Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
14,860 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Nevoľnosti

    , Autor: zizzi

    Dobry den, pan doktor, chcela som sa spytat, ci sa da zvracaniu v tehotenstve nejakym sposobom predist; lepsiou stravou, ovocim, pitnym rezimom... Niekde na internete som nasla ze Pyridoxin vraj tomu pomaha, no neviem, do akej miery a ci vobec. Tehotenstvo je pre mna obdobie velkych zmien, co je pochopitelne, ale jedneho, coho sa desim je to zvracanie, preto, ak sa da, chcem urobit vsetko, ak je to mozne vyhnut sa tomu. Dakujem krasne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vyhnúť sa prípadnému vracaniu v tehotenstve sa prakticky nedá. Konzumáciou stravy bohatej na minerály a vitamíny (aj spomínané B vitamíny), ako aj pravidelným prísunom tekutín, po menších množstvách, ale často, môžte napomôcť, ale ešte nič Vám to nezaručuje. Určite sa však ničoho nedeste, nemá to vôbec zmysel. Ostaňte pokojná.

Podobné otázky

  • Nízke papp-a hodnoty

    , Autor: baudelaireviolet

    Dobrý deň,

    Toto je moje tretie tehotenstvo, mam dve zdrave deti s normálnou pôrodnou vahou.

    V prvotrimestralnom skriningu mi namerali extrémne nizke hodnoty papp-a, a to 0,259 mom. Volny beta hcg bol 0,592, teda nízky, ale v norme.

    Kombinovaný test vysiel negatívny, nt 2,5, vsetky rizika pomerne nízke, ale vyslo mi vysoke riziko rastovej retardacie pred 37tt, a to az 1:26. Nasadili mi aspyrin, kt beriem.

    Viete, nikto sa so mnou o tom nerozprával, výsledky dr dokonca stratil a nasli sa az po mesiaci, teda mi boli oznámené az v 18tt a to telefonicky 5 min rozhovorom, ze vyberte si liek z lekárne, a najbližšiu poradňu mam az o 2 týždne (spolu s morfologickym usg). Som vystrašená, nerozumiem, co to všetko znamená, neviem na to nemyslieť.

    Som zdravá osoba, nefajcim, nepijem, dobre sa stravujem, ale mam silne hypermesis gravidarum, v case odberov som vracala aj 10x denne, aktuálne sa to mierne zlepšilo a viem sa normálne najesť. Mohlo to ovplyvniť vyslekdy? Neberiem žiadne lieky, tlak mam nízky.

    Chcela by som požiadať aj o opakovane odobratie sera na pappa a volny beta hcg - nemohlo ist aj o chybu vzorky, pripadne vplyv HG? Ale chcela by som to urobiť mimo môjho lekara. Co odporúčate aj vzhľadom k tomu, ze som v 20tt? Kde mi taky test urobia, prosim, a ake hodnoty čakať?

    Na usg sa dieťa javilo na 100 % v poriadku, neboli tam ani drobné pochybnosti. Jediny problém je ta hodnota papp-a. V jednei zahranicnej studii som sa dočítala, ze ak sa spomedzi zien vylucia kontaminovane vzorky a tie, ktore maju abnormality, tak je úmrtnosť pri nízkej hodnote papp-a závratne vysoka a treba na to zenu psychicky pripraviť ("We have shown that, after excluding technical problems and chromosomal abnormality, the most likely explanation of an extremely low PAPP-A level is non-viability. Patients with such levels need to be counseled that the probability of a normal outcome is extremely small." https://www.ajog.org/article/S0002-9378(03)01434-0/fulltext)

    Ake su moje šance a nádeje? Prečo nie je moja dr viac znepokojena a nechce ma častejšie kontrolovať? Je to preto, že si myslí, ze dieta aj tak umrie?

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nevoľnosti, či zvracanie na spomínané hodnoty nemajú vplyv. Teraz už nemá zmysel realizovať vyšetrenia, ktoré sa realizujú a má zmysel ich realizovať iba v prvom trimestri. Aj keď sa Vám iba na základe opísaného neviem bližšie objektívne vyjadriť, iba samotná hodnota PAPP-A o ničom jednoznačne nehovorí, ale v kombinácii s ďalšími hodnotami môže o niečom hovoriť. Nemyslím si, že je dôvod sa znepokojovať. Odporúčam absolvovať morfologické USG vyšetrenie v 20. týždni tehotenstva a potom USG fetálny screening v 30. týždni tehotenstva. Určite sa pri nejasnostiach nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ako aj lekárov realizujúcich špeciálne trimestrálne USG vyšetrenia, ktorí majú atestáciu z materno-fetálnej medicíny a ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Voda

    , Autor: 28Katuška89

    Dobrý večer pán doktor...som v 11tt a chcela by som sa opýtať či zlá voda má vplyv na bábätko....pred včerom som si kúpil dojčenskú vodu Drobček a po to čo som s nej vypila niekoľko pohárov mi bolo celý deň zle.Mala som akoby pokazený žalúdok s nej...Chutila ináč ale myslela som že to je pre to že som pred tým zjedla mentolovy cukrík....ale nebolo to tým....záruku má ešte rok....teraz sa bojím či to môže mať vplyv na malinke..... Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak nedochádza ku hnačkám a nevoľnosti, ktorá by Vás mohlo dehydratovať, myslím si, že sa nemusíte obávať. Odsledujte si to.

  • Onsetrogen

    , Autor: Nika10

    Dobrý deň pán doktor, som v 11 týždni tehotenstva a môj gynekológ mi predpísal Onsetrogen kvôli 6 týždňov pretrvávajúcej nevoľnosti, vracaniu a úbytku hmotnosti (momentálne 48 kg). V letáku som sa ale dočítala,že sa nesmie užívať v prvom trimestri, lebo môže spôsobit rastep pery. Lekárka spomínala,že babatku tieto lieky nemôžu uškodiť. Sú teda naozaj bezpečné? Predtým som užívala Degan, ale ten vôbec nezabral.
    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ondansetron sa predpisuje v prípadoch, kedy už bežne, voľne dostupné preparáty, či už tabletkové, alebo cmúľacie, ako aj preparáty na predpis nezaberajú. Väčšinou sa podáva počas hospitalizácie spolu s infúznou liečbou, kedy je pacientka dehydratovaná a vysílená a stav už má vplyv aj na jej zdravie. Keďže nepoznám bližšie okolnosti Vášho stavu, ani prípadné laboratórne parametre, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Krátkodobé používanie na konci prvého trimestra by nemalo mať vplyv na plod.

  • 9 tt

    , Autor: Linduska22222

    Dobrý deň pán doktor
    Do minulého týždňa som mala nevoľnosti
    Veľmi mi nechutilo jesť. Je mi už lepšie sem tam mám také tlaky v podbrušku, ktoré trvajú len chvíľku .
    Bojím sa či sa niečo nestalo , kdeže mi už nieje zle. Som aktuálne v 9 tt a pred dvoma týždňami mi doktorka potvrdila , že je všetko v poriadku a bolo počuť aj srdiečko.
    Do poradne mám ísť až 18.2.2022
    Ťažkosti nemám žiadne a ani výtok len taký prirodzený bez farby a zápachu ako na začiatku tehotenstva
    Ďakuje. Za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa mňa sa nemusíte obávať. Ak bolo všetko v poriadku a nemáte žiadne ťažkosti, stačí realizovať poradňu podľa odporúčania. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Nechápem prečo?

    , Autor: Diades

    Dobrý deň. Už dlho si túto stránku pozerám ale zatiaľ som ju nepotrebovala. Až na dnes. S snúbencom sa snažíme o bábo aj sa nám to podarilo. Urobila som si nie jeden test a svietili tam krásne dve paličky. Bola som u mojej gynekologičky vyšetrila má všetko v poriadku ale nič nenašla na sone a tak sa rozhodla zistiť hcg v krvi. Na druhý deň sa preukázalo že je tam ten hcg ale zatiaľ to malinké nebolo vidno doktorka mi povedala že môžem byť 5 - 7 týždeň že to ešte nemusí vidno a mi povedala že sa mám správať k sebe ako už keby som bola vo vyššom týždny. Dokonca mi meškala menštruácia 2 mesiace a z ničoho nič dnes ráno som strašne krvácala dostala som strach lebo som veľmi mladá a ešte som také vecí nezažila a som si pozrela a mala by som dostať svoje mesiačiky o päť dní tak neviem čo si o Tom mám myslieť lebo už som stratená. Ešte predtým než sa mi to stalo mala som všetko ako by som bola tehotná rána nevoľnosti zmena nálad, chute veľmi veľa som unavená a aj bolesti chrbta. Aj to že mám väčšine bruško než ženy čo sú už vo vyššom mesiaci ak som si to dobré vyrátala ja by som mala byť 13tt. Ale dnes ráno som sa veľmi zľakla neviete mi nejako poradiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Bez poznania výsledkov vyšetrení, nálezov, USG a ďalších okolností a informácií sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Dôležité je vylúčiť mimomaternicové tehotenstvo. Samozrejme, je potrebné povedať, že tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14-. deň meškajúcej menštruácie. Zárodočné štruktúry musia vyrásť, takže ak je tehotenstvo stanovené príliš skoro (skoro realizovaný tehotenský test a následne vyšetrenie beta HCG), na USG nemusí byť vidieť ešte nič. Tiež záleží od toho, či ste mali menštruačný cyklus pravidelný, alebo nie. Rovnako tak príčin zašpinenia môže byť viacero, potrat sa vylúčiť samozrejme nedá. Takto sa Vám naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Určite je vhodné stav odsledovať, sledovať dynamiku beta HCG, USG nálezy. Navštívte Vášho obvodného gynekológa, pri náhle vzniknutých prudkých bolestiach brucha a náhlej zmene zdravotného stavu vyhľadajte gynekologickú pohotovosť.