Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Už som tu písala ohľadom mojej meškajucej menštruácie. Mám po štátniciach, prekonala som herpesove ochorenie (užívala som herpesin) a taktiež som mala antibiotiká len na nejaké dva či tri dni. Momentálne som odcestovana v zahraničí. Styk tento mesiac bol len 5x a to ešte v posledný deň predchádzajúcej ms a pár dní pred tým ako mi mala ms prísť. Nikdy nie počas plodných dní a vždy s ochranou. Partner ani nevyvrcholil do kondómu vo mne. Dneska ráno som si však robila test a vyšiel mi duch. Ale je to na teste pepino, čítala som veľa debát o tom že ukazujú falošne pozitívne. Od včera ma taktiež aj pobolieva podbruško ako pred ms. Mám však stresy, pretože najbližšie sa k ďalšiemu testu viem dostať tak o týždeň. Myslíte si, že je to len falošný poplach? Čiarka je naozaj vidieť len pod svetlom je veľmi slabá.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku si myslím, že tehotná nie ste. Spomínané stresové obdobie, ako aj preliečovaná infekcia mohla mať vplyv na meškanie menštruácie. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo alebo menstruacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať pred 10 a 12 dňami sme pohlavný styk po12 dňoch dnes zistili tehotenský test negatívny, včera som mala špinenie slabulinké a dnes ráno som dostala krvácanie silne kŕče pravej i ľavej a malo by byt zajtra byt menstruacia. Môžem byt tehotná alebo je to menstruacia. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenie a bolestí môže byť viacero. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo samozrejme vylúčiť nedá. Tehotenský test má však zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Krv ukáže tehotenstvo najskôr na 14. až 16. deň od oplodnenia, takže aj keby ste boli tehotná, tehotenské testy ešte budú negatívne. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vysadenie HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravim, 12.8. Som ukončila uživanie Daylette vybratým celým blistrom, menštruácia bola v poriadku, no keďže sme sa s manželom rozhodli pre bábätko, ďalšie tablety som už nebrala. Dnes 16deň cyklu (14 bez tabliet) prišlo špinenie, prirovnané slabšej menštruácii. Môže to byť ovulácia? Je to normálne? Nikdy som uprostred cyklu počas ovulácie nešpinila. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, pravdepodobne sa jedná o ovulačné špinenie. Po vysadení hormonálnej antikoncepcie to nie je nič výnimočné. Odsledujte si to.

  • Meškajúca menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň mala by som otázku ohľadne možného tehotenstva. 17. Júna som mala poslednú menštruáciu ktorá trvala 6 dní,,, mala som s partnerom nechránený styk a už je to 25 dní čo mi mešká menštruácia. Plodné dni som mala o pár dní po menštruácii a v ten deň som mala s partnerom aj nechránený styk. O pár dní na to som začala pociťovať slabé bolesti podbruška ako pri menštruácii a tiež bolesti krížov tie boli o trochu silnejšie. Myslela som si že som niekde prechladla ale nie,, keďže pri močení ťažkosti nemám. Tieto bolesti krížov trvali asi tak 4 dni a neskôr sa pridal taký akoby krémový výtok bez zápachu ktorý trval pár dní. Robila som si aj testy,,, prvý digitálny vyšiel že som tehotná asi 1-2 a druhý krát keď som robila kontrolný test tiež digitálny o pár dní zrazu vysiel negativny. Neviem si to vysvetliť. Šla som po 2 týždňoch meskajucej menštruácie k svojmu gynekologovi ktorý spravil sono a povedal že nič tam nevidí že dáme vyvolávačku. Mala som dojst na druhý deň lenže nakoľko som bola po nočnej tak som doktora nestihla. Čo sa týka iných ťažkosti mám sem tam také jemné pichanie v prsiach a občas ešte slabé bolesti v krížovej oblasti, ranné nevoľnosti nemavam, a dnes som zaznamenala taký akoby mliečny výtok bielej farby bez zápachu. Keby to napr bola cysta tak na sone by doktor niečo videl či nie? Aký je váš názor teda? Mám požiadat svojho doktora pred tým než mi dá vyvolávačku o odber krvi na prítomnosť HCG keďže prvýkrát mi ho krv nevzal alebo stačí vyvolávačka a dúfať že sa menštruácia dostavi? Dakujem za vasu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, veľmi skoré tehotenstvo na USG vidieť nie je. Preto sa pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva realizuje odber krvi na beta HCG. Bez videnia nálezu a poznania všetkých potrebných informácií a okolností sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade ťažkostí, ako aj nejasností navštívte.

  • Ide o tehotenské priznaky?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.

    Mam 42 rokov, jedno dieta a s manzelom sa pokúšame o bábätko. Menstruaciu mam pravidelnú. Tento mesiac sme sa snazili pred aj pocas plodnych dni. Menstruacia ma prist o 2 dni. Uz 2-3 dni mam bolesti v podbrušku. Viac na pravej strane. Nie je to bolest ako pri menstruacii ale taka bodava ktora trva cca 5min, prejde a zas sa vrati o par min. Alebo zacne necakane pichnutim v podbrusku. Zacali mi aj vyrazne vypadavat vlasy za poslednych 10dni. Tehotenske testy mi vysli este so slabou druhou čiarkou. V mojom veku sa snazim byt od zaciatku opatrna ak by malo ist o tehotenstvo. Aky je vas nazor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny. Samozrejme, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tyzden tehotenstva ako zistit

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chcela by som sa informovat ako sa vlastne pocita tyzden tehotenstva v ktorom som, na internete som nasla informacie ze sa to pocita od prveho dna posledneho menstruacneho cyklu, ale ked som si povodne robila tehotensky test “Clearblue” tak mi tam vysiel vysledok 2-3 tyzdne, test som robila 28.aprila takze priblizne od 8.aprila som tehotna (alebo som vtedy pocala), ale prvy den poslednej menstruacie bol 5.marca co je teda dost velky rozdiel. Tak by som sa chcela informovat ako to vlastne je. Ci som teda v 16. tyzdni alebo len v 12. Dakujem za informacie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neorientujte sa veľmi podľa toho, čo Vám ukazuje tehotenský test. Termín pôrodu, ako aj teda datácia tehotenstva sa ráta podľa dvoch parametrov. Prvým je posledná menštruácia, teda prvý deň poslednej menštruácie, druhým USG vyšetrenie. Ak ste mali prvý deň poslednej menštruácie 5.3.2024, k dnešnému dňu to vychádza 16+1, teda prvý deň 17. týždňa tehotenstva. Ak bol menštruačný cyklus nepravidelný, prípadne ovulácia posunutá, je to nepresné. Každopádne je nevyhnuté navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám na základe USG vyšetrenia potvrdí tehotenstvo, ako aj stanoví datáciu tehotenstva, založí tehotenský preukaz a odporučí ďalšie vyšetrenia.