Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ako to teda je

    , Autor: Radulka

    Dobrý deň pán doktor.
    Už nejaký čas sa s partnerom snažíme o bábo. Začala som si konečne sledovať ovuláciu avšak počas dňa D, sa nám ani jeden mesiac nepodarilo počatie. Tento cyklus som vedela, že 31.5 budem ovulovať, tak sme "TO" skúsili 28, 30, 31 a tiež 1.6. Dnes je síce veľmi krátka doba, ale teoreticky, ak by som konečne zostala tehotná, kedy si môžem sokojne urobiť test? Menštruáciu by som mala dostať 15.6 ak teda nie som tehotná. Zaujíma ma, či mám počkať až do 15. alebo môžem aj skôr skúsiť. Poprípade ak by sa mali dostaviť prvé príznaky, kedy by som mohla začať niečo pociťovať. Včera aj dnes ma napriklad pichá v oblasti vaječníkov ako keby mám deň pred menštruáciou a som presvedčená, že som nikde ani neprechladla. Je to až smiešne ako sa mi krčí mysel. Celú pubertu som si davala pozor na všetko, lebo som si myslela, že trošku dačo "újde" a budem v tom, dnes mam 28 a vidím, že to vôbec také jednoduché nie je. Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najprv chcem vyjadriť jednoznačný súhlas a podporu v obozretnosti v mladom pubertálnom veku, je to väčšinou tak, že ak človek neplánuje, podarí sa, a ak plánuje, neide to a neide to... Tehotenský test nemá zmysel realizovať skôr ako 14 dní meškajúcej menštruácie. Čo sa týka snaženia, vhodné je mať nechránený pohlavný styk nie len v čase očakávanej ovulácie, ale prakticky celý mesiac, teda aspoň 2-3 krát týždenne. Odsledujte si to. V prípade 14 dní meškajúcej menštruácie si realizujte tehotenský test. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • hladkanie bruška

    , Autor: kikus

    Dobrý deň, mam dost zvlaštnu otazku . Som 22tt . Ako to je z hladkaním bruška ? Prekvapil ma s tím lekár . Vraj to moze uškodit vyvolat porod , stahovanie maternice a podobne. Ako to teda je? Nikdy by ma nenapadlo take nieco . Ked citim babatko tak si automaticky pohladim bruško beriem to ako komunikaciu a take puto . A rozpravame sa . Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Váš obvodný gynekológ Vám neklamal. Je to podobné, ako keď má človek kŕče v bruchu a inštinktívne si ho hladká, čím stimuluje peristaltiku čriev a dôjde k úľave. Tehotná žena, vo vyššom štádiu tehotenstva, má zväčšenú maternicu, takže si hladkaním podbruška stimuluje kontrakčné dráhy maternice, čo môže maternicu podráždiť a vytvoriť tonizácie, teda časté tvrdnutie podbruška, čo môže mať negatívny vplyv. Veľa žien o tom nevie a hladká si bruško (častokrát často, aj niekoľko desiatok krát denne) inštinktívne. Ja osobne na to pacientky tiež upozorňujem, hlavne tie, ktoré prídu s častým tvrdnutím bruška. Skúste si namiesto hladkania podbruška podbruško iba pridržať.

  • je to zle?

    , Autor: barbi227

    Dobry den,
    chcem sa spytat, ci moze byt moje babetko postihnute (ak ano, ako) kvoli braniu liekov - magne B6. Uzivala som ich 4x1 od cca 24.tt az doteraz - to je 35.tt. ( teraz mam postupne znizovat a v 36.tt vysadit). Som zasita a v nemocnici mi lekar vtedy povedal, kedze mi dost tvrdlo brucho,aj bolelo, ze si kludne mozem davat taku davku, lebo su tam latky, ktorymi sa neda predavkovat a vraj je to najlepsi preparat, lebo B6 zvysuje ucinok magnezia. Vtedy som si pozerala len net, kde zeny bezne pisali, ze uzivali 3x1,ale niektore aj 3x2 a az neskor som si precitala letak a tam bolo 2 tabletky za den....Ako to teda je, skodi tento liek vo vyssych davkach ci nie?
    Dakujem vam velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nemusíte sa báť, vášmu dieťatku tieto lieky neuškodia ani v spomínanej dávke.

  • Serklaz a prognózy

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň,
    Som v 24 tt, je to moje tretie tehotenstvo. Už v prvom sa začal krcok otvárať v 28tt, musela som ležať v nemocnici, rodila som v 37tt. V druhom tehu hrozila serklaz, ale ustalilo sa to a lekár neprikazal ani žiadne obmedzenia, nebrala som ani magnezium, rodila som 36+6tt. Teraz bolo všetko ok až do 23tt. Cervikometria zistila, že funkčna dĺžka krcka je 21,8mm a otvorený je na 1cm. Bola mi teda urobena serklaz. Kultivacia z posty je neg., bruško netvrdne. Do kontroly, ktorá je o týždeň mám len ležať a naozaj to aj dodržiavam. Je reálne, že môžem vydržať až do termínu?
    A este prosím - lekár mi kazal dávať 5 dni betadinovy čipok. Posledný som si dala pred 2 dňami a dnes ako som vstala tak zo mna vyšiel kus vytoku, ale akoby zmiešaný s tým cipkom este. Taká farba jemne do hneda,ale úplne ako ten čipok. Hrozne som sa zlakla a odvtedy nad tým premyslam či to nemohla byt daka zatka alebo co :( okrem toho som čítala , že v 2. Trimetrsi betadinovy čipok nie je vhodný. Ako to teda je? Bolesti nemám žiadne.
    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak je spravená serklážm, nemáte bolesti ani infekt tak je veľká šanca, že dieťatko doosíte do termínu resp. do obdobia kedy nebude rizikové aby sa narodilo. Samozrejme je dobré dodržiavať kľudový režim a oddych, prípadne magnesium 500 mg 3 x denne.
    Oficiálne údaje neodporúčajú betadinové čipky počas gravidity, avšak takéto krátkodobé použitie nie je nebezpečné. Výtok sfarbený betadinom nie je nič neobvyklé a vôbec sa nemusíte obávať.

  • Rovamycine a dojčenie

    , Autor: alexandra13

    Dobry den. Robili mi test CRP z krvi, ktory preukazal zapal. Hodnota B-CRP 32.00, WBC 13.10. Tieto hodnoty boli mimo normy. Lekarka mi predpisala Rovamycine. Povedala, ze mozem pokracovat v dojceni. Avsak v pribalovom letaku sa pise, ze pri uzivani tohto lieku sa dojcenie neodporuca. Ako to teda je? Mozem bez obav dojcit? Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    počas dojčenia sa môže bezpečne užívať len veľmi málo ATB, pravdepodobne ste aj alergická na penicilín preto vám lekárka odporučila Rovamycin. Antibiotikum nie je nebezpečné, popisovali sa častejšie zažívacie ťažkosti u dieťaťa matky užívajúcej tieto antibiotiká. Je potrebné zvážiť riziko vs benefit.

  • mullerove pastilky

    , Autor: victoriaq

    Dobry den. Chcela by som sa opytat na uzivanie mullerovych pastiliek pocas tehotenstva - nasla som rozporuplne info, na krabicke sa pise ze nie, niekde na internete som nasla ze ano - su to len prirodne vytazky. Som v 27 t. a nutka ma na kasel a skriabe ma v hrdle. Chcela by som sa vyhnut ATB ktore som uz raz brala pre zapal mocovych ciest. Ako to teda je s bylinnymi pripravkami? Ja som toho nazoru ze ked sa to neprehana nemoze to byt skodlive viac ako chemia. Takisto mi moj lekar nezakazal pit ani urologicky caj, kedze som nachylna na tieto problemy. Kde je teda pravda? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    existuje viacero typov Mullerovych pastiliek s rôznymi pridavnými látkami, dľa doporučení je možné ich užívať aj v gravidite, väčšinou nie je v príbalovom letáku tohto lieku uvedené obmedzenie týkajúce sa gravidity. Ak vo vami zvolenom type je toto obmedzenie jasne uvedené, neužívajte ich a nahradte ich iným typom Mullerových pastiliek (napr. šalvia + vit. C, skorocel, materina dúška a vit. C alebo so zázvor).