Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kyretaz

    , Autor:

    Dobrý deň, je potrebná kyretaz ak som už začala krvácať po zamlcanom potrate v 9 tyzdni tehotenstva? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, to, že pacientka začne krvácať po potrate ešte neznamená, že sa bude jednať o úplný potrat a nebude nutná operačná revízia dutiny maternice. Podľa môjho názoru je táto revízia potrebná, nevystavíte sa tak zbytočne riziku infekcie alebo anemizácie z krvnej straty.

Podobné otázky

  • prázdy gestačný vak

    , Autor: MiLiva

    Dobrý deň, zaujímal by ma Váš názor. Podľa poslednej MS by som mala byť v 7tt + 1. Doktor však na ultrazvuku nevidel plod v gestačnom vaku. Na základe ultrazvuku trvá tehotenstvo nejaký ten 5tt. Zvažuje anembryomolu. Je ešte nejaká nádej, že by plod sa mohol ukázať? kontrolu mám o týždeň. Do kedy je najlepšie čakať na ukázanie sa plodu v prípade, že ho nevidieť? Mám sa radšej začať zmierovať s možnosťou, že bude nevyhnutná kyretáž? Čo môže sposobiť, že plod sa môže pomalšie vyvíjať alebo vôbec nevývíjať. Jedno dieťa už mám a bolo všetko v poriadku.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti a tehotenstvo je chcené, vhodné je realizovať kontrolné USG o 7 až 10 dní. V prípade, že nebudú viditeľné embryonálne štruktúry, stav sa vyhodnotí ako anembryomolla, čo je forma zamlčaného potratu (Missed Abortion). Už aj teraz sa dá zmerať veľkosť GS, teda gestačného vačku, v ktorom sa embryo nachádza. Ak hodnota GS zodpovedá 5. týždňu tehotenstva, embryo ešte nemusí byť vidieť. Ak Vám bude diagnostikovaný zamlčaný potrat, organizmu môže trvať týždne, kým si uvedomí, že tehotenstvo je patologické, preto bude vhodnejšie odsatie obsahu dutiny maternice v celkovej anestéze vrámci jednodňovej chirurgie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov.

  • Mimomaternicové tehotenstvo

    , Autor: Rous

    Dobrý večer , som 2 týždne po kyretaži a doktorka mi dnes po odbere beta HCH a potom ako som jej povedala že mám bolesti v oblasti vajecnika povedala že to bude mimomaternicové tehotenstvo preto že maternica je prazdna a hodnota Beta HCG neklesá .Ako je to možné?
    A ak je to mimo maternicove teh.,môže mi vajcovod prasknúť pri prudkom pohybe?
    Alebo ako tomu zabrániť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností to naozaj vyzerá na mimomaternicové tehotenstvo. Ak sa tehotenstvo nachádza vo vajíčkovode, vplyvom času a zväčšujúceho sa zárodku vo vajíčkovode môže dôjsť k prasknutiu vajíčkovodu. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani USG nálezy, ani ďalšie informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Mimomaternicové tehotenstvo je patologické tehotenstvo. Predpokladám, že Vás obvodný gynekológ odoslal do zdravotníckeho zariadenia, kde sa stanoví další postup, či priamo naplánuje a zrealizuje operačný výkon.

  • Pomaly rastie HCG, špinenie, krv

    , Autor: Lussya

    Dobrý deň pán doktor, prosím Vás o radu, vraj mi pomaly stúpa HCG, v nedeľu 3.12.2023 som mala hodnotu 239 (môj 38 deň cyklu) mávam 28 dňové cykly (vraj môžem byť tak na začiatku 5tt), bola som na pohotovosti, nakoľko sa objavilo krvácanie na toaletnom papieri vždy po utretí, lekár sa vyjadril, že sliznica je vysoko, ale nevidí tam nič (len sivú “výplň maternice” na sone?) vraj možno sa už embrio vyplavilo - možno išlo o biochemické tehotenstvo alebo abort, nakoľko takého hodnoty mávajú ženy už po kyretáži a už by hcg malo len klesať a dostaviť sa menštruácia. V pondelok som ísľa podľa pokynu lekára z pohotovosti do repro centra kam chodím, keďže som po PPS, čiže dňa 4.12.2023 (39 deň cyklu) mi zmerali HCG hodnota 337, urobili mi sono so záverom, že sliznica je vysoko a nevidieť zatiaľ nič, mám prísť na hcg zajtra 8.12.2023, ale včera večer som si utrela krv a dnes ráno som mala krvavú vložku 3/4, aj dnes ešte utieram hnedočervenú-ružovú? (akoby starú?) krv, ale už slabo, na vložke len kúsok otlačené. Telefonivala som do centra nakoľko užívam len progestanelle každý večer a nepredpísali mi ani duphastan ani ascorutin, lebo vraj nemáme ešte 100% potvrdené tehotenstvo, musíme čakať a sledovať hcg, je to podľa Vás správne? Aj to krvácanie? Ešte môžem dúfať v tehotenstvo? Som už po jednom MA (február 2023). Dnes som mala bazálnu teplotu 37 (stále sa drží hore 36,87, 36,93 a pod), mám silné tehotenské testy. Ďakujem Vám za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu ste tehotná, ale zatiaľ nie je na USG tehotenstvo vidieť. Zárodok musí vyrásť, aby ho bolo vidieť. Čo sa týka hnedého alebo ružového špinenia, to je do 16. týždňa tehotenstva veľmi časté. Jedná sa pravdepodobne o tzv. implantačné špinenie, ktoré je spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Histologicky nález.

    , Autor: Ivanka11111111111

    Dobrý deň,
    robili mi kyretaz kvôli diagnóze anembryola, avšak môj gynekológ mi neskôr na kontrole nevysvetlil výsledky z histológie, na internete sa neviem ohľadom toho docitat nič.
    Viete mi prosím objasniť čo sa tam píše a či bola diagnóza správna?
    Prepisem správu tu, fotka vložiť žiaľ nejde.
    -regresivne zmenená decidua
    -korporalne endometrium v neskorej sekrécii
    -choriove klky - niektoré hydropicke (p57+ v cytotrofoblaste), intermediálne trofoblast
    -útržky endocervikalnej sliznice
    MKCH10
    O05.9


    Ďakujem za odpoved.


    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, histologický nález je primeraný diagnóze. Jednalo sa u Vás o patologické tehotenstvo, kedy neboli prítomné embryonálne štruktúry, teda v maternici sa nevyvíjal žiadny plod. Histológia však nepovie príčiny, pre ktoré k patologickému tehotenstvu došlo. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekolôga.

  • Cvičenie po kyretáži

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či môžem začať zľahka cvičiť 10-11 dní po zákroku, ked nemám žiadne problémy?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo všeobecnosti sa odporúča dodržiavať pohlavnú abstinenciu, ako aj vynechanie kúpania, aspoň14 dní od zákroku. Ak nemáte žiadne ťažkosti, nevidím problém, pre ktorý by ste nemohli cvičiť.