Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Rhega

    , Autor: Sandra39

    Dobrý deň,pán doktor .
    Tehotenský test mi potvrdil graviditu.Predpokladám k dnešnému dňu 5+4 , keďže prvý deň poslednej menštrácie bol 1.4.
    Mám krvnú skupinu A negat. a môj druhý manžel A pozit.
    Po poslednom pôrode pred 12 rokmi som si nedala pichnúť Rhegu keďže som bola rozhodnutá , že to bolo moje posledné tehotenstvo.. No teraz keď som zistila graviditu mám obavu či môžu nastať nejaké vážne komplikácie .Do poradne ma objednal doktor na 20.5. kedy by už mohol aj on potvrdiť tehotenstvo.Dá sa donosiť v tomto prípade dieťa bez vážnejších komplikácií ?
    Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak má Vaše najmladšie dieťa krvnú skupinu s pozitívnym Rh faktorom a nebolo podané anti-D (v tom čase Rhega), do Vášho krvného obehu boli uvoľnené protilátky. Ak má súčasné embryo krvnú skupinu s negatívnym Rh faktorom, môže dôjsť k potratu alebo vážnemu poškodeniu plodu, závisí od miery a druhu prípadného poškodenia. Ak má embryo krvnú skupinu s pozitívnym Rh faktorom, plod poškodený nebude, čo sa týka Rh inkompatibility. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Protilátky

    , Autor: Animus

    Dobrý deň,
    chcem sa spýtať, čo znamená výsledok krvi "anti - D protilátky pozitívne, titer NAT 1:512. Som 39tt, ja som RH- manžel RH+ a toto je moje druhé tehotenstvo.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krvná skupina a Rh faktor sa vyšetruje počas prvého prenatálneho vyšetrenia aj u všetkých tehotných žien. Prítomnosť možných protilátok sa počas tehotenstva vyšetruje trikrát. Problém môže nastať, ak je žena Rh negatívna a muž Rh pozitívny. Hrozí tak nebezpečenstvo, že dieťa bude tiež Rh pozitívne. Ak Rh negatívna matka čaká Rh pozitívne dieťa, je riziko, že organizmus matky vytvára protilátky voči krvi vlastného dieťaťa, t. z. organizmus matky „sa nebude znášať“ s organizmom dieťaťa. Kedysi bol tento problém častou príčinou potratov a úmrtí novorodencov. Dnes už vieme k tejto komplikácii pristupovať úspešne. Problém Rh inkompatibility (neznášanlivosť v Rh systéme) nehrozí pri prvom tehotenstve, pretože, ak sa počas tehotenstva neudialo nič závažne, krvinky z krvi matky a z krvi dieťaťa sa nepremiešali. Pri pôrode však môžu krvinky Rh+ dieťaťa preniknúť do krvi Rh- matky. Ak tvorba protilátok anti-D dramaticky stúpa už počas tehotenstva, je niekedy potrebné pôrod vyvolať, aj skôr. Ak je priebeh tehotenstva bez komplikácií a všetky nálezy a výsledky ďalších vyšetrení sú v poriadku, nie je dôvod na obavy. Po pôrode sa vyšetrí Rh faktor u narodeného dieťaťa. Ak je Rh+, matka dostane do 72 hodín po pôrode dávku injekcie anti-D (napr. Rhophylac, Rhega). Ak je dieťa Rh-, anti-D sa nepodáva. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie konzultovať stav s vyšetrujúcimi lekármi zdravotníckeho zariadenia, kde máte realizované predpôrodné tehotenské poradne a kde plánujete rodiť.

  • Rhega

    , Autor: momofmattias

    Dobrý deň, chcem sa opýtať ako sa postupuje v prípade ak mi počas ani po prvom tehotenstve nebola podaná Rhega, napriek tomu, že je manžel 0+, ja A- a syn 0+. Som v 12 týždni a mám neskutočné obavy. V prípade ak sa z odberov ukáze, že si telo robí protilátky, je možné to nejakým spôsobom vyriešiť, či len čakať, že “všetko dobre dopadne? “ Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, viac menej s tým už nič neurobíte. Určite je potrebné sledovať protilátky. V 20. týždni je vhodné podanie anti-D. Vhodná je aj konzultácia s hematológom.

  • Rhega injekcia

    , Autor: Baru

    Dobrý deň, pán doktor,

    Som Rh negatív a manžel je pozitív, toto je už druhé tehotenstvo a v 28.týždni mi má byť podaná rhega injekcia. Chcem sa spýtať, keďže je odvodená z krvi, či je tam riziko prenosu nejakej choroby (napr. HIV alebo žltačka) a či ste sa niekedy s takým niečím stretli.

    Vopred ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čo sa týka opisovaných obáv, toho sa nemusíte obávať. Anti-D tvoria špeciálne bielkoviny, izolované z ľudskej krvnej plazmy. Tieto bielkoviny patria do triedy "imunoglobulínov", nazývaných tiež protilátky. Liečivom je špeciálna protilátka, ktorá sa volá "anti-D (Rh) imunoglobulín". Táto protilátka pôsobí proti Rhesus faktoru typu D. V súčasnosti existujú dva názory. Jeden hovorí o tom, že počas tehotenstva nemá zmysel podávať anti-D, to sa podá matke až po narodení plodu, keď je plod Rh pozitívny. Druhý názor zastáva aplikovať anti-D Rh negatívnym ženám v 28. týždni tehotenstva, aj keď nie je známe, či dieťa je Rh(D) pozitívne.

  • Rhega injekcia

    , Autor: Tánička977

    Dobry den p.doktor, chcem sa opytat na vas nazor ohladom Rhegy injekcie. Momentalne som na konci 28tt a toto je moje prvé tehotenstvo. Mam sa rozhodnut ci si chcem dat pichnut Rhegu injekciu kedze mam Rh fsktor negativny a neviem sa rozhodnut. Aky mate nazor vy?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aplikáciou anti-D v 28. týždni tehotenstva nič nepokazíte.
    Anti-D sa počas tehotnosti podáva iba v niektorých krajinách a nie je to povinné. Riziko imunizácie v priebehu tehotenstva je malé. Navyše, ak boli protilátky doteraz negatívne, nemusíte sa znepokojovať. Po pôrode sa zistí krvná skupina a Rh faktor novorodenca a podľa toho Vám bude aplikovaná injekcia s anti-D.