Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
19,826 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Uzivanie liekov

    , Autor: MatkaK

    Dobrý deň,
    chcem sa spýtať nevedela som, že som tehotná (cca v 6 týždni) a som sa teraz dozvedela a v priebehu troch dni užila 5 tablietiek erdomedu a 3 horuce napoje coldrex hned ako som dozvedela ze som tehotná prestala som to uživať. Môže to mať najeky vplyv na vývoj dietaťa pripadne su potrebne nejake vyšetrenia, či nedošlo k pošlodeniu plodu? Veľmi som vystrašila.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krátkodobé užívanie spomínaných preparátov by nemalo mať žiadny vplyv na tehotenstvo. Odporúčam absolvovať prvotrimestrálny screening (PTS) v 11. - 14. týždni tehotenstva a následne morfologický screening v 20. - 22. týždni tehotenstva.

Podobné otázky

  • Vytok

    , Autor: Nana2728

    Dobrý deň, som v 6. Týždni, včera som si nasla na intímke asi o veľkosti eurovky spinenie – hlienovite skôr hmavohnede, bez zápachu nič má neboli. Keď som na toalete tiež si vsimnem akoby som splnila, nie veľa, skôr ako keď mi končila menstruacia a žena už len špiní. Je to normálne alebo mám pre istotu navštíviť gynekologickú? Picham si injekcie na riedenie krvi, pretože som mala trombozu pred 7 rokmi, môže to s tým súvisieť? Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, najčastejšie hnedou krvou, je do 16. týždňa tehotenstva pomerne časté. Súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Samozrejme, aplikácia nízkomolekulárneho heparínu, či celkovo užívanie liekov na riedenie krvi môže zvýšiť riziko špinenia, hlavne pri zvýšenej praskavosti kapilár, či celkovo ciev. Odsledujte si to. Skúsiť môžete užívať Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí , ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Užívanie liekov počas tehotenstva

    , Autor: Marmik

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť. Na základe sterov, ktoré boli realizované mi pani doktorka predpísala Macmiror 200mg a Fluomizin vag. tablety, pretože mi bol zistený streptokok. Tablety užívam, robila som si doma teh. test, ktorý vyšiel pozitívny. Neviem, či pokračovať v užívaní liekov alebo nie. Nedarí sa mi dovolať pani doktorke. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prvom trimestri je vhodnejšie sa vaginálnej liečbe vyhnúť, ak prínos neprevyšuje riziko. Ak z výteru vyšla pozitivita na Streptococcus agalactiae a nemáte ťažkosti, v liečbe nemusíte pokračovať. Budete automaticky braná ako GBS pozitívna, aj keby boli nasledujúce výtery negatívne. V praxi to znamená, že keď sa potvrdí tehotenstvo, ktoré úspešne donosíte, počas pôrodu, od príjmu na pôrodnú sálu až do pôrodu, Vám budú podávané antibiotiká.

  • Chrípka v tehotenstve

    , Autor: NBi

    Dobrý deň, prosím vás má chrípka v 36tt zlý vplyv na dieťatko? Ja som už druhý týždeň chorá, ale len slabo. Mám nádchu, bolesť hrdla, teplotu nemám. Beriem stopkasel, celaskon, kalciovy sirup a morskú vodu do nosa. Mohla by choroba, alebo takéto dlhšie užívanie liekov nejako uškodiť malej? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte vysoké horúčky a zvýšené zápalové parametre, priebeh je iba ľahký, vplyv na plod a prakticky aj na tehotenstvo to nebude mať žiadny. Pokračujte v užívaní spomínaných voľnopredajných preparátov. Odporúčam dostatočný pitný režim, aspoň 2 litre tekutín denne, telesné šetrenie. Odsledujte si to.

  • Užívanie liekov

    , Autor: Zuzka_s

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na užívanie liekov a doplnkov stravy počas tehotenstva. Som v 29tt a kvôli zlej funkčnosti štítnej žľazy už od začiatku tehotenstva beriem každé ráno pol tabletky L-Thyroxin 75. Ďalej užívam Femibion 2. Teraz mi k tomu pribudol Tardyferon - Fol kvôli nedostatku železa a ešte by som pre lepšiu funkciu čriev (kvôli zápche) chcela užívať probiotiká Lacto seven. Môžem tieto lieky/doplnky kombinovať?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, všetky spomínané doplnky, či preparáty môžete užívať.

  • Užívanie liekov na zavraty

    , Autor: Janka krtkova

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať, či máte skúsenosti s tehotnymi ženami uzivajucimi liek na závraty Meniserc 24. Dlhodobo mávam závraty a užívam ho dlhšiu dobu. Zaujíma ma či nie je nevhodné jeho užívanie počas tehotenstva, keďže ho musím dlhodobo užívať . A plánujeme rodičovstvo . Môj neurológ v tom nevidí problém , chcela som aj názor gynekológa pokiaľ ste sa s tým stretol. Či nemôžem ublížiť plodu alebo spôsobiť zastavenie vývoja plodu. Alebo potrat. Lekári mi to vylúčili len si chcem byť istá.
    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čo sa týka spomínaného preparátu, nie je známe, či má vplyv na plod, ani či sa vylučuje do materského mlieka. Osobne však s týmto preparátom nemám žiadne skúsenosti.