Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cervikometria

    , Autor: Denisa93

    Dobry deň pred tyždnom som bola hospitalizovana v 27 tyzdni s dvojvaječnymi dvojičkami pre slaby spoting pri vaginalnom sone mi napisali cervikometria 3,5cm naznač funel 8mm v tvare V. čo to znamena?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dĺžka krčka je u Vás 35 mm, z toho z vnútornej strany je krčok 8 mm pootvorený, takže funkčná dĺžka krčka je 27 mm. Nemusíte sa obávať, pri nejasnostiach je najvhodnejšie sa pýtať vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Hlienova zátka a otváranie sa

    , Autor: Michaelita

    Dobrý deň, pán doktor,
    chcela by som sa informovať u Vás ohľadom stavu krčka a hlienovej zátky.
    OG má odoslala do nemocnice kvôli menštruačným bolestiam s vystrelovanim do krížov (31+1).
    Nález bol: uterus normotonus, hrdlo zachovalé, uzavreté, guľatá časť plodu nalieha na panvivy vchod, PV neodteka, nekrvaca.
    Cervikometria 35 MM, VB formovana.
    Vystrašila má, že ešte pár dni a mohla by som začať rodiť pri takých bolestiach a preto treba hospitalizáciu a magneziove infúzie na stabilizáciu. V nemocnici sa ma spýtali, že prečo má s takýmto nálezom poslali, vraj to nie je na hospitalizáciu. Po vyšetrení u nich bol nález nasledovný: uterus normotonus, hrdlo 3 CM, vonkajšia branka pre prst, ďalej uzavreté, na vchod nalieha hlavička, PV neodteka, nekrvaca. Cervikometria 30 mm bez vezikulizacie, Valsalv negat.
    Po danom vyšetrení ma poslali domov, že nevidia dôvod aby som zostávala, iba zvýšili dennú dávku magnézia.

    Je možné, že sa začnem otvárať a môže mi odchádzať postupne hlienova zátka, keďže už je tam otvorenie pre prst? Niekedy počas dňa, predovšetkým ráno pozorujem hustý kúsok hlienu a neviem čo to znamená, no mám obavy pretože mám celé tehu problémy s infekciami. Bolesti po Mg neustupili, no trocha sa zmiernili ale pretrvávajú. Prečo jeden nález hovorí o tom, že je hrdlo zatvorené a druhý otvorenie pre prst?
    Bojím sa pôrodu v takom skorom štádiu, keďže dieťa ešte nie je vivinute. Aké má šance na život?
    A aká je denná dávka magnézia pri takýchto bolestiach?

    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pre začiatok treba povedať, že občasné bolesti v podbrušku, najmä po stranách, ako aj občasné pichavé bolesti v podbrušku, či v pošve súvisia s rastom maternice a s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Ak bolesti nie sú v celom podbrušku a nie sú pravidelné, pri danom náleze nie je dôvod na obavy. Krčok maternice máte dosť dlhý. To, že je vonkajšia bránka pre prst neznamená, že sa otvárate. Ak je krčok 3 - 3,5 cm dlhý a prst je napríklad 1 cm a zvyšok je uzavretý, nie je to žiadny katastrofálny nález. Nevidím dôvod sa znepokojovať a premýšľať nad situáciami, ktoré sa Vás netýkajú. Magnézium môžete užívať v dávke 3x2 tabletky. Pošva aj za normálnych okolností produkuje sekrét, nie je suchá, občas sa preto môže vyskytnúť hlienovitý, ako aj vodnatejší výtok. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak Vám na vyššom pracovisku v nemocničnom zariadení povedali že hospitalizácia nie je nevyhnutná, postupujte podľa odporúčaní. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne tehotenskú pohotovosť v nemocničnom zariadení.

  • Pohlavný styk

    , Autor: Mia8

    Dobrý deň, som v 33t. Na poslednej poradni mi lekár povedal, že som otvorená tesne pre prst (CV skóre mám asi 3), krčok sa zatiaľ neskracuje. Chcem sa opýtať či je pri takomto náleze ešte bezpečné mať orgazmus alebo to môže spôsobiť otváranie krčka, prípadne predčasný pôrod.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte zhoršený nález na krčku, vo všeobecnosti sa neodporúča mať pohlavný styk. Záleží však od viacerých okolností, koľko rodička ste, aká je cervikometria, … Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani výsledky vyšetrení, nálezy, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je to otázka na Vášho obvodného gynekológa, ktorý by Vás mal poučiť.

  • Krčok a pohyby

    , Autor: Eliva

    Dobry den, momentalne som 20+3tt a lekarka mi povedala, ze sa mi otvara krcok a skracuje sa. V tehotenskej knizke mam zapisane 42mm. Mam aj nizko placentu ale krcok neprekryva. Mam sa viac setrit a mat kludovy rezim. Mam doma ale male dieta tak to moc nejde. Som rok po konizacii krcka.
    Moja otazka znie: doteraz som citila pohyby pod pravym rebrom, ale uz asi dva dni citim pohyby uplne dole v podbrusku. Je to ok alebo sa moze nieco diat aj kvoli tomu krcku? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zmena lokalizácie miesta najintenzívnejšieho cítenia pohybov môže byť spôsobená zmenou polohy plodu. Čo sa týka dĺžky krčka, cervikometria 42 mm je v norme. Ak ste po konizácii, aj v závislosti od rozsahu konizácie, je pochopiteľné, že krčkok už nikdy nebude taký istý ako pred konizáciou. Je zjazvovatený, zmenený a môže nadobúdať pocit, že sa zvonku otvára. Dôležité je tiež vyšetrenie funnelingu, teda vnútorného otvárania, ako aj Valsalvovho manévra, či sa pri zakašľaní krčok zvnútra otvára alebo nie. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, nevidel som ani USG nález, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa a v prípade ťažkostí alebo nejasností ho kontaktujte.

  • Rizikove tehotenstvo

    , Autor: Zuzulele

    Dobry den pan doktor som v 33+4 stale som opakovane hospitalizovana pre kontrakcnu cinnost vzdy vraj falosnu no pri poslednom prepisteni mam v sprave napisane palpacne vysetrenie cervix tuhy zatvoreny vnutorna branka zatvorena hrdlo 3cm....usg nalez teda cervikometria cervix 32,7mm tvar T profil naznaceny funneling 3,7mm...chcem sa opytat je tento nalez velmi zly? Vydrzim s tymto nalezom aspon do 36 tyzdna ? Velmi sa bojim ked som sa prepustajucej lekarky pytala na nalez toho funnelingu povedala ze to je uz normalme na moj tyzden btedy to bolo 33+0 od ledy ma prepustili mam prisny kludovy rezim len lezim max wc a sprcha lieky beriem tak ako mi kazali no mam velky strach velmi pekne vam dakujem za odpoved prajem pekny den

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález na krčku máte v norme. Aj keď je na USG popisovaný funneling, funkčná časť je dosť dlhá, takže sa nemusíte obávať, čo sa toho týka. Predpokladám, že užívate magnézium, ktoré môžete užívať aj v dávke 3x2 tabletky denne. Dodržujte kľudový režim podľa odporúčaní. Odsledujte si to.

  • Cervikometria v 22 týždni

    , Autor: martinas142

    Dobrý deň v 22 tyzdni mi zistili cervikometriu 28mm, bez funnelingu pri zakašľaní. Od 20 týždňa sa mi zmenila hodnota z 33mm na tých 28mm. Doktor na pohotovosti vravel, že som zavreta a je to v poriadku. Moj gynekológ mi toto nikdy nevyšetroval a tak neviem či treba kludovy režim alebo nie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj je dĺžka krčka 28 mm a krčok je v celom priebehu uzavretý, teda nie je prítomný funneling, ako aj vaginálne palpačné vyšetrenie bolo v poriadku, nemusíte sa obávať. Nález je v poriadku. Dôležité sú aj ďalšie informácie, okolnosti a výsledky vyšetrení a výterov. Nepoznám ich však, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak ešte magnézium neužívajte, môžete užívať magnézium v dávke 3x1 tabletka denne. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení a nálezy, ako aj všetky okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.