Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Serklaz a prognózy

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň,
    Som v 24 tt, je to moje tretie tehotenstvo. Už v prvom sa začal krcok otvárať v 28tt, musela som ležať v nemocnici, rodila som v 37tt. V druhom tehu hrozila serklaz, ale ustalilo sa to a lekár neprikazal ani žiadne obmedzenia, nebrala som ani magnezium, rodila som 36+6tt. Teraz bolo všetko ok až do 23tt. Cervikometria zistila, že funkčna dĺžka krcka je 21,8mm a otvorený je na 1cm. Bola mi teda urobena serklaz. Kultivacia z posty je neg., bruško netvrdne. Do kontroly, ktorá je o týždeň mám len ležať a naozaj to aj dodržiavam. Je reálne, že môžem vydržať až do termínu?
    A este prosím - lekár mi kazal dávať 5 dni betadinovy čipok. Posledný som si dala pred 2 dňami a dnes ako som vstala tak zo mna vyšiel kus vytoku, ale akoby zmiešaný s tým cipkom este. Taká farba jemne do hneda,ale úplne ako ten čipok. Hrozne som sa zlakla a odvtedy nad tým premyslam či to nemohla byt daka zatka alebo co :( okrem toho som čítala , že v 2. Trimetrsi betadinovy čipok nie je vhodný. Ako to teda je? Bolesti nemám žiadne.
    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak je spravená serklážm, nemáte bolesti ani infekt tak je veľká šanca, že dieťatko doosíte do termínu resp. do obdobia kedy nebude rizikové aby sa narodilo. Samozrejme je dobré dodržiavať kľudový režim a oddych, prípadne magnesium 500 mg 3 x denne.
    Oficiálne údaje neodporúčajú betadinové čipky počas gravidity, avšak takéto krátkodobé použitie nie je nebezpečné. Výtok sfarbený betadinom nie je nič neobvyklé a vôbec sa nemusíte obávať.