Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nuchal fold

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, chcem sa opýtať, či je možné, že mi na morfologickom ultrazvuku v 20 +4 tg vyšla hrúbka NF iba 1,9 mm. Je to reálne?

    Pýtam sa preto, lebo som absolvovala dokopy 2 morf. ult. s inými výsledkami, z dôvodu že gynekologicka mi odporúčala od začiatku tehotenstva jedno sono, avšak tam som sa na prvotrimestralny nedostala, mali všetko vybookovane medzi sviatkami, tak som išla k inému doktorovi, kde mi namerali NT 1,0 mm, prítomnosť nosovej kosti, trizomie 21 1:1251,trizomie 18 1:16222 a trizomie 13 < 1:20000 (upravené riziko) v 11+6 tg. Anatomia plodu bola tiež v norme. Rovno som si tam objednala termín na morfologicky, lebo som sa bála, že inde bude opäť všetko vybookovane.

    Následne výsledky Triple testu boli tiež negatívne 1 v 17 000.

    Na morfologicky ultrazvuk som následne išla najprv tam, kde mi robili prvotrimestralny, lebo som tam už bola objednaná . Tam vyšlo NF 1,9 mm a doktor mi na záver povedal, že to vyzerá dobre.

    Ale keďže mi gynekologicka odporúčala od začiatku jedno konkrétne Sono a mne sa tam nakoniec podarilo objednať, išla som pre istotu aj tam v 21+3 tg. A tu nastal problém, od kedy som v strese a nemôžem spať. Celý morfologicky ultrazvuk prebiehal v úplnej norme žiadne markeri az na záver mi doktor povedal, že raz mu ukazuje NF v norme tesne pod 6mm a z iného uhla tesne nad hranicou 6,05,ze to ešte musí overiť kolega o dva dni, lebo je to v tieni. Pan doktor, kolega, o dva dni 21+5 skonštatoval, že je dieťa v ideálnej polohe a skutočne mam nuchal fold hraničné 6,05 mm. Nič iné nemám hraničné, všetko v norme. V správe mam uvedené NF - (value) 5.94mm, (m1) 5.73, (m2) 5.59, (m3) 6.50. Odporučil mi odber krvi na nejaký test za 480 eur. Amniocentezu mi z časového hladiska vzhľadom na blížiaci sa 24 týždeň neodporúčal.

    Chcem sa spýtať, kto má teda pravdu, kde nastala chyba, v prístroji, ako je možné taky obrovský rozdiel v NF v rozhraní dvoch týždňov a co mam teda robiť, lebo ja to objektívne a fundovane neviem vôbec posúdiť. Ani som najprv nevedela o čom rozpráva, na čo sa ho mam opýtať, až teraz som si niečo o tom precitala. Za odpoveď Vám vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem, prečo ste absolvovali dve morfologické USG vyšetrenia. Ak ste absolvovali jedno, druhé ste mohli zrušiť. Hodnota NF by nemala presahovať 6 mm, hraničná jedna hodnota ešte nemusí nič znamenať. Odporúčam postupovať podľa odporúčaní lekárov, ktorý majú špecializáciu z maternofetálnej medicíny, ktorý Vám realizovali vyšetrenie.

Podobné otázky

  • Nbl 6,1

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň , chcem sa opýtať v 20tt cca som bola na morfo uktrazvuk , kde mi bola nameraná hodnota NF 6,01 a zvýšené riziko na Ds. Potom som zopakovala morfo lekárom ktorý nato ma špecifikácie u vás v saci kde bola nameraná hodnota NF 3,5mm a NBL detekujem 6,1mm, kde povedal že to nevidí zle . Upokojilo ma to a potom na najbližšej poradni mi moja gyn povedala že nameral to iste . Viete mi povedať čo znamená to NBL detekujem? Inak. Oko všetko v poriadku. Mám 23 rokov a jednu skoro 2 ročnú dcéru .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, NBL je anglická skratka Nasal Bone Length, čo v preklade znamená dĺžka nosovej kostičky, takže bola viditeľná a zmeraná nosová kostička. NF je anglická skratka Nuchal Fold, čo v preklade znamená šijový edém. Ak Vám povedal docent na našej klinike, ktorý má atestáciu z materno-fetálnej medicíny a je aj členom FMF, vrámci morfologického (genetického) screeningu, že je to v norme, nemusíte sa obávať.

  • Hodnota Nuchal fold 7,66 mm

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa spytat, som v 23tt plus 5. Podla Triple testu mi vyslo negativne riziko M.Down 1: 5800, ale bola som na morfologickom ultrazvuku v Kosiciach a dietatko ma uplne vsetko v poriadku, rast primerany a proporcny, normalna zakladna anatomia srdca plodu avsak pomocou 3D usg mi vysiel NF 7,66 mm a p. doktor mi odporucil odber plodovej vody, kedze po prepocitani AAURA skorovacim systemom je riziko 1: 81. neviem nakolko je to zavazne a dokedy sa da odoberat plodova voda a co robit, ak plodova voda potvrdi postihnutie? s cim vsetkym suvisi to NF? dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    takáto hodnota šijového prejasnenia je naozaj patologická a len veľmi zriedka sa nespája so žiadnym postihnutím. Je však pomerne zarážajúce, že doteraz boli hodnoty v poriadku aj NT v 12 týždni gravidity. Odporučila by som zopakovať morfologický ultrazvuk, bohužial však ak sa zistí akékoľvek poškodenie plodu po 24 týždni gravidity nie je možné riešenie formou vyvolania potratu.