Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Klesajúce hcg

    , Autor: katarinaa

    dobry den, som v nemocnici kvoli podozreniu na mimomaternicove tehotenstvo. Poslal ma sem moj gynekoog kvoli pomalemu rastu hcg. V nemocnici som od štvrtka - vtedy bolo hcg 1222. Začala som špiniť a krvacat. Po necelych 48 hodinach kleslo hcg na 933. V maternici ani mimo maternice nič nevidia. Myslite že to vyzera ako mimomaternicove alebo skor ako potrat? Bude podla vas potrebny nejaky zakrok ak sa krvacanie same spustilo a hcg klesa? Bolesti nemam. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite treba odsledovať dynamiku beta HCG, ako aj kontrolovať USG nálezy, či nedôjde k zmene. S najväčšou pravdepodobnosťou sa nejedná o normálne tehotenstvo. Môže sa však jednať aj o potrat. Štandardne, ak beta HCG nebude klesať dostatočne, môže sa realizovať kyretáž dutiny maternice, po ktorej by mal byť pokles beta HCG výraznejší. Keďže ste hospitalizovaná v nemocničnom zariadení, postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov, ktorí majú k dispozícii všetky nálezy, výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa vedia vyjadriť k Vášmu stavu a určiť ďalší postup.