Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Schody

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý pán doktor som v 8 tt tehotenstva zaradené ako rizikové väčšinu času len ležím ale dnes som bola sama doma a musela som si objednať jedlo a musela som z druhého poschodia ísť hore dole pre jedlo dosť som sa zadychala aj ma bolelo v podbrušku no potom som si ľahla a ustalo to naozaj sa snažím minimalizovať pohyb ale nemala som na výber mám sa obávať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj ženy, ktoré majú rizikové tehotenstvá, či, nariadený kľudový režim sa musia občas aj trochu pohýbať a prejsť. To, že máte rizikové tehotenstvo ešte neznamená, že musíte iba ležať. Nie je ideálne sa zaležať a iba ležať, je to skôr na škodu ako úžitok. V tomto týždni tehotenstva je skôr riziko špinenia ako krvácania. Bolesti, najmä po stranách podbruška, ako aj občasné pichavé bolesti v pošve súvisia s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Odsledujte si to. Podľa mňa sa nemusíte obávať.

Podobné otázky

  • Schody

    , Autor: nisa

    Dobry deň pán doktor,

    Možno hlúpa otázka.
    Je problém chodenie po schodoch (poschodový dom) hore dole (cca20krat za deň), počas 2 trimestra? V prípade, že pociťujem tlak v podbrušku?

    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nie je to problém. Ak nemáte nariadený kľudový režim, nevidím v tom problém. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Schody

    , Autor: Florencia 5

    Nadviazanie na predchádzajúcu otázku tých schodov som zdolala cca 30 z druhého poschodia tam a späť ako vravím som rizikové tehotenstvo a nemala som na výber musela som si ísť dole pre jedlo lebo nedajú sa zhora otvárať dvere som ôsmy týždeň a keď som vyšla hore veľmi som sa zadychala a som nevládala aj ma bolelo podbrusko. No už som si ľahla dala nohy hore mám sa obávať niečoho?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som Vám už písal, aj ženy, ktoré majú rizikové tehotenstvá, či, nariadený kľudový režim sa musia občas aj trochu pohýbať a prejsť. To, že máte rizikové tehotenstvo ešte neznamená, že musíte iba ležať. Nie je ideálne sa zaležať a iba ležať, je to skôr na škodu ako úžitok. Odsledujte si to. Nevidím však dôvod na obavy. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Dvihanie tazkych predmetov

    , Autor: rebelka

    Dobry den, som v 17tt+ a minuly tyzden som asi 4x nadvihla tazky kufor pri prenose cez schody. Chvilu na to ma bolelo brusko, pricom bolest/ taky divny pocit v bruchu som mala par minut. Kedze som este nezacala citit pohyby a ani nebadam ziaden pohyb na povrchu bruska, zacinam sa spatne vracat k tomu ako som zdvihala ten kufor a stresovat, ci som nemohla uskodit babatku. Co si myslite? A preco vlastne tehotne nemozu zdvihat tazke predmety? Poradnu mam po 5tyzdnoch na buduci tyzden. Dakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak máte akékoľvek pochybnosti a nejasnosti vždy prosím vás navštívte lekára i skôr, mimo poradne.
    ťažké predmetz prsím nedvíhajte, vzhľadom na placentu, plod.vod
    u, zvýšený intrauterinný tlak a podobne.
    s pozdravom