Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Otváranie

    , Autor: Klaris22

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať . Som v 27 týždni a doktorka mi povedala že som sa začala otvárať . Ale že už na sitie nejdem lebo som vo vysokom týždni . Toto je moje druhé tehotenstvo , pri prvom som bola v 25 týždni na serklaz. Povedala mi že hrdlo mám 2, 2 cm . Chcela by som sa opýtať či je to v poriadku alebo hrozí predčasne narodenie

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, teoreticky je riziko predčasného pôrodu u každej tehotnej. 22 mm krčok je iná údaj o celkovej dĺžke krčka maternice. Dôležité je, či je prítomný funneling, tzn. vnútorné otváranie krčka maternice, prípadne v akom rozsahu a aká je funkčná dĺžka krčka. Nález sa už vrátiť naspäť nedá, nemusí však ďalej dochádzať k progresii nálezu. Keďže nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, ani ďalšie informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť Váš obvodný gynekológ, ktorý pozná všetky okolnosti, ako aj výsledky vyšetrení. Postupujte podľa jeho odporúčaní.

Podobné otázky

  • Krčok v 26tt

    , Autor: Lauri23

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať pri akej dĺžke ide o skrátený krčok v 26tt.
    Bola som na poradni kde mi namerali 25mm dĺžku krčka a povedali že je v poriadku všetko.
    Následne kvôli alergickej reakcii som bola u iného gyne o 2 dni neskôr, kde mi robili kontrolné sono a povedali že mám krčok skrátený na 25mm a nasadili progestanelle a magnerot.
    Chcem sa teda spýtať, či je to v poriadku dĺžka alebo je to už rizikové.
    Ďakujem za Vašu radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, do úvahy sa berú viaceré okolnosti. Nie je podstatná iba samotná dĺžka krčka maternice, ale aj to, či je prítomný tzv. funneling (vnútorné otváranie krčka), či sa mení krčok napríklad pri zakašľaní, … Na 25 mm krčok v 26 týždni tehotenstva by som aj ja nasadil progesterónový blok a mangezioterapiu, ktorá Vám aj bola nasadená. Ak sa krčok neotvára, ani zvonku, ani zvnútra a nemáte žiadne ťažkosti, bolesti, časté tvrdnutie podbruška, či krvácanie, nemusí sa jednať o rizikové tehotenstvo. Je však potrebné nález pravidelne sledovať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Orgazmus

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor chcem sa spýtať som po ivf brala som estrofem na udržanie a stále beriem prolutex a progesteronelle. Občas sa mi stáva že mávam orgazmus vo sne na začiatku som často spinila ale už nešpiním a všetko vyzerá v norme. Dnes som sa zobudila zase na orgazmus a keď som poobede driemala ma chytila strašná chuť samozrejme som sa snažila zaspať v polospanku som mala ruky medzi nohami lebo mi bola zima jak som zaspavala. Mala som ale silnú chuť tak som sa len trošku pomasirovala z vonku samozrejme som dostala hneď silný orgazmus že som to cítila aj vnútri. Bolo to príjemné no som v 10 tt veľmi som sa zľakla či tým nemôžem spôsobit Missed abort ??? alebo potrat? Padlo mi to celkom príjemne a síce to bol veľmi silný orgazmus tak hneď som prestala a prebrala sa....sexuálny styk s manželom nemáme práve kvôli riziku potratu no bojím sa že som niečo pokazila. Doteraz sa mi to stávalo občas len v snoch a masturbácii som sa snažila vyhýbať no dnes som mala hroznu chuť a nedalo sa moc odolať....aj keď len z vonku orgazmus prišiel strašne rýchlo ani som sama nečakala. Akože cítim sa trošku lepšie po Tom ale bol veľmi intenzívny aj keď bol len z vonku prosím je dovod na obavy mám utekať na pohotovost? Alebo je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, orgazmus Vám potrat nespôsobí, nemusíte sa obávať. Pohlavný styk je zakázaný vzhľadom k obsahu prostaglandínov v ejakuláte, ktoré spôsobujú dozrievanie a otváranie krčka. Klitoridálny orgazmus by vplyv mať nemal. Odsledujte si to.

  • Funneling

    , Autor: DadkaK

    Dobry den,
    bola som na poradni a lekarka mi napisala do spravy TSV- cervix 45mm, funneling , FRD 32mm, hrdlo je zachovalé, makksie, uzavreté, klenby prázdne. Vedeli by sme mi prosim vas povedat, je to v poriadku alebo nie? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu máte celkovú dĺžku krčka maternice 45 mm, je prítomný funneling, teda vnútorné otváranie sa, ale funkčná dĺžka krčka je 32 mm. Nepoznám však žiadne ďalšie potrebné informácie, nálezy ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pýtať priamo vyšetrujúceho lekára, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • skracovanie krčka

    , Autor: Karin1032024

    Dobrý den, som v 28tt a minuly tyzden stredu mi dr. na kontrole povedala že mam skrátený krcok (aj mi dost tvrdlo brucho, ale ine bolesti. a problémy som nemala len tvrdnutie) a ze musim ist do nemocnice. tam som bola od 14.12-17.12.. dávali mi tam infúzie a 3x denne som brala magnosolv a 1x denne vecer utrogestan do posvy. v nemocnici mi brucho uz netvrdlo no ked ma pustili domov aj napriek tomu ze som mala kľudnejší rezim, tak mi znova tvrdne. isla som dnes k dr naspat a vravela ze maternica aj cervix niesu az tak zle a ze mam pokračovať s liekmi, no mne sa nezdá to tvrdnutie..ked lezim je to ok a ked sa postavim je to brucho tvrdšie a citim taky tlak. na ultrazvuku mi ukazovala dnes nejake mieri ( ani mi to veľmi nevysvetlila) a tam boli ze 43mm ( asi toho krčka) a minulý tyzden som aj dostala foto krčka kde je napisane 27.22mm..CS minulý tyzden som mala 2.
    Myslite ze ked budem mat pokojovy rezim a brať ďalej lieky môžem s babom vydrzat aspon o nieco dlhšie? Dr povedalaa ze aj som chudá tak citim viac tie pohyby ale tie stahy keby “rodim” su take ze mi tak vypukne von brucho.. to nemam len mi stvrdne a neviem uplne co robiť pretože mna v nemocnici ani nevysetrovali len dávali infúzie a počúvali srdce bábätka.. Ale inak babo ma vraj 1100g(zevraj to je v pohode váha) a pohyby citim.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, občasné pobolievanie podbruška, hlavne po stranách, ako aj pichanie v pošve, je najčastejšie spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Maternica sa zväčšuje každým dňom. Ak ste chudá, prípadne ste v minulosti prekonali zápaly v malej panve, môžete zväčšovanie maternice pociťovať intenzívnejšie. nepoznám však výsledky vyšetrení, nálezy, ani ďalšie okolnosti, preto je iba na základe Vami napísaných údajov ťažké sa objektívne vyjadriť. Neviem či je 43 mm celková dĺžka krčka alebo aj funkčná dĺžka. Taktiež neviem, čo znamená hodnota 27.22 mm, či to je funkčná dĺžka, či je prítomné vnútorné otváranie krčka, tzv. funneling, ... Ak v kľudovom režime nemáte ťažkosti, dodržujte kľudový režim. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hlienova zátka a otváranie sa

    , Autor: Michaelita

    Dobrý deň, pán doktor,
    chcela by som sa informovať u Vás ohľadom stavu krčka a hlienovej zátky.
    OG má odoslala do nemocnice kvôli menštruačným bolestiam s vystrelovanim do krížov (31+1).
    Nález bol: uterus normotonus, hrdlo zachovalé, uzavreté, guľatá časť plodu nalieha na panvivy vchod, PV neodteka, nekrvaca.
    Cervikometria 35 MM, VB formovana.
    Vystrašila má, že ešte pár dni a mohla by som začať rodiť pri takých bolestiach a preto treba hospitalizáciu a magneziove infúzie na stabilizáciu. V nemocnici sa ma spýtali, že prečo má s takýmto nálezom poslali, vraj to nie je na hospitalizáciu. Po vyšetrení u nich bol nález nasledovný: uterus normotonus, hrdlo 3 CM, vonkajšia branka pre prst, ďalej uzavreté, na vchod nalieha hlavička, PV neodteka, nekrvaca. Cervikometria 30 mm bez vezikulizacie, Valsalv negat.
    Po danom vyšetrení ma poslali domov, že nevidia dôvod aby som zostávala, iba zvýšili dennú dávku magnézia.

    Je možné, že sa začnem otvárať a môže mi odchádzať postupne hlienova zátka, keďže už je tam otvorenie pre prst? Niekedy počas dňa, predovšetkým ráno pozorujem hustý kúsok hlienu a neviem čo to znamená, no mám obavy pretože mám celé tehu problémy s infekciami. Bolesti po Mg neustupili, no trocha sa zmiernili ale pretrvávajú. Prečo jeden nález hovorí o tom, že je hrdlo zatvorené a druhý otvorenie pre prst?
    Bojím sa pôrodu v takom skorom štádiu, keďže dieťa ešte nie je vivinute. Aké má šance na život?
    A aká je denná dávka magnézia pri takýchto bolestiach?

    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pre začiatok treba povedať, že občasné bolesti v podbrušku, najmä po stranách, ako aj občasné pichavé bolesti v podbrušku, či v pošve súvisia s rastom maternice a s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Ak bolesti nie sú v celom podbrušku a nie sú pravidelné, pri danom náleze nie je dôvod na obavy. Krčok maternice máte dosť dlhý. To, že je vonkajšia bránka pre prst neznamená, že sa otvárate. Ak je krčok 3 - 3,5 cm dlhý a prst je napríklad 1 cm a zvyšok je uzavretý, nie je to žiadny katastrofálny nález. Nevidím dôvod sa znepokojovať a premýšľať nad situáciami, ktoré sa Vás netýkajú. Magnézium môžete užívať v dávke 3x2 tabletky. Pošva aj za normálnych okolností produkuje sekrét, nie je suchá, občas sa preto môže vyskytnúť hlienovitý, ako aj vodnatejší výtok. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak Vám na vyššom pracovisku v nemocničnom zariadení povedali že hospitalizácia nie je nevyhnutná, postupujte podľa odporúčaní. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne tehotenskú pohotovosť v nemocničnom zariadení.