Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Rizikove tehotenstvo

    , Autor: Zuzulele

    Dobry den pan doktor som v 33+4 stale som opakovane hospitalizovana pre kontrakcnu cinnost vzdy vraj falosnu no pri poslednom prepisteni mam v sprave napisane palpacne vysetrenie cervix tuhy zatvoreny vnutorna branka zatvorena hrdlo 3cm....usg nalez teda cervikometria cervix 32,7mm tvar T profil naznaceny funneling 3,7mm...chcem sa opytat je tento nalez velmi zly? Vydrzim s tymto nalezom aspon do 36 tyzdna ? Velmi sa bojim ked som sa prepustajucej lekarky pytala na nalez toho funnelingu povedala ze to je uz normalme na moj tyzden btedy to bolo 33+0 od ledy ma prepustili mam prisny kludovy rezim len lezim max wc a sprcha lieky beriem tak ako mi kazali no mam velky strach velmi pekne vam dakujem za odpoved prajem pekny den

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález na krčku máte v norme. Aj keď je na USG popisovaný funneling, funkčná časť je dosť dlhá, takže sa nemusíte obávať, čo sa toho týka. Predpokladám, že užívate magnézium, ktoré môžete užívať aj v dávke 3x2 tabletky denne. Dodržujte kľudový režim podľa odporúčaní. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Riziko tretej sekcie

    , Autor: miska22

    Dobrý deň pán doktor. Mám 36 rokov a mám za sebou 2 sekcie. Druhá sekcia bola pred 7 rokmi a podľa slov lekárov bola náročná, kvôli zrastom, ktoré sa mi vytvorili po prvej sekcii. Rozmýšľam, že by som chcela ešte jedno dieťa. Myslíte, že by tretia sekcia bola v mojom prípade riskantná? Vopred ďakujem za názor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak určite by sa jednalo o rizikové tehotenstvo a cisársky rez by bol pravdepodobne náročnejší, ak však ubehlo od posledného pôrodu 7 rokov, jazva je dostatočne zhojená. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Rozhodnutie mať ďalšie dieťa je na Vás.

  • Krcok

    , Autor: Lucik...

    Dobrý večer,
    chcem sa opýtať, aktuálne som v 30tt, beriem už viac ako mesiac Utrogestan 0-0-2 tbl kvôli skracovaniu krčka, v pondelok som bola na poradni u svojej gynekologicky kde mi zistila zhoršený nalez krčka na 25mm s tým že pri tvrdnuti 19-20mm, odporučila má na hospitalizáciu kde som hneď išla a včera má po 2 dňoch prepustili s tým, že tvrdnutie brucha ktoré som mala často aj pri tom ako som mesiac doma ležala je fyziologické, napichali ma magneziami a aj naďalej mam doma brať svoj Magnerot a odporučili sledovať krčok každé 2 týždne u svojej doktorky. V nemocnici mi namerali krčok okolo 20mm s vnútorným funnelingom. Mám aj ATB na opakovaný zápal močových ciest. Chcem sa ale opýtať, doktorka mi odporučila kludovy režim s liečbou ale teraz v sobotu mame svokrovu oslavu kam treba autom cestovať cca hodinu. Na oslave by som samozrejme ležala, miestami sedela ak sa bude jesť. Ide mi o to, či mi odporúčate na takúto oslavu ísť aj s tou cestou po našich rozbitých cestách kde to v aute riadne natriasa alebo radšej mam ostať doma ležať ako doteraz a neriskovať to? Na oslave bude dosť ľudí a deti, takze bude tam aj hluk a tak ako na oslave býva. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte rizikové tehotenstvo a zhoršený nález na krčku, je na zvážení cestovať na oslavu. Počas pár hodín sa samozrejme nemusí zmeniť nič, ani sa predpokladám nezmení. Ak aktuálne nemáte ťažkosti a máte nasadenú liečbu, je na Vás, či na oslavu pôjdete alebo nie.

  • Rizikove tehotenstvo

    , Autor: Patricia92934

    Dobry den prajem viete mi blizsie povedat co je to antihypertenzna liecba?je to nieco vazne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa o lieky na tlak, najčastejšie vo forme tabliet. Je možné, že u Vás bude diagnostikovaná počas tehotenstva tzv. gestačná arteriálna hypertenzia, teda vysoký tlak so začiatkom v tehotenstve. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Tlak je potrebné odsledovať. Vhodné bude si aj doma sledovať tlak krvi. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Schody

    , Autor: Florencia 5

    Nadviazanie na predchádzajúcu otázku tých schodov som zdolala cca 30 z druhého poschodia tam a späť ako vravím som rizikové tehotenstvo a nemala som na výber musela som si ísť dole pre jedlo lebo nedajú sa zhora otvárať dvere som ôsmy týždeň a keď som vyšla hore veľmi som sa zadychala a som nevládala aj ma bolelo podbrusko. No už som si ľahla dala nohy hore mám sa obávať niečoho?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som Vám už písal, aj ženy, ktoré majú rizikové tehotenstvá, či, nariadený kľudový režim sa musia občas aj trochu pohýbať a prejsť. To, že máte rizikové tehotenstvo ešte neznamená, že musíte iba ležať. Nie je ideálne sa zaležať a iba ležať, je to skôr na škodu ako úžitok. Odsledujte si to. Nevidím však dôvod na obavy. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Schody

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý pán doktor som v 8 tt tehotenstva zaradené ako rizikové väčšinu času len ležím ale dnes som bola sama doma a musela som si objednať jedlo a musela som z druhého poschodia ísť hore dole pre jedlo dosť som sa zadychala aj ma bolelo v podbrušku no potom som si ľahla a ustalo to naozaj sa snažím minimalizovať pohyb ale nemala som na výber mám sa obávať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj ženy, ktoré majú rizikové tehotenstvá, či, nariadený kľudový režim sa musia občas aj trochu pohýbať a prejsť. To, že máte rizikové tehotenstvo ešte neznamená, že musíte iba ležať. Nie je ideálne sa zaležať a iba ležať, je to skôr na škodu ako úžitok. V tomto týždni tehotenstva je skôr riziko špinenia ako krvácania. Bolesti, najmä po stranách podbruška, ako aj občasné pichavé bolesti v pošve súvisia s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Odsledujte si to. Podľa mňa sa nemusíte obávať.