Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,448 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Tabletky

    , Autor: Iva619

    Dobrý deň prajem.
    Chcela by som sa poradiť. V čase 3tt až 4tt ( o čom som žiaľ nevedela) som dostala zo zubu zápal stredného ucha. Dostala som antibiotika Azibiot ( 3kusové s učinkom na 10dni), Pamycon a Paralen kt.som užívala cca 3x denne 5dní. Aby toho nebolo málo, seklo ma v chrbtici tak silno, že mi bol pichnutý tramal a infúzia. Následne mi bolo odporučené užívať Guajacuran (čo je v poriadku asi), 1x denne Aflamil prášok proti bolesti a 2x denne Dorsiflex ! (kt.je počas tehotenstva zakázaný). Ten som brala asi 5dni tak dokopy 10tabl. Chcela by som sa opýtať či je tam nejaké riziko pri takom počte. Bola som aj u svojej gynekologičky ale iba mikla plecom a viac to neriešila. Teraz sa však bojím lebo všade čítam že 4tt je na tabl.dosť rizikový pre dieťa. Za odpoveď Vám ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je pravda, že prvý trimester je na lieky proti bolesti a antibiotiká najcitlivejší, ale ak sa má tehotenstvo udržať, udrží sa, ak nie, tak nie, to už neovplyvníte. Z menovaných liekov sa neodporúča užívať počas tehotenstva hlavne Dorsiflex, ale nemyslím si, že dané množstvo bude mať zásadný vplyv na tehotenstvo. Ak to je plánované a žiadúce tehotenstvo a nemáte žiadne ťažkosti, odporúčam objednať sa na PTS prvotrimestrálne USG vyšetrenie, a následne absolvovať aj morfologický aj fetálny screening. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Vplyv tyroxinu na ogtt

    , Autor: Ivka T.M.

    Dobrý deň, chcem sa opýtať či majú výsledky glukozového testu nejakú výpovednú hodnotu ak som hodinu pred ogtt užila tyroxin 125 keďže som nevedela že by sa nemal..výsledky mam nalačno 4,31 po hodine 7,23 po 2 hodinách 5,84. A ešte sa chcem opýtať či sú výsledky relevantné ak ma 20min po vypití roztoku prehnalo. Ďakujem za váš čas a vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, užitie jednej tabletky thyroxínu nemá vplyv na výsledok oGTT testu. Ak došlo iba k jednorázovej stolici, a nie k opakovaným hnačkám, vplyv by to tiež nemalo mať.

  • Pravdepodobnost otehotnenia

    , Autor: luciav

    Dobry vecer,

    chcela by som vediet ci je velka sanca, ze mozem byt tehotna. S manzelom sme mali nechraneny styk bez ejakulacie teda nespravil sa do mna a nasledne po ejakulacii uz sme nepokracovali v styku. Ja som ale tento mediac bez antikoncepcie vzhladom, ze prechadzam na iny druh a cakam na MS.

    Problem alebo teda aspon myslim, ze je v tom, ze ovulaciu som mala cca 40hodin pred stykom ( myslim si na zaklade bolesti v podbrusku a spinenia a trosky krvy vo vytoku). Mam asi prvu ovulaciu po kojeni a predchadzajucej antikoncepcii takze neviem ani aku dlzku cyklu mam ani kedy by ovulacia mala byt.

    Za 18 hodin po styku som preistotu uzila tabletku po. Mame uz dve deti takze tretie neplanujeme, tehotensky test si mozem spravit preistotu uz po 10dnoch odstyku? robila som si aj ovulacny test po par hodinach po styku, ten bol negativny ale neviem ci uz po ovulacii a ak ano kolko ukazuje este pozitivitu.

    Je sanca na otehotnenie vysoka ked bol styk bez ejakulacie, uzila som tabletku po a este rpavdepodobne styl bol 40hodin po ovulacii? Dakujem za nazor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Ak ste užili tabletku núdzovej antikoncepcie včas a správne, pravdepodobnosť tehotenstva je pomerne malá. Záleží však od druhu užitého preparátu núdzovej antikoncepčnej tabletky, ako aj od toho, či už k ovulácii došlo alebo nie. Tehotenský test nemá zmysel realizovať tak skoro. Vo všeobecnosti sa odporúča tehotenský test realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva, ako aj v prípade ťažkostí, či nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Skrátený krčok

    , Autor: Lienocka2405

    Dobrý deň pán doktor. Chcem sa spýtať či je možné keď dvaja rôzny lekári robia cervikometriu na dvoch odlišných sonách. Či môže byt rozdiel v meraní? Minulý týždeň mi doktorka namerala krčok 3,9 cm plus funneling v tvare V. Poslala ma na rizikovú ambulanciu+ nasadila liečbu magnezium, kludovy režim a progestenalle 2 tabletky denne do posvy. Dnes po 6 dňoch liečby mi iná doktorka na inom sone namerala krčok 3.1 cm bez funnelingu. Nejde mi do hlavy že by sa mi skrátil až o toľko v priebehu 6 dní. Nakoľko v 11 týždni mi doktorka robila cervikometriu tá bola 5 cm, a bez opatrení a ležania a liekov sa mi skrátil na 3.9 cm za 11 týždňov. Čo mi namerala prvá a tá istá lekárka. A že by sa mi skrátil o skoro 1 cm za 6 dní a nevidela ani funneling sa mi nezdá. O týždeň mám kontrolu a až sa mi zase skrátil krčok tak sa bude zvažovať serkláž nakoľko som ešte len 22+1 TG.

    Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pri meraní DCK a realizácie cervikometrie je veľmi dôležité rozlišovať, čo je krčok maternice a čo už rozvíjajúci sa dolný segment maternice, čo niekedy môže byť aj falošne merané ako krčok maternice. Samozrejme, vplyv na hodnotenie nálezu má aj kvalita USG prístroja. Nález DCK 31 mm bez funnelingu v 23. týždni tehotenstva nie je indikáciou na cerclage. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Pálenie

    , Autor: Lucka123456

    Dobrý deň pán doktor chcem sa opýtať asi pred rokom som mala problém že pri menštruácii po malej potrebe som mala pálenie pošvy z vnútra taká paliva bolesť bola som na preventívnej prehliadke kde my výška citilogia v poriadku no mala som zápal brala som tabletky neviem či to vyriešilo aj to pálenie ale prestalo to a teraz to mám znovu to pálenie ale silnejšie čím to môže byť je to neznesiteľná bolesť ďakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pravdepodobne sa jedná o vaginálnu infekciu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Skúsiť si môžete realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a aplikovať si vaginálne probiotiká večer pred spaním. Pri pretrvávaní ťažkostí však bude potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenia, či výteru z pošvy nasadí potrebnú liečbu.

  • Polygynax v 16 tt

    , Autor: Gaby93

    Dobrý deň, dnes som bola u gyn kvôli opuchu, svrbeniu a výtokom. Som v 16 tt a povedal mi že mám infekciu, na ktorú mi predpísal polygynax a fungicidin masť. Všade čítam že tie kapsule nie sú vhodné v tehotenstve. Tak sa chcem opýtať či to nejak môže ohroziť dieťa a či ich radšej nemám brať a zavolať si za niečo iné. Bojím sa začať s touto liečbou ale na druhej strane si zase myslím že vie prečo to predpísal a nechcel by nám nejak ublížiť. Tak som v rozpakoch teraz

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, vaginálne tabletky Polygynax sa neodporúčajú užívať počas tehotenstva vzhľadom na ich možný ototoxický účinok na plod. Nemám však skúsenosti s užívaním spomínaného preparátu u tehotných pacientiek, nakoľko ho z tohto dôvodu nepredpisujem. Osobne sa u tehotných prikláňam k iným preparátom, napríklad Macmiror Complex. Ak máte mykózu, vhodný je Canesten vaginálny krém.