Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo

    , Autor: .,.,.,.,.

    Dobrý deň, je možné že som tehotná? S partnerom som nemala síce vaginálny styk ale prešiel iba trochu po povrchu a nebol ani hotový(3.6), Menštruáciu som mala pár dní na to a potom aj nasledujúci mesiac, pribrala som a bojím sa že som otehotnela je to možné?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij
    Dobrý deň, za daných okolností, ak nedošlo k pohlavnému styku a mali ste už dvakrát mali, je tehotenstvo nepravdepodobné. Príčin nárastu hmotnosti môže byť viacero. Odsledujte si to.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som Vám už písal, za daných okolností, ak ste nemali pohlavný styk a navyše ste už mali dvakrát aj menštruáciu, tehotná nie ste. Zmena hmotnosti je spôsobená niečím iným.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Viki21

    Dobrý deň spravila som si test a je pozitívny. Ale poslednú menštruáciu som mala 12.6. a podľa toho by som mala byť v 5 týždni boli ma podbrusko ale nekrvacam nič keď som volala s svojmu gynekológovi dal mi datum na 5.8. kontrola prvá ale keď má boli podbrusko moc nemoze sa jednať o mimo maternice tehotenstvo bojím sa práve toho. Ďakujem vopred za odpoveď pán doktor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak jednoznačne sa vylúčiť mimomaternicové tehotenstvo, ale v začiatkoch tehotenstva je pobolievanie podbruška pomerne časté. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa aj skôr.

  • Uhlie a magnézium

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor chcem sa spýtať pred pol hodinkou som užila magnézium lactas galvex 2 tablety na kŕče a prehnalo má tak som si dala tabletku carbo Max. Chcem sa spýtať lebo sa píše že Carbo Max by sa nemal miešať s magneziom len som si chcela dať pre istotu aby som nezačala hnackovať do rána. Tak že či nevadí že som zmiešala tieto dva lieky som 27+0 tt. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie nevadí. Nepoškodíte si. Na tehotenstvo to nebude mať žiadny negatívny vplyv. Odsledujte si to.

  • Mravcenie

    , Autor: Abc

    Dobrý deň, od začiatku tehotenstva pociťujem hlavne večer mravcenie v boku. Rano keď sa zobudím, si niekedy necitim ľavé stehno. Môže to ma nejaký vplyv na tehotenstvo? Som v 20tt

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, osobne si myslím, že sa jedná o problém chrbtice, kde niečo tlačí na nerv, ktorý zabezpečuje citlivosť vonkajšieho stehna. Na tehotenstvo to nemá žiadny vplyv. Vhodné je skonzultovať neurológa. Ja sa Vám k tomu neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Unik plodovej vody 2

    , Autor: Dusana_11

    Dobrý deň,

    Ďakujem pekne za odpoveď. Stalo sa to cca už včera 16:30, odvtedy som mala založené dve popôrodné vložky- jednu na noc a jednu doobeda, kde bol len zaschnutý svetložltý výtok, na dotyk vložka suchá, potom pol dňa klasické nohavičky, tiež suché.
    Chcem sa opýtať na ten ventilový odtok plodovej vody - prosím Vás, ten je nejako nebezpečný, ak sa nezopakuje a voda už neodtečie vôbec ? Lebo veľmi ťažko je ho podľa mňa identifikovať, lebo keď kúsok odtečie a potom nie, nenapadne ženy, že ide o odtok vody.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od viacerých okolností. Pri ventilovým odtoku plodovej vody odtečie väčšinou väčšie množstvo plodovej vody, teda žena má mokré nohavičky, či vložku. Na tehotenstvo to nemusí mať vôbec žiaden negatívny vplyv. Záleží však aj od týždňa tehotenstva, ako aj ďalších okolností. Takto sa Vám však neviem objektívne vyjadriť. Nepoznám žiadne okolnosti, nálezy, výsledky vyšetrení, či informácie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, tehotenskú pohotovosť, prípadne, ak ste vo vyššom štádiu tehotenstva (po 34. týždni tehotenstva), zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Unik plodovej vody

    , Autor: Dusana_11

    13. júla 2024
    Dobrý deň, možno úplne hlúpa otázka???????? ale ako spoznám prípadný únik plodovej vody? Opíšem situáciu:Dnes sme šli na kúpalisko a po ceste som mala už plavky a pokiaľ sme tam došli už som mala malý mokrý fliačik na kraťasoch. A plavky viac prepúšťajú. Tam som mala mokrý fľak tiež.Nekúpala som sa a mala som so sebou náhodou aj vložku tak som si ju založila keby čo. No tak 3-4 hodiny od toho a vložka úplne suchá???????? mám podozrenie, že išlo skôr o únik moču (aj mi to tak páchlo ale tak nikdy človek nevie) alebo teda mala som tú noc predtým aj preventívne čípok probiotiká Gynimun a to vyteká niekedy aj počas celého druhého dňa.Otázka je- keby mi unikala po kvapkách plodová voda, vložka by bola asi aj tak časom úplne mokrá či? Nevsiakla by proste plodovu vodu uplne dovnutra. Asi by nebolo možné, že uniklo kúsok raz a potom už vôbec nič…. Lebo nechala som si vložku stále preventívne aj na noc a proste stále je uplne suchá ked po nej prejdem prstom. Len mi to vŕta hlavou???? kebyze aj chcem ist na pohotovost nechat to skontrolovat, tak nemam co????
    Resp. Vie kusok vody odtiecť a už neodtečie? Ohrozuje to nejako tehotenstvo ? Vždy som si myslela, že ak raz unikne, postupne bude unikať, keďže je plodový vak porušený. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu si skôr myslím, že sa jednalo naozaj o drobný únik moča. Existuje niečo ako ventilový odtok plodovej vody, kedy odtečie malé množstvo plodovej vody, no následne dôjde k zaslepeniu vaku blán a plodová voda ďalej neodteká. Odsledujte si to. Ak by sa situácia opakovala, dá sa do pošvy zaviesť suchý tampón a s odstupom času ho skontrolovať Temesvariho roztokom na detekciu plodovej vody. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.