Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
14,917 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Som bezradná

    , Autor: judita Jutka

    Dobrý deň, Som v 30tt od začiatku mám rizikové tehotenstvo ( 1 potrat, hnedý výtok) a teraz mám silný suchý kašeľ cca týždeň + zvracanie celé dni. Dnes som bola na krčnom a tam mi pán doktor vypísal tieto lieky, len ja sa bojím ich brať. Prosím Vás poraďte mi,či to môžem alebo radšej nie? Aeirus 5mg 0 -O-1, Pleumolysin 10ml. 3x25 kvap. Ďakujem za odpoved
    volala som aj gynekológovi,ale nezdvíha telefón:(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Pleumolysin obsahuje kodeín, ktorý sa má užívať počas tehotenstva len v prípade, ak potenciálny prínos prevyšuje nad potenciálnym rizikom pre plod. Na trhu je viacero preparátov proti kašľu, ktoré sa môžu užívať aj počas tehotenstva. Ak by tie nezaberali, je na zvážení pri pretrvávaní silného kašľa siahnuť po silnejších preparátoch. Čo sa týka antihistaminík, tie užívať môžete.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Zuzka20

    Dobrý deň.
    Pred 23.1. Som si robila tehu test. Vyšiel mi pozitívny. Týždeň na to mi došla menštruácia s tým, že bola kratšia ako obvykle a o dosť slabšie. Teraz som bola na preventívke 15.2. pán doktor povedal, že nič nevidí a aj krvný test vyšiel negatívny. Ale celý tento týždeň vraciam z jedla. Ja sa pustím do jedenia a neudržím to v sebe. Nerozumiem čo sa somnou deje, nechápem ako môžem mať tehotenské príznaky a pritom nebyť tehotná.
    Pán doktor to somnou ďalej nerieši, len povedal nech idem k obvodnej a nech ma už rieši ona.
    Teraz neviem či mám ísť k inému gynekológovi alebo nie? Nerozumiem tomu čo sa deje a som bezradná.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste mali beta HCG v krvi negatívne, tehotná nie ste a príčina tráviacich ťažkostí bude inde. Čo sa týka pozitívneho tehotenského testu, ten môže byť aj falošne pozitívny, najmä v čase ovulácie. Tehotenský test nemá zmysel realizovať skôr, ako na 14. deň meškajúcej menštruácie. Samozrejme, vylúčiť sa nedá ani biochemické tehotenstvo. Keďže nepoznám bližšie informácie, ani okolnosti, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • 2x potrat v druhom trimestri

    , Autor: Mia_wallace

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat na vas nazor. Mam za sebou dva potraty v 20tt a 21tt. V oboch pripadoch boli morfologicke vysetrenia a vsetky testy v poriadku, babatka boli zdrave. Len som sa stale zacala otvarat, bez bolesti. Pri druhom tehotenstve bola vykonana serklaz v 18tt, dokonca nasadeny aj pesar, ale bohuzial steh praskol a opat som sa otvorila a nasledoval rychly priebeh potratu. Pri prvom potrate serklaz nebola ani pesar.
    Po prvom potrate som absolvovala tieto vysetrenia:
    - genetika - aj s partnerom, vsetko v poriadku
    - hematologia - zistene tieto mutacie:
    mutacia MTHFR c677T heterozygotna forma
    mutacia PAI 1 4G/5G heterozygotna forma
    mutacia GPI a C807T heterozygotna forma
    aktivacia trombocytov po podprahovych koncentraciach ADP
    Odpoved z ambulancie hematologa bola, ze vysetreniami sa nepotvrdil zavazny trombofilny stav, takze pichanie injekcii na riedenie krvi nebude potrebne. Avsak potrat opat nastal.
    Neviem kde je chyba, ci v naozaj tak slabom krcku, kde an napriek serklazi a lezaniu steh povoli. Alebo v mutaciach, ktore mali byt riesene injekciami na riedenie krvi a liecene neboli. Som tak isto sledovana u endokrinologa, pre znizenu cinnost AIT, lieky som brala aj kontrolne odbery boli.
    Moze za potraty ochabnute svalstvo panvoveho dna?

    Dakujem za odpoved, uz som bezradna a dalsi takyto neskory potrat uz nechcem zazit

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na základe anamnézy by som osobne nasadil preventívne aplikáciu nizkomolekulárneho heparínu, nie som však hematológ. Tak isto by som u Vás realizoval preventívnu serkláž. Dôležité sú aj pravidelné výtery z pošvy a prípadná liečba. Takto je sa však veľmi tažké bližšie objektívne vyjadriť.

  • Krce v maternici

    , Autor: esju

    Dobry den pani doktorka,
    v decembri 2012 som rodila a odvtedy dojcim. Priblizne od januara 2014 som obmedzila dojcenie na rano a vecer. Minuly tyzden som mala dost silne krce v maternici, ako pred porodom. Dneska som bola na preventivnej prehliadke u gynekologa, ktory mi povedal, ze vsetko je v poriadku, ale nevedel mi povedat preco som mala tie silne krce. Som bezradna. Dakujem Vam velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    veľmi ťažko sa dá k tomu zodpovedne vyjadriť, mohlo isť ešte o reakciu na dojčenie kedy po stimulácii bradaviek dochádza k vyplaveniu hormónov, ktoré spôsobujú sťahy maternice ale taktiež mohlo ísť o črevnú zaležitosť, ktorá vôbec nemusela súvisieť s maternicou. Dôležité je ultrazvukové vyšetrenie, na ktorom ak bolo všetko v poriadku tak sa nemusíte znepokojovať. Ak by sa bolesti opakovali, prípadne by sa pridružili silné bolesti aj mimo dojčenia navštívte opakovane lekára.