Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tabletky

    , Autor: Iva619

    Dobrý deň prajem.
    Chcela by som sa poradiť. V čase 3tt až 4tt ( o čom som žiaľ nevedela) som dostala zo zubu zápal stredného ucha. Dostala som antibiotika Azibiot ( 3kusové s učinkom na 10dni), Pamycon a Paralen kt.som užívala cca 3x denne 5dní. Aby toho nebolo málo, seklo ma v chrbtici tak silno, že mi bol pichnutý tramal a infúzia. Následne mi bolo odporučené užívať Guajacuran (čo je v poriadku asi), 1x denne Aflamil prášok proti bolesti a 2x denne Dorsiflex ! (kt.je počas tehotenstva zakázaný). Ten som brala asi 5dni tak dokopy 10tabl. Chcela by som sa opýtať či je tam nejaké riziko pri takom počte. Bola som aj u svojej gynekologičky ale iba mikla plecom a viac to neriešila. Teraz sa však bojím lebo všade čítam že 4tt je na tabl.dosť rizikový pre dieťa. Za odpoveď Vám ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je pravda, že prvý trimester je na lieky proti bolesti a antibiotiká najcitlivejší, ale ak sa má tehotenstvo udržať, udrží sa, ak nie, tak nie, to už neovplyvníte. Z menovaných liekov sa neodporúča užívať počas tehotenstva hlavne Dorsiflex, ale nemyslím si, že dané množstvo bude mať zásadný vplyv na tehotenstvo. Ak to je plánované a žiadúce tehotenstvo a nemáte žiadne ťažkosti, odporúčam objednať sa na PTS prvotrimestrálne USG vyšetrenie, a následne absolvovať aj morfologický aj fetálny screening. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Progestanelle

    , Autor: Krstn

    Dobrý deň, od začiatku tehotenstva (momentálne som 27tt) beriem progestanelle 200mg 2 tabletky denne. Doktor mi ho opakovane predpisuje kvôli opatrnosti, komplikacie žiadne nemám. Chcem sa teda opýtať na názor niekoho iného, či mi môže nejakým spôsobom ublížiť (alebo babatku) nakoľko sa jedna o hormonálny liek a či je v poriadku užívať ho aj keď je po zdravotnej strane všetko v poriadku.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, plodu to určite neublíži, takže sa nemusíte obávať. Štandardne sa progesterónový blok užíva do ukončeného 34. týždňa tehotenstva, ak je na to dôvod. Vo všeobecnosti platí, že ak to nie opodstatnené, nie je potrebné užívať, či aplikovať si progesterónový blok. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Progesteronelle

    , Autor: Florencia 5

    chcem sa ešte spýtať ponechali mi progesteronelle 1 krát 200 mg na večer ale ja som sa bála lebo som mávala silné bolesti a večer som si ponechala stále 2 tablety večer čiže vždy jednu navyše. Chcem sa len spýtať či som tým mohla uškodiť už si budem dávať jeden ale vždy keď začali bolesti zľakla som sa tak som dala pre istotu dve tabletky. Je to pre bábätko nebezpečné alebo môžem byť v kľude? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neuškodili ste si, nemusíte sa obávať, ale aplikujte si už len jednu tabletku podľa odporúčaní lekárov.

  • Ešte podotazka

    , Autor: Florencia 5

    Chcem sa spýtať ešte ja som žiaľ ja som na obed vložila ten Canesten gyn a ten sa nerozpustil a večer som dávala progesteronelle keďže som tam cítila ten Canesten gyn snažila som sa to nechtom dostať von nešlo to tak som šla vyplachnut zo spodu lebo som sa zľakla či sa môže skombinovať progesteronelle a Canesten gyn. Teraz ešte raz dve otázky lebo som sa dočítala že aj nechtom sa dá prepichnut plodová voda či som tým že som sa snažila to vybrať nemohla prepichnut alebo poškodiť plodovu vodu krcok mám 4,9 CM podľa merania a či som si nemohla uškodiť tým vyplachom ? Aj tak som keď som dole dala prst zistila že ani výplach nepomohol ostalo to tam teraz otázka na vás mám vložiť ešte raz pre istotu progesteronelle? A majú lieky Canesten GYN a progesteronelle nejakú kontraindikáciu alebo je to ok spolu? Prepáčte ale panikáriť tak sa potrebujem uistiť u lekára. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nechtom sa dá plodová voda prpeichnúť keď je už hlavička vstúpená v panvovej úžine až panvovom východe, keď pacientka rodí a je otvorená na 4 - 5 cm. Takto vo Vašom prípade sa plodové obaly prepichnúť nedajú. Krčok máte dlhý, uzavretý, takže sa k plodovým obalom nedá dostať. Vaginálny výplach v tehotenstve je možné realizovať, nie však často a najmä nie počas aplikácie vaginálnych preparátov, ktoré si realizáciou vaginálneho výplachu vypláchnete z pošvy. Ak aj ostal zvyšok tabletky Canesten GYN v pošve, mohli ste si aplikovať Progestanelle. Nemusíte panikáriť. Tým, že sa Canesten GYN aplikuje jednorázovo, má postupné uvoľňovanie a rozpúšťanie. Vhodnejšie je si v prípade, že máte nasadenú aj inú vaginálnu liečbu aplikovať klasický Canesten alebo Candibene, ktoré sa rozpustia skôr. Pokračujte v nasadenej liečbe. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vysyp na bruchu

    , Autor: Ab123

    Dobrý deň,
    V piatok 21.6 mám termín pôrodu. Včera sa mi urobil slabý vysyp na bruchu ktorý trochu svrbel. Dnes už to miesto nesvrbi, ale trochu sa mi urobil aj na bokoch a svrbí vlastne tento ,,nový”. Nie je to nič strašné nemám potrebu sa nejako škriabať. Jedine čo má napadlo, že som jedla je pomarančový džús. Môže to znamenať niečo vážne alebo to môže byt len reakcia. K lekárovi idem v štvrtok neviem či je potrebné to urgentne riešiť. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať o alergickú reakciu, nevylučujem že aj na pomaranč. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Skúsiť môžete užiť jednorázovo polku tabletky Dithiadenu. Odsledujte si to. Ak nemáte žiadne iné ťažkosti, bude podľa mňa stačiť kontrola podľa plánu vo štvrtok. Samozrejme, v prípade pretrvávania, či zhoršenia ťažkostí, odtoku plodovej vody, pravidlenej kontrakčnej činnosti, krvácania, absencii pohybov plodu navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Podootazka

    , Autor: Florencia 5

    Prepáčte ešte sa spýtam na ten femibion 2 a magnézium lebo sa píše že tam treba aspoň dvojhodinový odstup kvôli tomu že femibion ma železo a nejaké vitaminy a spolu a femibionom sa vylučuju ? Preto sa pýtam či nevadí že som to vzala naraz spolu dve tabletky magnézia a femibion ? Lebo ráno som mala už dve tabletky magnézia ráno o šiestej potom ráno o desiatej dve a teraz na obed som dala femibion a až o druhej dávam magnézium lenže tak som mala bolesti že som to užila naraz?vždy dávam dvojhodinový odstup ale len preto sa pýtam že či nemôžem ublížiť bábätku že som užila aj magnézium naraz aj ten femibion dokopy? Či to nevadí?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, správne dodržujte dvojhodinový odstup. Nedodržanie dvojhodinovému odstupu však nemá vplyv na tehotenstvo, nepoškodí plod, iba môže dôjsť k zníženému vstrebaniu tabliet. Nemusíte sa obávať.