Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Príznaky

    , Autor: Kukuricka

    Dobrý deň je normalne že počas a po ovulácie ma bolia prsia ? A ešte mám taký krémovo biely výtok môže to byť nejaký príznak tehotenstva ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, spomínané ťažkosti môžu byť spôsobené ovuláciou. Odsledujte si to. Ak však nie je vylúčené tehotenstvo, pri meškaní menštruácie 14 dní si realizujte tehotenský test.

Podobné otázky

  • Prsníky

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý vecer pán doktor, veľmi by som Vás prosila o radu. Rodila som 9.5. a odbzaciatlu som mala problémy s dojčením, mlieka som mala stále malo, stále som malého musela doktmovat, papal aj 4 hodiny no mlieko mu už nešlo buď vôbec alebo veľmi minimálne, pri odsávani som mlieka mala tiež veľmi malo (pár kvapiek), tak som si povedala že zo nemá zmysle siliť a prestala som dojčiť nakoľko jeden prsník som mala už úplne bez mlieka, mäkký a prázdny. No deň na to sa mi najskôr zapálil jeden prsník mala som ho úplne tvrdý ako kameň, veľmi bolestivý a bolestivý, cez noc sa mi to stalo aj na druhom prsníku. Teplotu som nemala ale cítim sa celkovo veľmi slabo akoby mi išla prísť (stále ju mám pod 37). Mám aj hrcky pod pazuchami aj na prsníkov akoby som mala upchate mliekovody, na jednom prsníku ten ktorý sa mi zapálil ako prvý mám už aj cervene škvrny alebo fľaky (také väčšie) a ten prsník mám stále väčší a opuchnutejsi ako zen druhý ktorý mám tiež zapálený. Dojčiť už od tej nedele samozrejme nedojcim, toto cele sa mi rozvinulo včera 27.5., na noc som si dala aj oceánoch mast aj paralen, v teplej sprche som sa snažila prsníky aj poamsitovat a postalacat avsak vyšla mi len voda zafarbená do biela a kusok pár kvapiek mlieka, viete mi prosím poradiť o čo môže ísť a alo to liečiť? Bojím sa aby sa nerozvinul u mňa absces ktorý by sa musel rezať

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste rozhodnutá ukončiť laktáciu, navštívte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, kde Vám predpíšu lieky na zastavenie laktácie. Dôležité je pravidelne masírovať, nahrievať a uvoľňovať prsníky. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak však už máte príznaky zápalu prsníkov, teplotu, zatvrdnutie a bolesti prsníkov, vhodnejšie je navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, kde zvážia prípadnú potrebu nasadenia antibiotík a určia ďalší postup.

  • Pozitívny tehotenský test

    , Autor: JePaTa

    Dobrý deň, možno to je blbá otázka, ale môj gynekológ je týždeň na dovolenke a chcela by som sa informovať.
    Okolo 10. 11.maja som mala ovuláciu, a aj pohlavný styk počas týchto plodných dní , teraz je tomu 18 dní, menštruácia mi neprišla a mešká už pár dní, no cítila som sa zvláštne, mala som nutkanie urobiť test, ktorý mi vyšiel pozitívny.
    Môže byť test pozitívny aj 17 dní po styku? Sú to predsa len 2 týždne aj pár dní, druhá ciarka bola veľmi slabá, ale bola tam.
    Som necelý rok po pôrode, preto na bábätko ešte pripravená nie som, ale som so vedomá toho, že prerušovaný styk nie je forma antikoncepcie, tak preto sa pýtam, či je možné, aby mi už test ukázal dve čiarky a či je normálne takto skoro mať nafúknuté brucho, a také pocity ako pred menštruáciou.
    Ďakujem pekne, pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test môže byť pozitívny najskôr na 14. až 16. deň od nechráneného pohlavného styku. Nemá ho však zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Spomínané pocity patria medzi skoré príznaky tehotenstva. Odsledujte si to. Včasné tehotenstvo, aj napriek pozitívnemu tehotenskému testu, nebude na USG ešte vidieť. Ak nemáte žiadne ťažkosti v zmysle bolestí, krvácania, či častého vracania, pre potvrdenie tehotenstva je najvhodnejšie navštíviť obvodného gynekológa v 6. až 8. týždni tehotenstva. V prípade ťažkosti navštívte Vášho obvodného gynekológa samozrejme skôr.

  • Mdloba

    , Autor: Katka83

    Dobry den pan doktor, chcem sa vas opytat na nazor. Som 25tt , dnes mi prislo nevolno akoby na zvracanie prirovnanie k mdlobe pot,pocit na zvracanie , nic som nevidela iba ciernotu , a nahle krce v podbrusku. Nedokazala som ani chodit padala som z noh. Vyniesli ma na vzduch , vypila som vodu a zacalo mi byt lepsie aj krce v podbrusku prestali. Kontrolovala som , ziadne krvacanie ani spinenie nemam. Vytok mam biely ako cele tehotenstvo mam. Pred dvomi rokmi som mala abrupciu placenty v 28tt , mam obavy ci to niesu priznaky naspat. Poradnu mam o tyzden.
    Dakujem vam velmi pekne za radu. K.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin kolapsu mohlo byť viacero. Mohlo sa jednať o hypoxiu, teda nedostatok vzduchu, prípadne aj o hypoglykémiu, teda nedostatok cukru v krvi. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Samozrejme, v prípade ťažkostí, ako aj nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa aj skôr.

  • Tlaky v tehotenstve

    , Autor: P.........

    Dobrý deň, som 28+6 týždeň tehotenstva dnes a cítim taký nepríjemný tlak zo spodu a ešte aj na konečník až sa mi tak nepríjemné sedí a aj leží. Ešte som to takto nemala, neviete mi povedať čím to môže byť ? Či to tak tlači bábätko na spodok a preto cítim taky tlak strašný alebo neviem. A ešte by som mala jednu otázku, často ma trápi zo spodu žltý výtok, niekedy mám až také svrbenie a tiež bolesti v podbrušku. Vkladala som si macmiror tablety ale tie mi pravdepodobne nepomohli lebo som mala stále výtok, svrbenie, bolesti podbruška. Nakoniec mi doktor predpísal lomexin 2 tablety na vkladanie po 3 dňoch. Mám strach či to nemôže byť niečo iné ako mykóza keďže mi nikdy doktor nespravil výter iba mi nasadil lieky podľa toho čo som mu povedala. Môžem ho požiadať na najbližšej poradni o výter ? Myslíte že je to mykóza toto čo mám alebo ma nejaká iná baktéria tiež takéto iste príznaky ? Mám strach aby to nemalo vplyv na bábätko keď to mám už tak dlho a tak často. Čo mám urobiť aby som sa úplne vyhla tejto mykóze ak je to teda mykóza ? Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Nerozumiem však, prečo Vám Váš obvodný gynekológ nerealizuje výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie. Je to štandardný postup a určite je potrebné to realizovaťx nepreliečená vaginálna infekcia sa môže preniesť na maternicu, podráždiť ju a spôsobiť aj spomínané bolesti. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť, keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, nálezy a okolnosti. Skúsiť si môžete realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Pri ťažkostiach alebo nejasnotiach však určite odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Annie2307

    Dobrý deň pán doktor, ja som vám pred pár dňami už pisala a rada by som bola ak by ste mi poradili ale aj par vecí ozrejmili. V piatok som bola u gyn. kde mi potvrdil ranne štádium tehotenstva kde velkost GS je 10mm pritomny YS ale zatiaľ bez EZ. Dostala som Duphaston 2x1.Pár dni po vyšetrení sa mi ojavila hnedastá krv, nie veľa ale bola tam. Navštívila som pohotovosť kde mi po 5 dňoch povedali že GS ma veľkosť 11mm ale zatial žiaden EZ a že nález je identický s predchádzajúcim. Zvýšili mi Duphaston na 3x1 a zaver znel, Hroziaci potrat. Nemám žiadne bolesti brucha, špinenie zmizlo a skoro žiadne príznaky tehotenstva a mam obavu ci sa môže jednať o zamlknuty potrat. Ďalšiu kontrolu mam až o týždeň a dovtedy neviem čo robiť, mam obavy že to dopadne zle. Je ešte možné že sa na ultrazvuku niečo objaví a vedeli by ste mi povedať aspoň o aký týždeň tehotenstva môže ísť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva, najčastejšie do hneda, je pomerne časté. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom (budúcou placentou). Ak je na USG naozaj viditeľný YS (žltkový vačok), musí byť prítomné aj embryo. Ak sa jedná o veľmi skóre štádium tehotenstva (3 - 4 týždeň, či menej), nemusí byť ešte vidieť embryonálne štruktúry. Zárodok musí vyrásť na okom viditeľnú veľkosť aspoň pár milimetrov. Ak sa jedná o chcené tehotenstvo a nemáte žiadne ťažkosti, je vhodné realizovať kontrolné USG o 7 až 10 dní. Keďže som nevidel nález, ani nepoznám žiadne ďalšie informácie a okolnosti, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.