Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Infekcia

    , Autor: lucka-151

    Dobry den, poprosim o Vas nazor vzhladom k mojej stale prebiehajucej infekcie,bola som liecena macmirorom a fluozimom a stale sa mi vracia ta ista infekcia doktor mi predpisal nejake cipku ktore mi musia vyrobit v laboratorium,recept je pisany rucne nejaky framyzoini,su v 30 tt bezpecne,nakolko mi sestricka podala recept a k doktorovi som sa nedostala ,alebo co mi este ako prevenciu odporucate? Sprchujem sa len vodou nepouzivam ziadne mydla.
    S pozdravom Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý den, podľa všetkého Vám lekár predpísal Framykoinové čipky (Globuli cum Framykoini), ktoré obsahujú dvojkombináciu antibiotík. V tehotenstve nie sú kontraindikované, pôsobia len lokálne. Skúsil by som ešte Clogin vaginálny výplach a užívanie vaginálnych probiotík.

Podobné otázky

  • Placenta praevia marginalis

    , Autor: Johnya

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť už mesiac som hospitalizovaná v nemocnici pre nízko uloženú placentu (praevia marginalis) pre krvacanie. Podávajú mi liečbu (dicynone,trenolk), ktorá zaberie, no akonáhle mi ju začnú postupne vysádzať vždy sa spustí silne krvacanie. Dnes po mesiaci je krvacanie cely deň akonáhle sa postavím a idem na WC (vychádzajú dosť veľké zrazeniny, ale aj čerstvá krv) a nejako to nechce ustúpiť. Cely mesiac len ležím, hýbem sa minimálne aj napriek tomu, že mi kazali pohybovať sa normalne. Momentálne som 30+2 prosím vás čo by ste urobili inak alebo čo robiť inak, aby sa to zastavilo. Nemám problém odležať si do konca tehotenstva, ale to krvacanie má veľmi trápi. Beriem železo pre nízky hemoglobín

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bohužiaľ, pri tejto diagnóze je špinenie, či slabé krvácanie pomerne časté. Liečba proti krvácaniu a substitúcia železa je základnou štandardnou a prakticky mnohokrát jedinou liečbou. Samozrejme, ak nie sú pridružené aj iné ťažkosti, infekcia, prípadne sa nezaháji kortikoidná príprava pľúcnej zrelosti plodu. Kľudový režim je určite vhodný, nie vždy však účinný. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, výsledky vyšetrení a ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam postupovať podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia kde ste hospitalizovaná, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy aj okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • menštruácia

    , Autor: Domcik111

    Dobrý deň pán doktor. Už som tu písala ohľadom mojej meškajucej menštruácie. Mám po štátniciach, prekonala som herpesove ochorenie (užívala som herpesin) a taktiež som mala antibiotiká len na nejaké dva či tri dni. Momentálne som odcestovana v zahraničí. Styk tento mesiac bol len 5x a to ešte v posledný deň predchádzajúcej ms a pár dní pred tým ako mi mala ms prísť. Nikdy nie počas plodných dní a vždy s ochranou. Partner ani nevyvrcholil do kondómu vo mne. Dneska ráno som si však robila test a vyšiel mi duch. Ale je to na teste pepino, čítala som veľa debát o tom že ukazujú falošne pozitívne. Od včera ma taktiež aj pobolieva podbruško ako pred ms. Mám však stresy, pretože najbližšie sa k ďalšiemu testu viem dostať tak o týždeň. Myslíte si, že je to len falošný poplach? Čiarka je naozaj vidieť len pod svetlom je veľmi slabá.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku si myslím, že tehotná nie ste. Spomínané stresové obdobie, ako aj preliečovaná infekcia mohla mať vplyv na meškanie menštruácie. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Jenemazol

    , Autor: Dušana_1

    Dobrý deň, rozumiem, že dlhodobo aplikovať Jenemazol nemá zmysel, avšak robila som si Canestest, tam mi nevysla bakterialna infekcia ale bolo to ok. Podla letaku je tam vsak napisane, ze pripadne to moze byt mykoza. Pocitujem diskomfort, co moze byt z tehotenstva 25tt, ale vzdy mam obavu ze nieco zanedbavam. Aj ked doktorke som to hovorila avsak zaciatkom maja kultivacia negativna a uz nechcela robit dalsiu ze mam vydrzat. A preto ci pre istotu si nemam aplikovat Jenemazol. Par dni, ak by to bola mykoza. Nemusi byt. Preto sa pytam ci to neuskodi aj keby to bol diskomfort len v dosledku tehotenstva.
    A probiotika tam ked som mala kuru 23.5., mozem zas teraz ? Ci je to skoro zas zacat 8-10 dnovu kuru.

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete si skúsiť aplikovať Jenemazol na pár dní. Vaginálne probiotiká si môžete aplikovať aj kontinuálne. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Leukocyty

    , Autor: Veronika2801

    Dobrý deň pred týždňom mi bol odobraný moč dnes mi prišli výsledky že mám zvýšené leukocyty v piatok som si robila tehotenský test ráno clearblue ktorý mi vyšiel +1-2 takže pozitívny dnes ráno som test zopakovala ale clearblue nie digitálny a objavila sa neskôr slabá druhá čiarka a to isté mi vyšlo aj na obyčajnom pepino papierikovom teste aj keď tiež slabšie ja sa ale chcem opýtať.... Môže zapal močových ciest skresliť výsledok tehotenského testu? Alebo sa Hcg vyplavuje len pokiaľ je žena tehotná? Mam teraz dilemu či som tehotná... Medzitým mam veľmi citlivé prsníky bolesti v podbrušku napätie v krížoch neustálu chuť do jedla a trápi ma už aj mykoza... Na ktorú si mam kúpiť preparáty v lekarni.. Ak sa to nezlepsi mam prísť.. Termín na potvrdenie tehotenstva mi dali 25.7...len ma desí fakt či môže infekcia ovplyvniť ten tehotenský test.. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, bakteriálny zápal močových ciest môže spôsobiť aj falošne pozitívny tehotenský test. Nemusíte byť tehotná. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva sa realizuje odber krvi na beta HCG.

  • Progestenalle 200 mg a probiotiká

    , Autor: Adusl

    Dobrý deň,
    som druhý raz tehotná kôli vnútornemu otváranie vkladám progestenalle 200 mg ráno a večer jednu tobolku. Chcela by som pomedzi to vkladať aj probiotiká. Mám kúpené vitagyn C a aj gynophilus control. Ktoré budú lepšie používať popri progestenalle? A kedy ich mám používať na obed vkladať po cca nejakých 6 hodinách ranného vkladu progestenalle? Môj gynekológ je starší a na otázku vkladanie probiotík mi odpovedal že to nemá význam no ja mám vracajúce sa mykozy. Prosím poraďte mi. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je v pošve infekcia, je vhodnejšie prejsť na užívania progesterónového bloku ústami a infekciu v pošve preliečiť antimykotikami a následne na pár dní aj vaginálnymi probiotikami a potom sa opäť vrátiť k vaginálnej aplikácii progesterónu. Ak ste doma a poväčšinou ležíte, že z Vás kapsulky nevytečú, môžete si na obed vkladať vaginálne probiotiká. Ak máte pocit, že máte v pošve vaginálnu infekciu, či mykózu, je vhodné realizovať výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie. Keďže však nepoznám nález, ani výsledky vyšetrení, či všetky okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.