Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Rhega injekcia

    , Autor: Tánička977

    Dobry den p.doktor, chcem sa opytat na vas nazor ohladom Rhegy injekcie. Momentalne som na konci 28tt a toto je moje prvé tehotenstvo. Mam sa rozhodnut ci si chcem dat pichnut Rhegu injekciu kedze mam Rh fsktor negativny a neviem sa rozhodnut. Aky mate nazor vy?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aplikáciou anti-D v 28. týždni tehotenstva nič nepokazíte.
    Anti-D sa počas tehotnosti podáva iba v niektorých krajinách a nie je to povinné. Riziko imunizácie v priebehu tehotenstva je malé. Navyše, ak boli protilátky doteraz negatívne, nemusíte sa znepokojovať. Po pôrode sa zistí krvná skupina a Rh faktor novorodenca a podľa toho Vám bude aplikovaná injekcia s anti-D.

Podobné otázky

  • Rhega injekcia

    , Autor: Baru

    Dobrý deň, pán doktor,

    Som Rh negatív a manžel je pozitív, toto je už druhé tehotenstvo a v 28.týždni mi má byť podaná rhega injekcia. Chcem sa spýtať, keďže je odvodená z krvi, či je tam riziko prenosu nejakej choroby (napr. HIV alebo žltačka) a či ste sa niekedy s takým niečím stretli.

    Vopred ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čo sa týka opisovaných obáv, toho sa nemusíte obávať. Anti-D tvoria špeciálne bielkoviny, izolované z ľudskej krvnej plazmy. Tieto bielkoviny patria do triedy "imunoglobulínov", nazývaných tiež protilátky. Liečivom je špeciálna protilátka, ktorá sa volá "anti-D (Rh) imunoglobulín". Táto protilátka pôsobí proti Rhesus faktoru typu D. V súčasnosti existujú dva názory. Jeden hovorí o tom, že počas tehotenstva nemá zmysel podávať anti-D, to sa podá matke až po narodení plodu, keď je plod Rh pozitívny. Druhý názor zastáva aplikovať anti-D Rh negatívnym ženám v 28. týždni tehotenstva, aj keď nie je známe, či dieťa je Rh(D) pozitívne.