Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,617 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Covid

    , Autor: kativa12

    Pekny den, covid mam uz vyse tyzdna a vsetky priznaky uz takmer pominuli, ostal iba kasel a hlieny v nose. Naparujem sa kazdy vecer, cez den striekam do nosa morsku vodu. Da sa to zvladnut.
    Co sa tyka kasla, najprv bol kasel suchy, teraz sice nie je extra vlhky, ale vykaslem nejaky ten hlien. Mam aj taky tazky pocit nie na prieduskach, ale ako keby pod krkom z toho kasla. Viem si nejak pomoct? Mam pocit, ze kasel sa zhorsil. Aleniba cez den. V noci spim pokojne. Beriem hydropastilky a stopkasel a vcera mi napadlo este kalcium, tak som si nasadila. Cibulu a cesnak nezvladam, strasne ma po nich pali zaha.
    Obvodak mi len po telefone predpisal sumamed 500, avsak nerada by som brala atb, ked neviem ci su vobec potrebne. Na vysetrenie mozem prist az 10dni po pozitivnom pcr. Takze az v stvrtok....
    Znepokojuje ma iba tyzden tehotenstva 37tt+4, kedze je to uz dost vysoky datum a chcela by som rodit zdrava....

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, do úplného termínu pôrodu ešte máte nejaký ten týžden. Ak nemáte časté, či pravidelné tvrdnutie brucha a ak nález na krčku nebol pokročilý, kľudne môžete aj prenášať. Postupujte podľa odporúčaní lekárov. Predpísané antibiotikum tehotenstvu neublíži.

Podobné otázky

  • Šalvia v tehotenstve

    , Autor: KlaudiŠ

    Dobrý deň. Som v 12 t a mám covid spojený s bolesťou hlavy, hrdla a slabosťou. Obvodný lekár mi predpísal anginal so šalviou (sprej na hrdlo). Všade som však čítala, že šalvia v tehotenstve je nebezpečná. Aký je Váš názor? Je to bezpečné?Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať. Šalvia v takejto forme pôsobí len lokálne. Dokonca pri niektorých šalviových sprejoch (Florsalmin) nájdete informáciu, že sa môžu používať aj počas tehotenstva a dojčenia.

  • Tehotenstvo c. 2 kedy ist k lekarovi?

    , Autor: slniecko992

    Dobry den, meska mi menstruacia uz 3. den. Dieta sme planovali. Posledna menstruacia bola 27.6.2022 a pravdepodobne som otehotnela okolo 11.7
    Chcem sa opytat kedy asi mozem navstivit svojho lekara na potvrdenie tehotenstva a ake vysetrenie by mi mal urobit. Ja som planovala tak ze pockam nech mi meska aspon 14 dni. Je uz lekar vtedy povinny ma zobrat?
    Neviem ci to este nie je velmi skoro. Bude uz nieco vidno na ultrazvuku? Mam uz nejake priznaky nechuti mi jest, je mi na vracanie a cely den som ospala, bolia ma kazdy den viac a viac prsia a mam bolesti v krizoch ale to nie je take strasne.
    Testy su pozitivne.
    Ja sa len bojim ze to je nejake falosne tehotenstvo alebo nejaka cysta.
    Zacala som brat Femibion 1.

    Este sa chcem opytat ked prve tehotenstvo bolo ukoncene cisarskym rezom v 33.tyzdni z dovodu ze som mala covid a zapal pluc je mozne zas ist na cisarsky ak by som ja velmi chcela ? Neviem ako sa postupuje v takom pripade ak islo o covid. Ja sa len bojim komplikacii pri porode. Nechcem velmi tlacit na prirodzeny porod

    Mam aj trosku nadvahu momentalne 108kg ale budem sa snazit vahu kontrolovat. Da sa nejak stravou kontrolovat a pohybom ? Viem ze tehotenske chute sa nedaju velmi kontrolovat :D

    Dakujem velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, je ešte vhodnejšie pockat. Aj keď ste tehotná, tehotná budete aj o mesiac. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizované testy môžu byť aj falošne pozitívne. Na USG teraz aj tak nebude možné tehotenstvo potvrdiť. Potvrdiť tehotenstvo sa dá z krvi odberom na beta HCG. Odsledujte si to. Ak ste už raz rodili cisárskym rezom, ak si to budete žiadať, druhé tehotenstvo môže byť tiež vedené cisárskym rezom. Váhu viete zredukovať pravidelnou konzumáciou zdravých, nízkokalorických potravín, obmedzením tučných a mastných jedál a konzumáciou ovocia a zeleniny. Dôležitý je tiež pitný režim, najlepšie je piť čistú vodu, prípadne čaje, či džúsy, odporúčam vynechať sladené nápoje. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • covid v 3. trimestri

    , Autor: nicoles

    Dobry den,
    som v 34. tyzdni tehotenstva a dostala som covid. Je prosim Vas nutne pichat si clexane/fraxi proti tromboze? Pocula som, ze to byva zvykom no mne doktorka nepredpisala nic, iba vela tekutin a paralen.
    (1 den som mala teploty okolo 38, inak kasel, svalova slabost).
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, u vysokorizikových a polymorbídnych ľudí sa to oplatí predpísať. Nepredpisuje sa to však štandardne každému pacientovi s potvrdenou infekciou COVID-19. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného lekára a obvodného gynekológa.

  • 18tt a clexane

    , Autor: Kuci

    Dobrý deň Pán doktor,

    V januári som bola na hematologii, kde som mala všetky výsledky v poriadku. Ale keďže som vo februári otehotnela išla som na kontrolu ( vo februári a v maji som prekonala Covid ) … na kontrolných výsledkoch mi vyšlo že mám zvýšené : fosfatidyletanolamín - autoprotilatky - 53,598
    a fosfatidylcholín - autoprotilatky - 20,104.
    Viete mi povedať prosím čo to pre mna znamená v tehotenstve? Že nám hustejšiu krv? Či ako to mám chápať, poprípade ako to ohrozuje moje dieťa, keď si mám pichat každý deň clexane až do sestonedelia… vlastne od včera od 18tt.

    Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nasadená liečba nízkomolekulárnym heparínom sa používa štandardne pri diagnostikovaní trombofílneho stavu, ako prevencia trombózy. Za predpokladu pravidelnej aplikácie plodu nič nehrozí. Čo sa týka nastavenej liečby, je to otázka na hematológa, ktorého sa v prípade nejasností nebojte pýtať.

  • Kašeľ

    , Autor: Linduska22222

    Dobrý deň pán doktor ,som v 20 tt tehotenstva a som po covide . Vybrala som atb , 2 x krát sirup ale kašeľ stále neprestáva, mám aj nádchu. Môže kašeľ ublížiť bábätku ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, kašeľ nemá vplyv na plod ako taký. Nadmerným, častým, intenzívnym a dlhotrvajúcim kašľaním však môže dôjsť k zmenám na krčku maternice v zmysle vnútorného otvárania krčka.