Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Screening

    , Autor: Marika678

    Dobrý deň, screeningy v tehotenstve mi vyšli negatívne, tak isto aj Nifty pro test a morfologicky usg. Zaujimalo by ma ale, či hodnoty fbhcg 5,33 MoM a Papp-a 2,86 MoM neznacia niečo zle, keďže sú takto zvýšené. Dočítala som sa, že ak je aj hladina fbhcg vyššia, tak riziko potom vyššia hladina papp-a eliminuje. Je to pravda? Môže byt vyssia hodnota fbhcg aj kvôli nesúladu datumu otehotnenia a poslednej menštruácie (posunutá ovulacia)? Pripadne môže táto hodnota značiť aj inú chorobu ako trizomie? Mám sa obávať? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaná hodnota PAPP-A je v norme. Patologická je pod 0,5. Samotná hodnota PAPP-A nemá žiadnu výpovednú hodnotu. Neexistujú pre ňu referenčné hodnoty, teda ak to je od-do, tak je to v norme, toto pre tento parameter neplatí. Podobne je to aj s fbHCG (free beta HCG). Výsledky získané z odberu krvi sa hodnotia spolu s hodnotami získanými z USG vyšetrenia plodu, kde sa sleduje tzv. NT, teda šijové prejasnenie a nosová kosť, dajú do špeciálneho PC programu, ktorý to celé vyhodnotí a stanoví možné riziko postihnutia plodu. Tento tzv. kombinovaný USG screening, ktorý je určený na vyhľadávanie genetických porúch plodu sa robí od 11+3 do 13+6 tt. Má oveľa väčšiu výpovednú hodnotu ako samotný Triple test, ktorý sa robí od dokončeného 15 tt, najčastejšie v 16 tt a to odberom z krvi. Ak je neistá datácia tehotenstva podľa poslednej menštruácie, objektívne sa to prepočítava podľa USG datácie tehotenstva, ktorá je presnejšia (pre možný dlhší menštruačný cyklus, ako aj posunutú ovuláciu). Ak ste mali všetky USG vyšetrenia, ako aj Nifty negatívne, nemusíte sa obávať. Ak by niečo nebolo v poriadku, určite by Vás o tom lekár informoval. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

Podobné otázky

  • poloha

    , Autor: Dusty128

    Dibrý deň pán doktor, chcela som sa opýtať na výsledky z dnešného screeningu. Gestačný vek podľa PM 30+6. Neviem si vysvetliť nič z týchto záznamov ako je postavenie, placenta gr. II a či je v norme a merania umbilicalis a cerebri media.
    Poloha plodu: pozdĺžná, hlavičkou, postavenie II.
    Placenta: predná stena, gr. II
    Plodová voda: normohydramnion
    Morfológia plodu: situs viscerum solitus, plod bez viditeľných anomálií
    BPD:73,57mm
    FOD:93.85mm
    HC:277,63mm
    AC:268,10mm
    HL:51.95mm
    FL:59.02mm
    TCD:36.05mm
    Odhad hmotnosti plodu: 1623g
    RI a umbilicalis:0.67, RI a. cerebri media:0.85
    Rast plodu: primeraný, proporný.
    Som diabetička, tak snáď sú tieto výsledky úspokojivé.
    Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, USG nález máte v norme, hodnoty a parametre sú primerané. Nemusíte sa obávať.

  • Stoptussin

    , Autor: Marianna1997

    Dobrý deň,
    zistila som, že som tehotná teraz v 4 týždni. Otehotnela som počas choroby a mala som hrozný dráždivý kašeľ, v nevedomosti som si na utíšenie dávala občas večer stoptussin kvapky, naposledy včera večer . Chcem sa spýtať, či som tým nejako mohla plodu uškodiť? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Stoptussin sa nemá užívať v prvých 3 mesiacoch tehotenstva. Teraz už s tým nič neurobíte. Ďalej ho však neužívajte, vyskúšať môžete užívať Stodal alebo Stopkašeľ, ak ešte kašeľ pretrváva. Nemusí sa zákonite stať nič, je to na princípe všetko alebo nič. Ak ná byť tehotenstvo prospešné, bude. Predpokladám však, že ešte nemáte potvrdené tehotenstvo obvodným gynekológom. Je vhodné ho pri návšteve o tom informovať. Ak sa potvrdí vitálne tehotenstvo v maternici, odporúčam sa následne objednať na PTS (prvotrimestrálny screening) v 11. až 14. týždni tehotenstva.

  • Razstep

    , Autor: Lenka.93

    Dobry den.
    Momentalne som v 20tt, na kontrole u svojho gyn som bola v 18tt. Urobil nam aj 3D foto, podarilo sa zachytit aj tvaricku. Od odstupom 2 tyzdnov ked sa zadivam na tu foto zo sona, zda sa mi, ze dietatko ma razstep pery. Je mozne, ze gyn nas nato neupozornil alebo ani on sam si to nevsimol? Mozno je to len zla foto, neviem. Idem samozrejme za par tyzdnov aj na morfo a 4D, len ten cas je nekonecny a ja som kazdy den v strese z toho a nestastna. Doma ma ukludnuju, ze keby nieco nieje v poriadku, tak isto by nam to povedal pri kontrole.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto je mi ťažké sa objektívne vyjadriť. Predpokladám, že ak by si lekár niečo všimol, upozornil by Vás na to. Ak idete na morfologický screening, vrámci neho to budete mať jednoznačne povedané.

  • Pobolievanie po ultrazvuku

    , Autor: Abc

    Dobrý deň, som v 14tt a už asi mesiac mam pobolievanie v lavo v podbrusku. Celkovo v spodnej časti ľavého brucha. Bola som už doktora, plod je v poriadku. Včera som bola na 1.screening, doktor robil ultrazvuk. Aj tam som hovorila ze to brucho mam na tom mieste strašne také citlivejšie ale nevyjadril sa lebo on sa sústredil na plod. Dnes ráno som sa zobudila a mam to miesto v podbrusku citlivé, boľavé na dotyk. V lavo mam aj jazvu po operácii po mimomaternicovom tehotenstve. Co môže byt to pobolievanie? Tehotenstvo je zatiaľ bezproblémové, len tie tupé a prchavé bolesti v ľavo.
    Ta jazva ma konkrétne ale nebolí

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste po operácii mimomaternicového tehotenstva vľavo, môžu byť v danom mieste prítomné zrasty, prípadne pooperačné zmeny, ak bol odstraňovaný ľavý vajíčkovod. Maternica sa každým dňom zväčšuje, čo môže žena pociťovať ako tupé bolesti po stranách podbruška, či pichavé bolesti v pošve. Súvisí to s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Ak bol na ľavej strane odstránený vajíčkovod, ktorý je v blízkosti jedného z páru väzov a v danom mieste vznikli zrasty, môžu byť spomínané bolesti spôsobené tým. Ťažko povedať. Odsledujte si to. Keďže naozaj nepoznám žiadne okolnosti operačného výkonu, nálezy, či informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Ochorenie

    , Autor: Jul652

    Dobry den, chcela by som sa opytat na Vas nazor/Vase skusenosti, co sa tyka genitalneho herpesu, momentalne som v 1. trimestri a herpes som uz od zaciatku mala asi 3 krat, tymto herpesom som trpela uz aj pred otehotnenim...ak by virus plod poskodil resp. keby sa nieco pokazilo, kedze som stale v 1. trimestri, dojde k potratu plodu ? mam naplanovany aj prvotrimestralny screening, moze odhalit pripadne poskodenie plodu ? predstavuje tento virus velke riziko alebo plod je chraneny protilatkami a virus sa k nemu nedostane, dakujem velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste už mali v minulosti genitálny herpes, Váš organizmus už má vytvorené protilátky a plod je tak chránený

    Dobrý deň, vhodné by bolo otestovať, či máte protilátky proti herpesu, typu 1 a typu 2. Tieto protilátky Vás chránia pred poškodením plodu. Ak sa u Vás počas tehotenstva jednalo o úplne prvú infekciu (nemala ste ani herpes na perách), potom je poškodenie plodu možné. Primárna infekcia však býva veľmi rozsiahla a bolestivá. Ak sa Vám výsev opakuje, je vhodné od 36. týždňa až do pôrodu užívať Herpesin 400mg 3x denne ako preventívnu dávku proti výsevu počas pôrodu. Táto dávka zabráni výsevu a vylučovaniu vírusu v čase pôrodu a preto nie je indikovaný cisársky rez a žena môže rodiť prirodzene. Liek je v tehotenstve bezpečný. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.