (pre možný dlhší menštruačný cyklus, ako aj posunutú ovuláciu). Ak ste mali všetky USG vyšetrenia, ako aj Nifty negatívne, nemusíte sa obávať. Ak by niečo nebolo v poriadku, určite by Vás o tom lekár informoval. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Vyšetrenie Downovho syndromu

    , Autor: GabiKrki

    Dobrý deň pán doktor, chcem sa opýtať. Na sone som bola naposledy keď mi vyšlo, že som v 11tt + 1 deň. O pár dní mi sestrička vzala krv na všetky tie prvé testy. Další ultrazvuk má však naplánovala až na vtedy, keď budem už v 14tt + pár dni. Citala som, že ultrazvuk na zistenie Downovho syndrómu sa robí od 11tt + 1 deň max do 13tt+1. Mám teraz teda trosku obavy, či ultrazvuk, ktorý mi robil doktor bol zameraný aj na presvetlenie šije, jedine čo mi povedal že všetko bolo v poriadku. Môže byt, že to už vtedy kontroloval? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, PTS (prvotrimestrálny screening), vrámci ktorého sa vyšetrujú markery ako NT (nuchal translucency - šijové prejasnenie) alebo NB (nasal bone - nosová kosť) sa realizuje od začatého 11. týždňa tehotenstva do ukončeného 14. týždňa tehotenstva (13+6 tt). K realizovaným USG vyšetreniam sa Vám neviem vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať lekárov, prípadne personálu ambulancie, či pracoviska, kde bol USG realizovaný.

  • Hodnoty screeningu

    , Autor: Janula010

    Dobry den
    Viem ze ste obdrzali uz vela otazok ohladne screeningu v 1 trimestri a verim tomu ze keby nieco nebolo v poriadku tak mi to moja doktorka aspon jemne naznaci ale predsa sa chcem opytat na hodnoty Papp 3,77 a free beta hcg 13,2 s vasich predoslich odpovedi by mala byt hodnota papp asi v poriadku. Bola som aj na odber krvi na trisomy ( bezohladu na to ake vysledky by boli)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, samotná hodnota PAPP-A nemá žiadnu výpovednú hodnotu. Neexistujú pre ňu referenčné hodnoty, teda ak to je od-do, tak je to v norme, toto pre tento parameter neplatí! K tomuto odberu je nutné urobiť ešte vyšetrenie z krvi na fbHCG (free beta HCG). Tieto výsledky získané z odberu krvi sa potom spolu s hodnotami získané z UZ vyšetrenia plodu, kde sa sleduje tzv. NT, teda šijové prejasnenie a nosová kosť, dajú do špeciálneho PC programu, ktorý to celé vyhodnotí a stanoví možné riziko postihnutia plodu. Tento tzv. kombinovaný UZ screening, ktorý je určený na vyhľadávanie genetických porúch plodu sa robí od 11+3 do 13+6 tt. Má oveľa väčšiu výpovednú hodnotu ako samotný triple test, ktorý sa robí od dokončeného 15 tt, najčastejšie v 16 tt a to odberom z krvi. Ak by niečo nebolo v poriadku, určite by Vás o tom lekár informoval.

  • Šijové prejasnenie

    , Autor: Nikuskas

    Dobry den, som v 13. tyzdni tehotenstva a dna 13.12.2021 som absolvovala NT vysetrenie, avsak lekar mi nic blizsie nepovedal…vysledky su nasledovne:
    CRL: 54.6
    NT: 1.00
    NB: +
    IT: +
    Akcia: +
    Pohyby: +
    Doppler a.uterina 1. dx. (URPI): PI 2.27 1.sin: PI 2.50
    Su prosim Vas tieto hodnoty v poriadku a teda aj babatko alebo sa mam obavat, som z toho dost v strese, kedze nic blizsie mi nepovedali. Som doma na materskej s rocnym syncekom a niekolkokrat za den ho musim dvihnut, tak aj preto sa znepokojujem, ci som nieco nepokazila. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, hodnoty zodpovedajú norme. Dobudúcna sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov. Nemusíte sa znepokojovať. Zdvíhanie dieťaťa s tým vôbec nesúvisí.

  • 7tt

    , Autor: odbornik6

    Dobry den,
    Vyse 2roky sme sa snazili otehotniet,podstupili sme 5 IUI a 1 IVF a nic. Nakoniec nám to vyslo prirodzene 1mesiac pred planovanym KET. Bola som u gynekologa a tehotenstvo mi potvrdil sonom 5tt. nebrali mi ani krv, a na kontrolu mam prist az v 10tt - nie je to akosi neskoro? Bojim sa aby bolo vsetko v poriadku. Ako casto sa zvycajne monitoruje priebeh thotenstva v 1trimestri? Na udrzanie mi dal Dufaston.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    postup je uplne normalny a prirodzený
    kontrola sa robi az ked su viditelne vsetky struktury plodu a hlaven akcia srdiecka plodu.Skor je to zbytocne , pretoze ak by to lekar neuvidel, muselo by sa UZV opakovať.
    Duphaston je hormonalny pripravok s obsahom progestreonu, hormonu kt. podporuje udrzanie tehotenstva , dal vam ho vhodne
    tiež by som pridala k.listovu 1x1,
    nasledne sa odobera krv na prvotrimestralny skrining a meria sa na UZV NT-sijove prejasnenie do 13tt.
    s pozdravom