Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,745 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Infekcia

    , Autor: lucka-151

    Dobry den, poprosim o Vas nazor vzhladom k mojej stale prebiehajucej infekcie,bola som liecena macmirorom a fluozimom a stale sa mi vracia ta ista infekcia doktor mi predpisal nejake cipku ktore mi musia vyrobit v laboratorium,recept je pisany rucne nejaky framyzoini,su v 30 tt bezpecne,nakolko mi sestricka podala recept a k doktorovi som sa nedostala ,alebo co mi este ako prevenciu odporucate? Sprchujem sa len vodou nepouzivam ziadne mydla.
    S pozdravom Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý den, podľa všetkého Vám lekár predpísal Framykoinové čipky (Globuli cum Framykoini), ktoré obsahujú dvojkombináciu antibiotík. V tehotenstve nie sú kontraindikované, pôsobia len lokálne. Skúsil by som ešte Clogin vaginálny výplach a užívanie vaginálnych probiotík.

Podobné otázky

  • Leukocyty

    , Autor: Veronika2801

    Dobrý deň pred týždňom mi bol odobraný moč dnes mi prišli výsledky že mám zvýšené leukocyty v piatok som si robila tehotenský test ráno clearblue ktorý mi vyšiel +1-2 takže pozitívny dnes ráno som test zopakovala ale clearblue nie digitálny a objavila sa neskôr slabá druhá čiarka a to isté mi vyšlo aj na obyčajnom pepino papierikovom teste aj keď tiež slabšie ja sa ale chcem opýtať.... Môže zapal močových ciest skresliť výsledok tehotenského testu? Alebo sa Hcg vyplavuje len pokiaľ je žena tehotná? Mam teraz dilemu či som tehotná... Medzitým mam veľmi citlivé prsníky bolesti v podbrušku napätie v krížoch neustálu chuť do jedla a trápi ma už aj mykoza... Na ktorú si mam kúpiť preparáty v lekarni.. Ak sa to nezlepsi mam prísť.. Termín na potvrdenie tehotenstva mi dali 25.7...len ma desí fakt či môže infekcia ovplyvniť ten tehotenský test.. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, bakteriálny zápal močových ciest môže spôsobiť aj falošne pozitívny tehotenský test. Nemusíte byť tehotná. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva sa realizuje odber krvi na beta HCG.

  • Progestenalle 200 mg a probiotiká

    , Autor: Adusl

    Dobrý deň,
    som druhý raz tehotná kôli vnútornemu otváranie vkladám progestenalle 200 mg ráno a večer jednu tobolku. Chcela by som pomedzi to vkladať aj probiotiká. Mám kúpené vitagyn C a aj gynophilus control. Ktoré budú lepšie používať popri progestenalle? A kedy ich mám používať na obed vkladať po cca nejakých 6 hodinách ranného vkladu progestenalle? Môj gynekológ je starší a na otázku vkladanie probiotík mi odpovedal že to nemá význam no ja mám vracajúce sa mykozy. Prosím poraďte mi. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je v pošve infekcia, je vhodnejšie prejsť na užívania progesterónového bloku ústami a infekciu v pošve preliečiť antimykotikami a následne na pár dní aj vaginálnymi probiotikami a potom sa opäť vrátiť k vaginálnej aplikácii progesterónu. Ak ste doma a poväčšinou ležíte, že z Vás kapsulky nevytečú, môžete si na obed vkladať vaginálne probiotiká. Ak máte pocit, že máte v pošve vaginálnu infekciu, či mykózu, je vhodné realizovať výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie. Keďže však nepoznám nález, ani výsledky vyšetrení, či všetky okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Staphylococcus aureus

    , Autor: Lucka22

    Dobrý večer,

    napadla ma ešte otázka, nakoľko som si veľa o tomto náleze čítala, je potrebné testovať aj moč a pripadne krv na prítomnosť Staphylococcus aureus v prípade, ak mi bol zistený v pošve?
    Ďakujem a prajem všetko dobre.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od ťažkostí, ako aj viacerých okolností. Napríklad vrámci hospitalizácie vyšetrujeme okrem výteru z pošvy aj moč, samozrejme realizujeme aj odbery krvi a v prípade pozitivity aj v moči aj v pošve nasadzujeme celkovú antibiotickú liečbu. Ak máte ťažkosti s pálením, či svrbením v pošve, teda je u Vás prítomná infekcia iba v pošve a bude podaná adekvátna lokálna liečba, malo by to byť v poriadku. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Staphylococcus aureus

    , Autor: Lucka22

    Dobrý deň,
    som v 20. Tt a pri vytere z posvy mi vyšlo toto:

    Nález: Corynebacterium sp.

    Nález: Staphylococcus sp. - koaguláza neg.

    Nález: stredne masívne Staphylococcus aureus
    Stanovenie kvalitatívnej citlivosti na antibiotiká:
    Ampicilín....................R Ciprofloxacín...............SC
    Ampicilín-sulbaktám..........C Tetracyklín..................C
    Oxacilín.....................C Trimetoprim-Sulfametoxazol...C
    Erytromycín..................C Nitrofurantoín...............U
    Klindamycín..................C
    Expertná správa:
    Resistance to penicillins

    Stanovenie kvalitatívnej citlivosti na antibiotiká:
    Kolistín.....................R Klindamycín..................L
    Neomycín-Bacitracín..........L Ofloxacín....................L
    Gentamicín...................L Tetracyklín..................L
    Tobramycín...................L Chloramfenikol...............C
    Erytromycín..................L Nitrofurantoín...............U

    Kmene citlivé na oxacilín sú citlivé aj na kombinácie penicilínov s inhibítormi
    betalaktamáz a cefalosporíny okrem ceftazidímu, cefixímu, ceftibuténu a
    ceftolozan-tazobaktámu, ktoré nie sú vhodné na terapiu stafylokokových infekcií. V
    prípade, že je ciprofloxacín stredne citlivý, je nutné ho podávať vo vysokých dávkach a v
    kombinácií s iným antibiotikom. Aminoglykozidy pri terapii systémových ochorení
    použiteľné len v kombinácií s iným účinným antibiotikom.

    Boli mi predpísané tieto lieky: Fluomizin a potom Gynoflor.

    Prosím je toto zlý nález? Môže to nejako ovplyvniť vývoj dieťatka alebo spôsobiť predčasný pôrod? Veľmi sa tohoto bojím, aby som predčasne neporodila kvoli tomu.
    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález zlatého stafylokoka nie je ničím výnimočným, no počas tehotenstva pri nepreliečení môže spôsobiť zmeny na pôrodných cestách, z čoho môže dôjsť k potratu, či predčasného pôrodu. Na vývoj plodu to nemá vplyv. Ak bude infekcia v pošve preliečená, nič sa nestane. Nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Ochorenie

    , Autor: KK342

    Dobry den, chcela by som sa opytat na Vas nazor/Vase skusenosti, co sa tyka genitalneho herpesu, momentalne som v 1. trimestri a herpes som uz od zaciatku mala asi 3 krat, tymto herpesom som trpela uz aj pred otehotnenim...ak by virus plod poskodil resp. keby sa nieco pokazilo, kedze som stale v 1. trimestri, dojde k potratu plodu ? mam naplanovany aj prvotrimestralny screening, moze odhalit pripadne poskodenie plodu ? predstavuje tento virus velke riziko alebo plod je chraneny protilatkami a virus sa k nemu nedostane, dakujem velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste už mali v minulosti genitálny herpes, Váš organizmus už má vytvorené protilátky a plod je tak chránený

    Dobrý deň, vhodné by bolo otestovať, či máte protilátky proti herpesu, typu 1 a typu 2. Tieto protilátky Vás chránia pred poškodením plodu. Ak sa u Vás počas tehotenstva jednalo o úplne prvú infekciu (nemala ste ani herpes na perách), potom je poškodenie plodu možné. Primárna infekcia však býva veľmi rozsiahla a bolestivá. Ak sa Vám výsev opakuje, je vhodné od 36. týždňa až do pôrodu užívať Herpesin 400mg 3x denne ako preventívnu dávku proti výsevu počas pôrodu. Táto dávka zabráni výsevu a vylučovaniu vírusu v čase pôrodu a preto nie je indikovaný cisársky rez a žena môže rodiť prirodzene. Liek je v tehotenstve bezpečný. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.