Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Výsledky triple testu

    , Autor: svetlana18

    Dobrý deň,

    som na začiatku 17 týždňa tehotenstva. Dnes mi oznámili výsledok triple testu. Vyšiel mi pozitívny výsledok na DS 1:180 a rázštep 1:5400. Samozrejme, sestrička ma utešovala, že to nemusí nič znamenať, že tie hodnoty sú vzhľadom na vek také (38 rokov). Idem teda aj na trisomy test. Chcem sa opýtať na DS som čítala veľa. A však na rázštep na neviem dopátrať, aké hodnoty sú optimálne. Teda,či mám veľmi zlé hodnoty. Na sone bolo zatiaľ všetko v poriadku a morfologické ma čaká skoro o mesiac. Veľmi sa obávam.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe výsledkov odporúčam realizovať Trisomy test a na základe výsledkov postupovať ďalej. Morfologické USG absolvujte podľa odporúčaní.

Podobné otázky

  • Vyskedku screeningu v 18tt

    , Autor: Dominika2016

    Dobry den, chcela by som sa opytat na vas nazor vysledku krvnych testov z 18tt. O tyzden idem na morfolog.vysetrenie, sono. V 1.trimestri mi podla testu vyslo riziko DS 1-350 a negativny avsak v spojitosti so sonom + test, PC vypocital pozitivitu 1 v 160.
    Lekarka mi odporucila,aby som pockala na tento vysledok sona + krvnych testov a potom by som sla na tie NIFTY.
    Zatial mam iba vysledok krvnych testov.
    MS -AFP: 61,320KIU/L - 2,05 MoM
    UE3: 2,07nmol/L - 1,00MoM
    Total hCG: 68,403 kvu/L - 3,32MoM
    Nuchal meranie: 1,8mm - 1,11MoM
    PAPP-A hodnota: 3,79iu/L - 1,47MoM
    Frees-hCG hod.: 168,1 iu/L - 5,02 MoM.
    Tu poslednu hodnotu mam asi dost vysoku :-(
    Riziko DS: 1 v 9400
    Riziko NTD: 1 v 1800

    Dakujem za vas nazor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opísaných výsledkov máte riziko Downovho syndrómu 1:9400 a riziko rázštepu nervovej trubice (NTD) 1:1800, teda riziko je malé. Nepoznám však ďalšie informácie, ako napríklad vek, výsledky Triple testu, preto sa Vám takto jednoznačne vyjadriť neviem. Trisomy test si môžete nechať realizovať. Budete určite kľudnejšia. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať priamo vyšetrujúcich lekárov, ktorí majú k dispozícii všetky výsledky vyšetrení, poznajú všetky okolnosti aj informácie. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Pozitívny triple test

    , Autor: Ellie1209

    Dobrý deň,

    Som po IVf, absolvovala som prvotrimetrálny skrining v obdobi 11/3 tg. Hodnoty boli CRL 49,5 mm, NB bola vizuálna, NT 1,28 mm. Tak som sa už tešila a konečne aj chválila okoliu svojim tehotenstvom. No prišli výsledky triple testu, kde vyšlo riziko pozitivity na trisomy 21 v hodnotách 1:87, slovami neviem opísať to sklamanie.
    Snažím sa po tom všetkom, veriť, ze to nie je pravda. Podstúpila som aj trisomy krvný testxy, no v case odberu som bola chorá, je možné ze to skresli výsledky? Mám navštíviť iného lekára ktorý mi ešte raz urobi skrining? Alebo mám absolvovať odber plodovej vody?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Triple test môže byť za istých okolností aj falošne pozitívny a plod môže byť v poriadku. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, vek, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjdriť. Vyčkajte na vysledok Trisomy testu. Áno, je na mieste zvážiť aj amniocentézu, teda odber plodovej vody. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Nuchal fold

    , Autor: Didi2

    Dobrý deň pán doktor, chcem sa opýtať, či je možné, že mi na morfologickom ultrazvuku v 20 +4 tg vyšla hrúbka NF iba 1,9 mm. Je to reálne?

    Pýtam sa preto, lebo som absolvovala dokopy 2 morf. ult. s inými výsledkami, z dôvodu že gynekologicka mi odporúčala od začiatku tehotenstva jedno sono, avšak tam som sa na prvotrimestralny nedostala, mali všetko vybookovane medzi sviatkami, tak som išla k inému doktorovi, kde mi namerali NT 1,0 mm, prítomnosť nosovej kosti, trizomie 21 1:1251,trizomie 18 1:16222 a trizomie 13 < 1:20000 (upravené riziko) v 11+6 tg. Anatomia plodu bola tiež v norme. Rovno som si tam objednala termín na morfologicky, lebo som sa bála, že inde bude opäť všetko vybookovane.

    Následne výsledky Triple testu boli tiež negatívne 1 v 17 000.

    Na morfologicky ultrazvuk som následne išla najprv tam, kde mi robili prvotrimestralny, lebo som tam už bola objednaná . Tam vyšlo NF 1,9 mm a doktor mi na záver povedal, že to vyzerá dobre.

    Ale keďže mi gynekologicka odporúčala od začiatku jedno konkrétne Sono a mne sa tam nakoniec podarilo objednať, išla som pre istotu aj tam v 21+3 tg. A tu nastal problém, od kedy som v strese a nemôžem spať. Celý morfologicky ultrazvuk prebiehal v úplnej norme žiadne markeri az na záver mi doktor povedal, že raz mu ukazuje NF v norme tesne pod 6mm a z iného uhla tesne nad hranicou 6,05,ze to ešte musí overiť kolega o dva dni, lebo je to v tieni. Pan doktor, kolega, o dva dni 21+5 skonštatoval, že je dieťa v ideálnej polohe a skutočne mam nuchal fold hraničné 6,05 mm. Nič iné nemám hraničné, všetko v norme. V správe mam uvedené NF - (value) 5.94mm, (m1) 5.73, (m2) 5.59, (m3) 6.50. Odporučil mi odber krvi na nejaký test za 480 eur. Amniocentezu mi z časového hladiska vzhľadom na blížiaci sa 24 týždeň neodporúčal.

    Chcem sa spýtať, kto má teda pravdu, kde nastala chyba, v prístroji, ako je možné taky obrovský rozdiel v NF v rozhraní dvoch týždňov a co mam teda robiť, lebo ja to objektívne a fundovane neviem vôbec posúdiť. Ani som najprv nevedela o čom rozpráva, na čo sa ho mam opýtať, až teraz som si niečo o tom precitala. Za odpoveď Vám vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem, prečo ste absolvovali dve morfologické USG vyšetrenia. Ak ste absolvovali jedno, druhé ste mohli zrušiť. Hodnota NF by nemala presahovať 6 mm, hraničná jedna hodnota ešte nemusí nič znamenať. Odporúčam postupovať podľa odporúčaní lekárov, ktorý majú špecializáciu z maternofetálnej medicíny, ktorý Vám realizovali vyšetrenie.