Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,107 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Rizikove tehotenstvo

    , Autor: Zuzulele

    Dobry den pan doktor som v 33+4 stale som opakovane hospitalizovana pre kontrakcnu cinnost vzdy vraj falosnu no pri poslednom prepisteni mam v sprave napisane palpacne vysetrenie cervix tuhy zatvoreny vnutorna branka zatvorena hrdlo 3cm....usg nalez teda cervikometria cervix 32,7mm tvar T profil naznaceny funneling 3,7mm...chcem sa opytat je tento nalez velmi zly? Vydrzim s tymto nalezom aspon do 36 tyzdna ? Velmi sa bojim ked som sa prepustajucej lekarky pytala na nalez toho funnelingu povedala ze to je uz normalme na moj tyzden btedy to bolo 33+0 od ledy ma prepustili mam prisny kludovy rezim len lezim max wc a sprcha lieky beriem tak ako mi kazali no mam velky strach velmi pekne vam dakujem za odpoved prajem pekny den

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález na krčku máte v norme. Aj keď je na USG popisovaný funneling, funkčná časť je dosť dlhá, takže sa nemusíte obávať, čo sa toho týka. Predpokladám, že užívate magnézium, ktoré môžete užívať aj v dávke 3x2 tabletky denne. Dodržujte kľudový režim podľa odporúčaní. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Rizikove tehotenstvo

    , Autor: Patricia92934

    Dobry den prajem viete mi blizsie povedat co je to antihypertenzna liecba?je to nieco vazne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa o lieky na tlak, najčastejšie vo forme tabliet. Je možné, že u Vás bude diagnostikovaná počas tehotenstva tzv. gestačná arteriálna hypertenzia, teda vysoký tlak so začiatkom v tehotenstve. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Tlak je potrebné odsledovať. Vhodné bude si aj doma sledovať tlak krvi. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Schody

    , Autor: Florencia 5

    Nadviazanie na predchádzajúcu otázku tých schodov som zdolala cca 30 z druhého poschodia tam a späť ako vravím som rizikové tehotenstvo a nemala som na výber musela som si ísť dole pre jedlo lebo nedajú sa zhora otvárať dvere som ôsmy týždeň a keď som vyšla hore veľmi som sa zadychala a som nevládala aj ma bolelo podbrusko. No už som si ľahla dala nohy hore mám sa obávať niečoho?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som Vám už písal, aj ženy, ktoré majú rizikové tehotenstvá, či, nariadený kľudový režim sa musia občas aj trochu pohýbať a prejsť. To, že máte rizikové tehotenstvo ešte neznamená, že musíte iba ležať. Nie je ideálne sa zaležať a iba ležať, je to skôr na škodu ako úžitok. Odsledujte si to. Nevidím však dôvod na obavy. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Schody

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý pán doktor som v 8 tt tehotenstva zaradené ako rizikové väčšinu času len ležím ale dnes som bola sama doma a musela som si objednať jedlo a musela som z druhého poschodia ísť hore dole pre jedlo dosť som sa zadychala aj ma bolelo v podbrušku no potom som si ľahla a ustalo to naozaj sa snažím minimalizovať pohyb ale nemala som na výber mám sa obávať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj ženy, ktoré majú rizikové tehotenstvá, či, nariadený kľudový režim sa musia občas aj trochu pohýbať a prejsť. To, že máte rizikové tehotenstvo ešte neznamená, že musíte iba ležať. Nie je ideálne sa zaležať a iba ležať, je to skôr na škodu ako úžitok. V tomto týždni tehotenstva je skôr riziko špinenia ako krvácania. Bolesti, najmä po stranách podbruška, ako aj občasné pichavé bolesti v pošve súvisia s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Odsledujte si to. Podľa mňa sa nemusíte obávať.

  • Puchnutie rúk

    , Autor: JePaTa

    Dobrý deň, momentálne som 34tt a rano som sa zobudila na extrémne opuchnute ruky a trosku aj chodidlá. Je to uz v tomto stadiu normálne?
    Gynekolog ma kvoli vysokému tlaku na poradni strasil preeklampsiou, ale moč mám v poriadku, a tlak si meriam denne DOMA trikrát, a vždy je to okolo 120 na 80, niekedy okolo 113 na 69, takže skôr nízky , ako vysoký, len ja mám z lekárov stresy, hlavne z môjho gynekológa, lebo má až príliš prísny prístup, tak sa radšej znova obraciam na Vás.
    Sú teda tieto puchnutia nôh a rúk normálne?
    Ak mám dobrý tlak a na odporúčanie lekára beriem aj magnezium 3 krat denne ( na začiatku rizikove tehotenstvo kvoli hematomu, odvtedy beriem stale progestanelle a magnézium 3 krat denne.)
    Mám pre prípad znova odniest sestričke moč či sa tá bielkovina nezvýšila?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v III. trimestri je mierny opuch rúk a nôh pomerne častý. Ak ste mali vyšetrený moč na bielkovinu s negatívnym výsledkom a tlaky krvi máte opakovane v norme, malo by to byť v poriadku. Samozrejme, takto je ťažké sa objektívne vyjadriť a chápem aj Vaše obavy, že nechcete nič podceniť. Odsledujte si to. Moč chemicky - orientačne papierikovo by mal byť vyšetrovaný vrámci každej tehotenskej poradne. Pre jednoznačnú diagnostiku množstva bielkovín sa realizuje 24 hodinový zber moču. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach kontaktuje alebo navštívte Vášho obvodného gynekológa. Od 36. týždňa tehotenstva ste už v sledovaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.

  • Som bezradná

    , Autor: judita Jutka

    Dobrý deň, Som v 30tt od začiatku mám rizikové tehotenstvo ( 1 potrat, hnedý výtok) a teraz mám silný suchý kašeľ cca týždeň + zvracanie celé dni. Dnes som bola na krčnom a tam mi pán doktor vypísal tieto lieky, len ja sa bojím ich brať. Prosím Vás poraďte mi,či to môžem alebo radšej nie? Aeirus 5mg 0 -O-1, Pleumolysin 10ml. 3x25 kvap. Ďakujem za odpoved
    volala som aj gynekológovi,ale nezdvíha telefón:(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Pleumolysin obsahuje kodeín, ktorý sa má užívať počas tehotenstva len v prípade, ak potenciálny prínos prevyšuje nad potenciálnym rizikom pre plod. Na trhu je viacero preparátov proti kašľu, ktoré sa môžu užívať aj počas tehotenstva. Ak by tie nezaberali, je na zvážení pri pretrvávaní silného kašľa siahnuť po silnejších preparátoch. Čo sa týka antihistaminík, tie užívať môžete.