Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,097 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ochorenie Covid - 19

    , Autor: Lemon_99

    Pán doktor, keď spomínate tú zásadu “všetko alebo nič” aké je riziko v prípade ochorenia na covid - 19 týždeň po pozitívnom covid teste mi vyšiel pozitívny tehotrnský test čiže som covid mala naozaj na začiatku čiže nejaký 3tt. Teraz som už 5+2 zatiaľ sa cítim super :) Vzhľadom na predošlí potrat sme sa potešili, ale je v takomto skorom štádiu šanca, že bábo covid neovplyvnil a bude v poriadku? Máte s tým nejaké skúsenosti? mám kontrolu až o týždeň a bol a veľmi sa bojím opäť nejakej zlej správy.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, porodil som už viacero detí, ktorých matky mali COVID-19 v úplnom začiatku tehotenstva a deti sú zdravé. Samozrejme, boli aj ženy, ktoré potratili do 8.-10. týždňa tehotenstva, nedá sa to však automaticky zvaliť na COVID-19. Obávať sa nemusíte, nezmeníte aj tak nič, akurát sa budete zbytočne stresovať. Každý rodič chce mať zdravé dieťa. Ak dôjde k potratu do 10. týždňa tehotenstva, nejaký problém existuje a plod by s najväčšou pravdepodobnosťou nebol v poriadku. Absolvujte plánovanú návštevu u obvodného gynekológa.