Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nevoľnosti

    , Autor: zizzi

    Dobry den, pan doktor, chcela som sa spytat, ci sa da zvracaniu v tehotenstve nejakym sposobom predist; lepsiou stravou, ovocim, pitnym rezimom... Niekde na internete som nasla ze Pyridoxin vraj tomu pomaha, no neviem, do akej miery a ci vobec. Tehotenstvo je pre mna obdobie velkych zmien, co je pochopitelne, ale jedneho, coho sa desim je to zvracanie, preto, ak sa da, chcem urobit vsetko, ak je to mozne vyhnut sa tomu. Dakujem krasne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vyhnúť sa prípadnému vracaniu v tehotenstve sa prakticky nedá. Konzumáciou stravy bohatej na minerály a vitamíny (aj spomínané B vitamíny), ako aj pravidelným prísunom tekutín, po menších množstvách, ale často, môžte napomôcť, ale ešte nič Vám to nezaručuje. Určite sa však ničoho nedeste, nemá to vôbec zmysel. Ostaňte pokojná.

Podobné otázky

  • Nechutenstvo

    , Autor: Florencia 5

    A ešte sa chcem spýtať na jednu vec prvý trimester som mala chute jedla som všetko ako som prekročila 12 TT tak mi nich nechutí ledva čosi do seba dostanem je toto nechutenstvo normálne? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, nevoľnosti striedajúce sa z nechutenstvom, či selektívnymi chúťkami je v tehotenstve, najmä v I. trimestri pomerne časté. Je však potrebné prijímať tekutiny a stravu, ako aj dostatok vitamínov. Ak žena nebude dlhodobejšie prijímať dostatok živín, môže to mať negatívny vplyv na tehotenstvo. Odsledujte si to. V prípade pretrvávania ťažkostí, výraznejšieho hmotnostného úbytku, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý určí ďalsí postup.

  • Tic tac

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň chcem sa spýtať dnes ráno som mala nevoľnosti jediné čo som zjedla a dokázala zjesť bol balíček tic tac cukríkov viem že to nie je zdravé ale to jediné mi pomohlo. Už to nebudem jesť len sa chcem spýtať či to mohlo ublížiť alebo môžem byť v kľude? Nebudem to už jesť ale strašne sa mi žiadalo.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, na tehotenstvo to vplyv nebude mať. Môže Vás však preháňať, keďže väčšie množstvo Tic-Tacu môže mať laxatívne účinky.

  • Kava v tehotenstve

    , Autor: nisa

    Dobrý deň,

    chcela som sa informovať či môže nejako uškodiť bábätku v brušku, ak v prvom trimestri pijem dve kávy na deň (presso so zníženou intenzitou) ale neviem aký je tam obsah kofeínu. Pomáha mi to na nízky tlak a nevoľnosti.

    Veľmi pekne dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pitie kávy v tehotenstve nemá negatívny vplyv na tehotenstvo. Treba však myslieť na to, že káva je močopudná, preto je potrebné dodržiavať dostatočný pitný režim, aspoň 1,5 - 2 litre tekutín.

  • Vycerpanie a tehotenstvo

    , Autor: Lucka22

    Dobrý deň,

    som v 7tt. Už týždeň pociťujem nevoľnosti, extrémne vycerpanie, nechutenstvo, búšenie srdca a únava. Beriem lieky Euthyrox 50mg nakoľko som mala vyššie TSH, anopyrin (od hematologicky) a vkladám Progestenalle. Neviem ísť ani von, nakoľko poriadne nič neprejdem taká vyčerpaná som. Ledva si viem pripraviť jedlo a znova do postele, lebo mi ostane zle a zatočí sa mi hlava.
    Je takýto stav normálny? Viem, že nevoľnosti sú v poriadku, ale trpim aj nechutenstvom a musím sa nútiť jesť a najviac sa bojím tej extrémnej vyčerpanosti.
    Niektoré ženy vedia ako tak fungovať v 1. trimestri, ale ja by som bola úplne stratena keby sa o mna nepostará manžel.
    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každá žena prežíva tehotenstvo, najmä prvé týždne, inak. Ak však pociťujete zhoršenie stavu, slabosť, nevoľnosti, pocit na odpadnutie, je vhodné navštíviť minimálne Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle do nemocničného zariadenia na infúznu rehydratačnú liečbu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Pichanie intenzívne

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor ja sa opýtam radsej ešte raz lebo som sa zle spýtala to pichanie som mala predvčerom ale len raz dva krát má pichlo včera ma pichalo večer intenzívne dve hodiny no hodinu a pol v pravidelných intervaloch a dosť intenzívne a spolu s tým ma boleli kríže. S tým že som sa nevedela zohriať bola mi obrovská zima. Plus ma raz prehnalo. Keď som sa zohriala tak už mi bolo lepšie a postupne pichanie odznelo kríže až neskôr. Som 6 tt chcem sa spýtať či je to normálne? Alebo mám ísť na pohotovosť? Dnes už nič nebolí ale ráno som zvracala. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak podľa opisu sa vôbec nemusí jednať o gynekologický (tehotenský) problém. Nevoľnosti a zvracanie sú však v tehotenstve pomerne časté. V prípade pretrvávania ťažkostí, ako aj v prípade nejasností je určite vhodnejšie navštíviť Vášho obvodného gynekológa.