Poradňa gynekológa

Gynekológ
5,676 otázok , Gynekológ

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Prietoky

    , Autor:

    Dobrý deň, na kontrole prietokov v 33 týždni som mala hodnoty PI vľavo 1,400 PI vpravo 0,800 PI priemer 1,1 RI vľavo 0,70 RI vpravo 0,50. Povedal že mám nekvalitnú placentu nakoľko mám problemi so zrazanlivostou krvi (Leiden) a beriem fraxeparine 0,6mg. Poslal ma do nemocnice kvôli plánovaniu pôrodu. Je nutné rodiť predčasne alebo hrozia nejaké problemi bábätku ? Dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, neviem, čo znamená pojem "vpravo" a "vľavo", keďže sa jedná o prietoky v cievach pupočníka. Vami uvedené hodnoty pulzatilného indexu (PI), ako aj rezistentného indexu (RI) v pupočníku v 33. týždni tehotenstva sú v poriadku. Nepoznám však úplnú interpretáciu výsledkov USG vyšetreni, preto sa k tomu bližšie vyjadriť neviem. Ak ste boli odoslaná obvodným gynekológom na vyššie, teda nemocničné, pracovisko, absolvujte kontrolný ultrazvuk tam a postupujte podľa odporúčaní zdravotníckeho zariadenia.

Podobné otázky

  • Váha

    , Autor: Veronika

    Dobrý deň,
    chcela by som sa informovat ohľadne váhy môjho dieťatka som v 37tt a dieťatko váži iba 2345g je to v poriadku ? Plus mi zistili z vyteru z pošvy streptokoka môže to ovplyvniť pôrod a ohroziť dieťatko?
    Ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, váha plodu závisí od viacerých faktorov a okolností. Ak sú prietoky v cievach plodu v poriadku a plodovej vody je dostatok, nemusíte sa obávať. Odhadovaná hmotnosť plodu je s blížiacim sa termínom pôrodu čoraz menej presná, odchýlka je až 500g, to si treba uvedomiť. Prítomnosť Streptococcus agalactiae v pošve sa rieši pri príjme na pôrodnú sálu profilaktickým užívaním antibiotík až do pôrodu, inak vplyv na plod nemá.

  • Stehenna kosticka

    , Autor: Zuzu2302

    Dobry den, dnes som sa vratila z poradne a celkom dost vystresovana a vyplasena :-( chcela by som sa opytat na nazor aj ineho gynekologa ako mojho.Doteraz som mala termin porodu 21.3(+/-3dni), sme v 36+6, a dnes som bola na usg a vobec sa mi nepacia hodnoty stehennej kosticky. Vraj zodpoveda 32+0tt. Som z toho vyplasena. Stale bola trosku mensia ako ostatne udaje, ale jednalo sa max o tyzden. Dna 9.1 som mala hodnoty taketo:bpd 7, 45 29+6, FL 5.51 29+0, HC 28,4 21+1, AC 25.16 29+3 termin 21.3.. A dnes 27.2 ma nasa bambulka hodnoty taketo: bpd 8.98 36+6, FL 6.16 32+0, HC 31.63 34+5, AC 32,83 36+5tt. Termin 3.4 Prosim vas myslite si ze je vsetko v poriadku? Znepokojuje ma stehenna kosticka a posunuty termin, aj ked doktor mi nepovedal vobec nic. Len to zapisal.dakujem za vas nazor

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, termín pôrodu stanovujeme podľa dvoch termínov. Prvým je posledná menštruácia a za predpokladu, že ju žena mala pravidelnú, počítame termín pôrodu podľa nej. Druhým termínom pôrodu, ktorý berieme do úvahy je podľa PTS alebo USG v prvom trimestri. Ostatné termíny pôrodu sú irelevantné. Čím bližšie postupuje tehotenstvo k termínu pôrodu, tým sú ultrazvuky nepresnejšie a termín pôrodu podľa nich vypočítaný neberieme absolútne do úvahy. Treba si uvedomiť, že čím je plod väčší, tým menší priestor má a tým sú vypočítané hodnoty menej presné, pretože plod je už v maternici "poskladaný". Dôležité sú ostatné parametre, ako len odhadovaná veľkosť plodu a hodnoty meraných štruktúr, ako sú prietoky v pupočníku, v hlavičke, množstvo plodovej vody, ako aj stav placenty. Termín sa Vám nemení, platí to, čo som písal vyššie. Počas tehotenských poradní robených už v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť, už za predpokladu, že CTG záznamy ako aj ostatné vyšetrenia budú v poriadku, nie je nutné realizovať USG vyšetrenia. V prípade nejasností sa nebojte informovať pri realizovaných vyšetreniach.

  • Prezretá placenta

    , Autor: Barbora

    Dobrý deň , chcela by som sa opýtať , pred večerom má hospitalizovali s preeklampsiou s tým že som v 35 tt maly je oka , prietoky oka len je veľmi malinky :-)
    Ďalej dr zkonstatoval že mám prezretu placentu na vyšší tt ... než na 35 , môžem sa opýtať čo tá prezreta placenta znamená.? Pre mna a prečo sa to stalo ?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ako tehotenstvo postupuje a starne aj plod v maternici, spolu s ním starne aj placenta. Na konci tehotenstva v termíne je za normálnych okolností zrelý plod ako aj placenta. Ak žena prenáša, plod môže byť prezretý a aj placenta je prezretá. Keď je však plod menší na svoj týždeň a placenta je prezretá už v 35 týždni tehotenstva, hovoríme tomu placentárna insuficiencia, tzn. že placenta už nepracuje na 100% tak ako by mala a nestíha 100% vyživovať plod. Ak sú však prietoky v poriadku a nedochádza k odlučovaniu placenty, nekrvácate, ako aj CTG záznamy sú v poriadku, nemusíte sa stresovať. Preeklampsia je tehotenské ochorenie spojené s vysokým tlakom, opuchmi najmä dolných končatín a prítomnosťou bielkovín v moči. Nepoznám však výsledky vyšetrení, takže sa k tomu neviem bližšie vyjadriť. Stav však treba určite odsledovať, nasadiť v prípade potreby patričnú liečbu a v prípade patologických výsledkov vyšetrení prípadne adekvátne k výsledkom naplánovať a zvoliť formu ukončenia tehotenstva. Informujte sa v zdravotníckom zariadení, kde ste hospitalizovaná, určite Vám bude zodpovedané na všetky otázky.

  • Ako vidite to vy

    , Autor: H.L.

    Dobry den. Chcem sa spytat aku mate nazov na moj stav. Moj gyn.ma poslal do nemocnice v 30+5tt kvoli tomu,lebo ze je malí malí a ze sa nevyvija dobre a ze aj plodovu vodu mam menej a mam skrateny krcok na 2cm.V nemocnici mi premerali maleho a namerali vyssie hodnoti a aj plodova voda bola v poriadku.O tri dni som trosku mala dlhsie navstevu a CTG mi ukazalo kontrakcie a vysetrili ma ze som sa zacala otvarat na 1prst alebo na 1cm.Davali mi magneziove injekcie 3x denne,3xguajacuran a 6x tabletky na prekrvenie placenty.Dostala som aj 4xkorikoidy na dozretie pluc maleho. Ster som mala ze mama streptococca ale dobrala som ATB a reraz to je v poriadku.Odobrali mi krv lebo mam vrodenu trobofiliu ale do teraz som sa nepichala lebo ze nebolo treba. Tu mi odobrali krv a ze trosicku som tam mala zvysenu tu hodnotu tak z prevencie mi teraz pichaju fraxyparin.Po tyzdni premerali maleho a pribral na vahe okolo 300g,prietoky su dobre. Teraz som v 32+6tt. Od vtedy ma nevysetrovali,magnezia berem len v tabletkach. Chcem sa spyat ci podla vas moj pobyt v nemocnici bude uz do konca tehotenstva alebo mam sancu ist domov este? A chcela by som sa spytat keby sa malí narodil v 34+1tt - 36tt tak aj vtedy by potreboval ten specialny inkubator alebo vtedy to je uz nepotrebne?Dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, na základe Vašich informácií nemám komplexný pohľad na výsledky vyšetrení.Ak ste dostali kortikoidnú prípravu pľúc, popôrodná adaptácia novorodenca by mala byť lepšia. Ak by sa plod narodil mierne predčasne, v 34-35, závisí od stavu, jednoznačne Vám nikto nepovie, či bude musieť ísť do inkubátora. Do inkubátora sa dostanú aj zrelý novorodenci v 40. týždni tehotenstva, nerozhoduje len týžden tehotenstva, v ktorom sa novorodenec narodí. Ak ste hospitalizovaná, informujte sa u lekárov daného oddelelenia alebo kliniky aj ohľadom možného prepustenia alebo ďalšieho postupu. Nebojte sa pýtať, určite Vám bude vsetko vysvetlené, ak ste niečo nepochopili alebo nebolo doteraz vysvetlené.

  • Rast plodu a Oxyphyllin

    , Autor: LenkaTD

    Dobrý deň,
    aktuálne som v 35 tt v ktorom som absolvovala ultrazvuk u lekára - chcem sa teda opýtať či sú zistené hodnoty v norme - váha: 2278 g, RI: 0,68, BPD: 8,17 (34/4), AC 28,62 (32/4) a FL (alebo RV?) 6,83 (35/1). V 34 tt som bola taktiež na ultrazvuku kde mi lekár povedal, že dieťa je príliš malé 1600g (v 30 tt malo 1200g), lekár mi odvtedy nasadil užívať liek Oxyphylllin 2x denne, no v príbalovom letáku je informácia, že liek sa v tehotenstve brať nemá, je kontraindikovaný, takisto pri nízkom tlaku ktorý mám. Rovnako z popisu lieku mi nie je celkom jasné, prečo by mal byť pre dieťa prospešný. Liek som zatiaľ nebrala, no rada by som počula aj váš názor - vidíte opodstatnenie v užívaní daného lieku pokiaľ dieťa týždeň od týždňa rastie, resp. priberá na váhe? Do oficiálneho termínu pôrodu nám ostávajú ešte 4 týždne.

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, Oxyphillin sa zvykol používať na rozšírenie ciev v pupočníku, aby lepšie prúdila výživa k plodu pri diagnóze patologických prietokov alebo rastového zaostávania plodu spolu s Magnéziom a glukózou. U nás sme používali Syntophyllin. Z vami uvedených nameraných hodnôt sú prietoky v poriadku (vidím ale iba RI, čo je rezistenčný index, ostatné hodnoty neuvedené), obvod hrudníka je trošku menší, ako by vo Vašom týždni tehotenstva mal byť, ale nemusí to ešte nič znamenať. Plod najviac rastie posledné 3 - 4 týždne, t.j. v 37 - 40 tt. O prospešnosti daného lieku, ako aj v prípade nejasností sa poraďte so svojím obvodným gynekológom, ktorý má k dispozícii všetky Vaše vyšetrenia a vie Váš stav zhodnotiť komplexnejšie a najobjektívnejšie.