Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • OGTT

    , Autor: Adka33

    Dobrý deň, minulý týždeň mi bol robený OGTT- v 27.týždni tehotenstva, výsledok bol úplne v poriadku, ani len hraničné hodnoty sa neukázali. Následne cca po 3 dňoch som cítila dyskomfort pri močení a večer dokonca bolesť akoby v oblasti obličky, bez teploty,bez triašky...Na pohotovosti mi z moču diagnostikovali zápal močových ciest/v moči Ery, Leu, záplava baktérii/, tak 4.deň užívam ATB..odvtedy mám však v moči glukozu.../ prítomnosť krvi a bielkovín je na testovacom prúžku už vidieť minimálne v porovnaní s víkendom, ani pálenie pri močení tak necítim/...len tá glu ma trápi...neviem,či treba OGTT znova opakovať alebo si dať vyšetriť oblicky, alebo niečo iné?.OGTT bolo robené v laboratóriu,nie len nejakým glukomerom...ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bol výsledok oGTT v poriadku, nemyslím si, že je dôvod ho spochybňovať. Cukor v moči sa môže vyskytnúť z viacerých príčin. V tehotenstve je to bežné, navyše ak máte zápal, k tomu ešte močových ciest, ktorý je liečený antibiotikami, máte hneď tri možné príčiny. Nevidím však dôvod, prečo si denne realizovať vyšetrenie moču. Počas antibiotickej liečby odporúčam užívania probiotík, ako aj aplikáciu vaginálnych probiotík.

Podobné otázky

  • Hraničná anémia + Hraničná glykémia

    , Autor: Simi232

    Dobrý deň,
    prosím Vás mám otázku som v 26.tt a pri.posledných odberoch (realizované 2týždne dozadu, dnes som sa dozvedela výsledky) mi vyšiel hemoglobín 117 (je to dosť hraničné) nutné začať užívať železo? Rovnako aj odbery na tehotenskú cukrovku, mi vyšla hodnota glykémie po hodine (-po záťažovom teste) 7,22 - je nutné začať s diétou? - testy na cukrovku realizované takisto 2týždne dozadu, predstavujú tieto hodnoty oboch odberov (anemie a cukrovky) riziko pre plod, ?? hlavne aj to, že 2tyzdne sa to nijak neriešilo,ani som nijak neupravovala stravu.

    Ďakujem veľmi pekne!!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnota hemoglobínu 117 g/l nie je katastrofálna. Keďže sa však bude postupom tehotenstva ešte znižovať, vhodné je užívať 1 tabletku niektorého z voľnopredajných železopreparátov (Sideral Forte, Globifer Forte) denne. Čo sa týka hodnoty oGTT, ak bol výsledok oGTT negatívny, nie je potrebné to ďalej riešiť.

  • glukozovy test

    , Autor: Mimi1809

    Dobry den prajem, moze Euthyrox 50mg ovplyvnit vysledmy glukozoveho oralneho testh, ked si ho dam s vodou nalacno asi hodinu pred prvym odberom krvi, prosim? A naozaj sa pred tym testom nesmie ani pit cistu vodu? Byva mi dost casto zle a mavam nizky tlak.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, užívanie Euthyroxu nemá vplyv na výsledok oGTT. Čistú vodu pred realizáciou oGTT samozrejme piť môžete, je to priam žiadúce, aby Vám nebolo zle a tiež aby sa sestrička netrápila pri odbere krvi. Musíte však byť nalačno, rovnako tak nepite kávu, ani sladené nápoje.

  • Plod a cukrovka

    , Autor: Adkapuf

    Dobry den, som v 21tt a posledne 3 tyzdne velmi bojujem s chutou na sladke. Kazdy den mam nieco sladke a zjem aj celu Milku cokoladu. Uz sa musim aj budem krotit. Chcem sa len spytat ci takato konzumacia moze ovplyvnit babo v zmysle ze bude mat cukrovku? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali oGTT test (orálny glukózový tolerančný test), teda test na tehotenskú cukrovku, ktorý sa realizuje v I. trimestri, negatívny, nemusíte sa obávať. Zvýšená chuť na sladké je v tehotenstve bežná. To, koľko žena zje sladkého počas tehotenstva neurčuje to, či bude alebo nebude mať dieťa cukrovku, s tým to vôbec nesúvisí. Od toho sa však bude odvíjať Vaša hmotnosť, ktorá môže predstavovať prírastok hmotnosti pri nekontrolovateľnom jedení sladkého aj niekoľko desiatok kilogramov. Ak ste mali spomínaný oGTT test pozitívny, je potrebné postupovať podľa odporúčaní diabetológa, minimálne dodržiavať diétu, to však neznamená, že nemôžete jesť žiadne sladké, ale je potrebné to mať pod kontrolou. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Vysledky ogtt

    , Autor: Nella77

    Dobry den,chcela by som sa opytat na postup a zhodnotenie vysledkov na tehotensku cukrovku.Rano som mala prist nalacno a odber sa mal konat po 1 a 2 hodinach.Rano som sestricke aj pred odberom volala,ze sa necitim uplne okej nakolko sme celu noc nespali skrz 2rocneho syna lebo chytil nejaky virus a celu noc zvracal,takze som na ogtt isla maximalne unavena a vycerpana,kazala mi aj tak prist a odber sa konal.Nalacno(po lacneni asi 4hodiny,lebo som pozabudla a pila som sladene)vysledok 5.4,po 40min vysledok 10 a po 120min vysledok 6.2 bola som odoslana na diabetologiu lebo zevraj su vysledky pozitivne a odmietli mi ogtt test zopakovat,nakolko su podla mna vysledky vzhladom na okolnosti skreslene.Na diabetologii po telefone mi povedali,ze vysledky su v norme a termin mi nedaju.Tak teraz neviem ci skusat obvolavat diabetologov v inom okrese alebo je to naozaj v poriadku.Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste nedodržali správny postup pre realizáciu oGTT, výsledky naozaj mohli byť skreslené. Pri pozitívnych hodnotách, aj keď iba mierne zvýšených, odosielame pacientky na diabetológiu, keďže my nie sme kompetentní sa vyjadriť k tomu, či má alebo nemá žena tehotenskú cukrovku. Ak aj napriek tomu hodnoty glykémií bolo podľa diabetológa v poriadku a uzavrel to, že nemáte tehotenskú cukrovku, gynekológ sa tým ma riadiť. Má to byť však dané na papieri, aby bol aj gynekológ krytý, že Vás na dané vyšetrenie odoslal a že výsledok je negatívny, teda že nemáte tehotenskú cukrovku. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Vacsie babo

    , Autor: Viera1009

    Dobry den,podla ultrazvuku do 12 tyzdna som v 33 tyzdni ale podla ultrazvuku v 30 tyzdni je plod o 2 tyzdne vacsi aj vyvinutejsi. Test na cukrovku som absolvovala a bol v poriadku. Moze to znacit problem? Alebo je to bezne? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, plod má zdedené vlastnosti po Vás, rodičoch, takže ak bol oGTT (test na tehotenskú cukrovku) negatívny a datácia tehotenstva je správna, plod bude pravdepodobne väčší. Je potrebné na to myslieť a odsledovať to a správne to zmenežovať. Ak boli výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.