Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesť

    , Autor: Joko

    Dobrý deň. Som v 5tt po KET. Ked som v klude tak pocitujem tlak v podbrusku a akokeby teplo v podbrusku. Neviem opisat ten pocit ale niečo ako teplu maternicu. Ed chodim alebo som v pohybe tak necitim nic.Užívam utrogestan 3x denne. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa počas tehotenstva každým dňom zväčšuje, čo môžete pociťovať ako mierne pnutie v podbrušku. Odsledujte si to. Pokračujte v liečbe a postupe podľa odporúčaní lekárov centra asistovanej reprodukcie.

Podobné otázky

  • Bolesť v boku

    , Autor: Katka177

    Dobrý večer, chcela by som sa opýtať. Posledné dni som začala mať také čudné bolesti v pravom boku taký tlak aj ako keby pálenie.Pohyby cítim. Babätko je otočené zadkom dole. Môže to byť tým? Min.týždeň som mala poradňu všetko bolo ok. Som 31tt. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Bolesti hlavy

    , Autor: Tinka.2

    Dobrý deň,
    Som 33 tt . Už 5 deň pociťujem bolesti hlavy vzadu a v čelovej oblasti netrvajú celé dni ale každý deň bolesť cítim viac hodín. Preklamsiu asi možno vylúčiť tlak nízky okolo 100/60, bielkoviny v moči nie sú ani opuchy vôbec nemám. Pohyby krásne cítim. Môžu tieto bolesti ohroziť plod a mám ich riešiť s lekárom? Alebo neohrozujú plod a sú bežnou súčasťou týchto týždňov tehotenstva? Ako pomoc pijem vodu s citrónom a tekutín vždy 2-3l, niekedy trochu Pepsi, studené obklady, cvičenie krčnej a keď je zle paralen neviem či sa dá pomôcť ešte nejako inak?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí hlavy môže byť viacero. Najmä v tomto horúcom počasí. Nemusí však súvisieť s tehotenstvom. Príjem tekutín máte doststočný. Preeklampsia sa môže rozvíjať aj nenápadne. Samozrejme, ak nemáte ťažkosti, opuchy, bielkoviny v moči a tlak je v poriadku, pravdepodobnosť preeklamspie je pomerne malá. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní bolestí hlavy navštívte Vášho obvodného gynekológa, či obvodného lekára, ktorí Vás vedia odoslať na ďalšie potrebné vyšetrenia.

  • Bolesť lonovej kosti

    , Autor: Tina1414

    Dobrý deň,
    chcem sa opýtať som v 31 týždni tehotenstva, je to druhé tehotenstvo a boli má lonova kosť. Bolí ma už od nejakého 18 týždňa, bolela ma aj pri prvom tehotenstve ale nikdy nie až tak ako za posledný skoro mesiac tá bolesť je o dosť silnejšia. Mám bolesti hlavne ráno keď sa chcem postaviť z postele, alebo cez noc otočiť na druhú stranu, keď dlhšie sedím a potom keď sa postavím, po trochu dlhšej chôdzi keď si sadnem alebo ľahnem a potom keď sa chcem postaviť.
    Prosím vás je to normálne s pribúdajúcim štádiom tehotenstva alebo sa jedná o nejaký problém ?
    Je niečo čím viem tu bolesť zmierniť napríklad nejaký cvik alebo niečo iné?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Je potrebné vylúčiť aj tzv. symfyzeolýzu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní alebo zhoršení ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle na ortopédiu.

  • Bolesť podbruška a chrbta

    , Autor: Liliana222

    Dobrý deň pán doktor,som v 31+2tt,druhorodička.Chcem sa spýtať či je v norme keď cítim bolesť podbruška ako pri menzese,aj cez deň aj v noci,pridali sa k tomu aj bolesti krížov,kostrč(tá má bolieva často mala som úraz pred 2rokmi)popichava ma aj do podbruška občas.Bruško občas tvrdne ,ale Max. 5krat do dňa.Uživam magne B6 Forte 2x1 . Poradňu som mala pred 10dňami,krčok aj všetko bolo úplne v poriadku.Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa Vám každým dňom zväčšuje, čo môžete pociťovať ako tlakové, či pichavé bolesti po stránkach podbruška, ako aj pichanie v pošve. Kostrč sa začína odsúvať dozadu, to je tiež normálne. Ak ste mali úraz v zmysle pádu na chrbát, či narazenie kostrče, môže to byť príčinou intenzívnejších bolestí kostrče. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení a nálezy v poriadku, nemusíte sa obávať. Odsledujte si to. Magnézium si môžete navýšiť na 3x1 tabletku. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ide o tehotenské priznaky?

    , Autor: 6602ZUZI

    Dobry den.

    Mam 42 rokov, jedno dieta a s manzelom sa pokúšame o bábätko. Menstruaciu mam pravidelnú. Tento mesiac sme sa snazili pred aj pocas plodnych dni. Menstruacia ma prist o 2 dni. Uz 2-3 dni mam bolesti v podbrušku. Viac na pravej strane. Nie je to bolest ako pri menstruacii ale taka bodava ktora trva cca 5min, prejde a zas sa vrati o par min. Alebo zacne necakane pichnutim v podbrusku. Zacali mi aj vyrazne vypadavat vlasy za poslednych 10dni. Tehotenske testy mi vysli este so slabou druhou čiarkou. V mojom veku sa snazim byt od zaciatku opatrna ak by malo ist o tehotenstvo. Aky je vas nazor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny. Samozrejme, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.