Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • krv v moči

    , Autor: nati41

    Dobrý deň, pán doktor, chcela by som sa opýtať čo môže znamenať ak mám už druhýkrát máličko krvi v moči, veľmi malo mikroskopicky. Moja doktorka je na pn takže mi nemôže urobiť ultrazvuk. Moč mám bez zápalu a bielkovín iba ta krv. Som v 21 týždni. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero. Dôležité je vylúčiť zápalové neinfekčné ochorenie, ktoré poškodzuje obličkové kanáliky. Záleží aj od množstva prijatých tekutín. Dôležitá je dostatočná hydratácia, vypiť aspoň 2 litre tekutín za deň, aby sa nezaťažovali obličky. Gynekologické USG vyšetrenie v tomto prípade nepomôže, ak už, tak sa realizuje USG obličiek. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Krv v moči

    , Autor: Otilia

    Dobrý deň som tehotná 30tt chcela by som sa opýtať čo to znamená keď som mala krv v moči ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusí to znamenať vôbec nič, mohlo dôjsť pri cievkovaní k podráždeniu sliznice močovej rúry a preto bola v moči diagnostikovaná krv. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, preto sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Krv v moči a Duphaston

    , Autor: Kimimela

    Dobrý deň,
    som len na začiatku tehotenstva (cca 4 tt ) a gynekológ mi nasadil Duphaston kvôli miernym bolestiam podbruška. Odkedy ho beriem (od pondelka 2x denne ) začala som mať problémy - pálenie, štípanie pri močení a dnes mi u obvodnej dr vyšla krv v moči na 2 krížiky. Môj gynekológ dnes ani zajtra nepracuje a nedá sa mu dovolať. Môže to signalizovať potrat alebo len zápal? môže to súvisieť s tými hormónmi? mám radšej ísť na pohotovosť? Ďakujem krásne !

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu si skôr myslím, že problém bude s močovými cestami. Vyzerá to na zápal močových ciest. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam dostatočný pitný režim, aspoň 2 litre tekutín denne, užívať môžete napríklad Uroval manosa. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné kultivačné vyšetrenie moča.

  • Krv v moci a antibiotiká

    , Autor: Kaja462

    Dobrý deň, chcela som sa vás opýtať nakoľko som od svojho gynekológa nedostala žiadnu odpoved keďže bol nervozny a sťažoval sa ako toho má veľa tak mna iba odbavil rýchlo aby som už bola preč . Som v 20tt a zistil mi krv v moci nič mi nevysvetlil či je to vážne niečo alebo či to nemôže ohroziť plod, tak som teraz v strese. Už 2 deň mám teplotu 37,9 davam si vždy paralen na zníženie ale dnes som už bola u obvodnej a tá mi dala antibiotiká MEDOCLAV 625mg tak či je užívanie bezpečne a plodu to nijak neuškodí nakoľko som mala CRP 57,0 tak mi ich nasadila. Za odpoved ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, spomínané antibiotiká sú v tehotenstve bezpečné. Nepoznám však žiadne bližšie informácié, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pokračujte v užívaní antibiotík. Pri pretrvávaní ťažkosti alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa a nebojte sa informovať.

  • Bolesť v tehotenstve

    , Autor: Gaby93

    Dobrý deň, som 20 tt a mám príšerne bolesti asi obličiek. Už som kvôli tomu bola na pohotovosti a odtiaľ ma poslali na urológiu. Na pohotovosti ma cievkovali, bola tam krv. Na druhý deň u urológa ma cievkovali a moč bol čistý, takisto ultrazvuk obličiek úplne v norme. Tak som si myslela že som mala kamene, ktoré odišli lebo bol týždeň pokoj potom. Teraz ma to zase chytilo, strašná bolesť pri tých obličkách tak som utekala znova k urológovi a výsledky boli znova všetky úplne v poriadku, ani krv v moči, ani nález na obličkách a ani na močových cestách. Tak ja už neviem čo to môže byť a neviem ako tie bolesti obísť lebo tá bolesť je na nevydržanie a to vydržím veľa. Ešte by som povedala, že mám extrémne nutkanie na močenie. Veľmi mi treba na wc (až tak že ma bolí brucho z toho), ale keď sadnem tak strašne málo vycikám a ešte sa z wc ani nepostavím a už mi treba močiť znova. Som bezradná neviem kam ísť alebo čo s tým robiť. Urológ povedal že asi mi malý tlačí niekam ale zdá s ami to skoro. Neviem si predstaviť žiť takto ešte 4 mesiace do pôrodu. Máte skúsenosti s podobným problémom? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusí sa jednať o infekčný dôvod ťažkostí, ale o mechanický, kedy zväčšujúca sa maternica tlačí na močovody. Nevylučujem, že sa jedná aj o obličkové koliky. Áno, na našej klinike sa pomerne často stretávame s pacientkami s obdobnými ťažkosťami, riešime ich v spolupráci s urológmi. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, ani USG nálezy, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte zdravotnícke zariadenie, kde Vás vedia hospitalizovať za účelom dodiferencovania zdravotného stavu, či podania liečby proti bolesti a realizácie urologických vyšetrení.

  • Hnedá krv v moči

    , Autor: Ivon94

    Dobrý večer. Chcela by som sa spýtať. Som približne v ôsmom týždni tehotenstva . V pondelok som mala taký bledulinko hnedý výtok aj deň potom . No včera som sa zľakla lebo na spodnom prádle som mala taký krvavý fľak ale taká tmavšia krv začalo ma bolieť brucho ako pri ms. Dnes som bola aj na pohotovosti no doktorka mi povedala že tam nič nevidí že ani tlkot srdca . Že sa jej nezdá týždeň že asi nemôžem byť v ôsmom no mne to tak vychádza. Od rána ma zase bolí brucho ako pri ms také akoby kŕče v podbrušku a stále mám akoby špinenie tej starej krvy. Viete mi povedať čo to môže byť? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto je sa ťažké objektívne vyjadriť. Ak nie je vidieť v 8. týždni tehotenstva akciu srdca, jedná sa pravdepodobne o zamlčaný potrat (Missed Ab) a bude potrebné realizovať čistenie dutiny maternice. Ak ste mali nepravidelnú menštruáciu a datácia tehotenstva nemusí byť správna a nezodpovedá to ani USG nálezu a tehotenstvo je žiadúce, odporúčaná je USG kontrola o týždeň. Do 16. týždňa sa hnedé špinenie môže vyskytovať. Najčastejšou príčinou je odplavovanie hematómu. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.