Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Covid v tehotenstve

    , Autor: MonLuk

    Dobrý deň, som v 37tt a mám covid- včera som 2x zvracala (dnes našťastie nie,ale musím papať malé porcie,lebo mám stále nauzeu),bolia má kríže a dostávam kŕče do nôh a rúk,mám nádchu aj kašeľ a už má od dnes aj hrdlo boli, včera k večeru mi začali aj teploty ale keďže môžem len Paralen a to len v polovičkach tak to moc nepomáha (včera som mala dve polovičky lebo sa bojím aby som niako neublížila bábätku).Vedeli by ste mi poradiť kedy vyhľadať lekára,lebo mám aj strach či je maličký v poriadku(pohyby cítim ale nie také silné ako predtým a ani také časté nie sú)prípadne ako postupovať v liečbe?(dávam si aj studené obklady aby teplota ustúpila)Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Paralen môžete užívať krátkodobo v maximálnej dávke 1 - 2 tabletky každých 4 - 6 hodín. Pol tabletky dvakrát denne Vám veľmi nepomôže. Skúste užívať zo začiatku 1 tabletku každých 6 - 8 hodín a uvidíte rozdiel. Odporúčam tiež dostatočný pitný režim, aspoň 2 - 3 litre tekutín denne, najlepšie čaje a neperlivú vodu. Na bolesť hrdla sú vhodné voľnopredajné cmúľacie tablety vhodné aj pre tehotné. Je vhodné kontaktovať aj Vášho obvodného lekára, ktorý Vám vie realizovať aj odbery krvi na zápalové parametre a predpísať antibiotiká. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach, bolestiach, krvácaní, odtoku plodovej vody, či absencii pohybov navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť. Dopredu ich však upozornite, že máte potvrdenú infekciu COVID-19 a máte aj príznaky.