S bruškom po štyridsiatke: Vyšší vek ženy nie je automatickou indikáciou problémov, ALE...

Marika Koscelníková | 6. jún 2024
S bruškom po štyridsiatke: Vyšší vek ženy nie je automatickou indikáciou problémov, ALE...

Ak by bolo všetko ideálne, rodili by sme v plnom reprodukčnom zdraví okolo 25. roku života. Ak by sme v tom čase mali ideálneho partnera, dobré zdravie, stabilné zabezpečenie a biologické hodiny by nám tikali tak nahlas, že by sme dieťatko očakávali s túžbou dokonale pripravené. Ak by...

Dieťa po štyridsiatke

Mnohé z vás, mnohé z nás, milé mamy, si na bábätko museli počkať. Či už z vlastného rozhodnutia, alebo kvôli životným okolnostiam či zdravotným komplikáciám. Každá máme iný príbeh a vieme, prečo to tak je. 

Faktom je, že priemerný vek rodičiek sa zvyšuje a Slovensko nie je výnimkou. Založenie rodiny odkladáme na neskôr, a to najčastejšie zo socioekonomických dôvodov. Podľa štatistických údajov sa od roku 2013 do roku 2022 zvýšil priemerný vek prvorodičiek v celej Európskej únii z 28,8 na 29,7 roka. S tým viac-menej súvisí aj ďalší údaj. Z dát Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyplýva, že dieťa bez pomoci medicíny nedokáže počať 15 až 20 percent párov. 

Svet sa zmenil, posunul sa aj vek, v ktorom sa stávame rodičmi. V mnohých prípadoch aj vďaka pokroku medicíny.  

Ideálny čas na tehotenstvo?  

Je prirodzené, že so zmenou životného štýlu, ale aj spoločenského postavenia žien sa posúva aj vek, v ktorom sa stávajú matkami. Nie je otázkou dňa, či je to správne nastavenie, je to jednoducho dôsledok meniacej sa spoločnosti. Medicínskym faktom ale je, že reprodukčná schopnosť sa vekom znižuje.   

„Je neodškriepiteľné, že žena má určité optimálne obdobie, kedy má najväčšiu šancu na to, že pomerne ľahko otehotnie, že bude mať najväčšiu šancu na nekomplikovaný priebeh tehotnosti a s najmenším rizikom komplikácií aj porodí. Hovoríme o období po 20. roku života, optimálne 25 až do 30 rokov života ženy. My ako lekári máme povinnosť informovať spoločnosť o tomto fakte. Súčasne ale prijímame to, že za to, kedy sa žena rozhodne stať sa mamou, je zodpovedná ona sama. Lekári tu nie sú na to, aby za toto rozhodnutie ženu kritizovali, sme tu na to, aby sme sa o ňu adekvátne postarali,“ konštatuje  primár Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Fakultnej nemocnice v Trenčíne MUDr. Peter Kaščák, PhD.

„Keď som začínal vo svojej profesii pred takmer 30 rokmi, tak bol funkčný pojem staršia rodička alebo prvorodička. Za tú bola v minulosti považovaná už žena po 35. roku života a prvorodička po 30. roku života. Dnes by sme vek staršej rodičky posunuli minimálne o päť rokov. Samozrejme, neexistuje nejaká jednoznačná čiara, ktorá by vymedzila,  že do 34.9 veku je všetko super a o mesiac neskôr sa zrazu niečo zlomí. Sú to kontinuálne zmeny, ktoré pribúdajú s vekom a môžu ovplyvniť tehotenstvo – riziko tehotenskej cukrovky, cisárskeho rezu, vyššieho tlaku v tehotnosti, čiže preeklampsie, riziko predčasného pôrodu a mnohé iné riziká. Tieto stúpajú najmä po 40. roku života,“ upozorňuje gynekológ.  

Mamou po štyridsiatke

V  minulosti boli rodiace ženy po štyridsiatke už viacrodičky, dnes nie je ničím výnimočným, že sa žena stane prvýkrát matkou so štyrmi krížikmi na chrbte. Je pravdou, že dnešné štyridsiatničky (ale aj štyridsiatnici) vyzerajú a žijú inak ako ich rovesníci v minulosti. Na druhej strane, aj keď fyzicky síce vek na ženách nie je tak vidieť, v rámci reprodukčného zdravia výrazné zmeny nenastali. Stručne povedané – vajíčka, ktoré sú schopné oplodnenia, sa nám vekom míňajú.

„Áno,  dnešné ženy sa starajú o svoje zdravie, budujú si kariéru a k reprodukcii prídu vo vyššom veku vo veľmi dobrom zdravotnom stave, s vysokým socioekonomickým štandardom. Máme lepšiu výživu, dostatok stravy, vitamínov, dožívame sa vyššieho veku, menej fyzicky pracujeme, nie sme takí zrobení, ako boli naši starí rodičia a prarodičia, čiže istým spôsobom sme na tom lepšie. ALE. Vieme, že žena sa narodí s istým počtom vajíčok, ktoré už počas života nepribúdajú. S nástupom prvej menštruácie začnú dozrievať a jednoducho sa časom míňajú. Posun obdobia menarché, čiže prvej menštruácie a menopauzy, čiže poslednej menštruácie, sa síce mierne posúva, ale nie sú to posuny v rádoch rokov. Chcem tým povedať, že reprodukčný vek ženy, kedy sa môže stať z fyziologického hľadiska matkou, sa zásadne nezmenil,“ upozorňuje MUDr. Peter Kaščák, PhD. 

Tieto fakty nespomíname preto, aby sme vás od materstva vo vyššom veku odradili. Je však dôležité poznať východiskovú čiaru, rátať s cestou, ktorá možno nebude taká jednoduchá a mať všetky informácie. Nehnevajme sa na lekárov, že operujú s pojmom ideálneho veku pre ženu, aby sa stala matkou. Ani do školy neposielame deti v desiatich či troch rokoch, sú určité štádia vývoja a ukazovatele, na základe ktorých sa stanovil vek šesť rokov, ako vek, v ktorom je dieťa pripravené na školu. Aj v tomto prípade sú výnimky a rovnako to platí aj pre vek, v ktorom sa stávame mamami. 

Nestrašme ženy vekom: Vyšší vek ženy nie je automatickou indikáciou problémov 

„Áno, existuje optimálny vek na otehotnenie, ale súčasne – a to zdôrazňujem – by sme nemali ženy vekom strašiť. Pretože je veľký rozdiel, v tom, keď otehotnie štyridsaťročná žena, ktorá žije aktívnym životom, stará sa o svoje zdravie, nefajčí a pristupuje zodpovedne k celému svojmu životu aj k samotnému tehotenstvu. Táto žena bude mať lepšie vyhliadky na úspešné tehotenstvo ako dvadsaťpäťročná žena v tom, povedzme optimálnom veku z hľadiska čísla, ktorá ale nedodržiava životosprávu, je obézna, bude fajčiť dvadsať cigariet denne a nebudem hovoriť o alkohole počas tehotenstva... Nemôžeme strašiť matky prioritne vekom a hovoriť im, že je to hazard,“ zdôrazňuje odborník. Samotný prístup k tehotenstvu a príprava na pôrod tiež nie sú podmienené vekom. Rovnako (ne)zodpovedne môže pristupovať k svojmu tehotenstvu 25-ročná žena či 40-ročná. 

Dnes sa v medicíne uplatňuje individuálny prístup. To, čo platilo v minulosti napríklad aj pri starších rodičkách, je dnes inak.

„Keď som začínal s gynekologickou praxou, tak žena nad tridsaťpäť rokov bola automaticky posielaná na amniocentézu. Áno, vekom rodičky stúpa aj riziko vrodených vývojových chýb alebo genetických chýb plodu, ale pribudlo toľko ďalších možností, ako vieme definovať riziko každej konkrétnej ženy, že samotný vek vkladáme iba ako jeden z parametrov, na základe ktorého sa vyhodnotí pre každú ženu individuálne riziko. Čiže, zjednodušene povedané, vek vložíme do počítača spolu s výsledkami krvných testov, ultrazvukových vyšetrení a vyjde nám pre každú ženu nejaké riziko. Určite neplatí, že ak máte dobré výsledky, ale máte štyridsať, tak vás automaticky pošlú na amniocentézu. Vek ženy sám osebe, ani podľa moderného konceptu pôrodníctva všade vo svete, nemá byť dôvodom na nejakú prenatálnu genetickú diagnostiku, ak je všetko ostatné v poriadku. V princípe žiadny vek nie je automatickou indikáciou na niečo – napríklad, že by žena nemohla porodiť spontánne a musí rodiť cisárskym rezom.“

Na druhej strane, podľa Kaščáka sú určité špecifiká pre tehotné prvorodičky po štyridsiatke a to, že by nemali prenášať. V tomto prípade sa odporúča pôrod vyvolať. 

S bruškom po štyridsiatke: Vyšší vek ženy nie je automatickou indikáciou problémov, ALE...

Medicína pomáha, ale je to náročnejšia cesta 

Ženy, ktoré sa rozhodnú odložiť vedome materstvo a najprv si chcú splniť nejaké iné ciele, možno aj rátajú s istou medicínskou intervenciou. Samozrejme, dnes pribúdajú rôzne techniky asistovanej reprodukcie a medicína už dokáže malé zázraky, ale odkladať založenie rodiny alebo počatie dieťaťa na neskôr s tým, že kdesi podvedome rátame s týmto typom pomoci, nie je úplne optimálne. „Aj za ideálnych podmienok, to znamená, že má žena ideálny vek a  ideálnymi hormonálnymi parametrami, ideálnymi parametrami partnerovho spermiogramu a vlastne všetko, čo sa týka procesu reprodukcie je ideálne, vrátane ideálneho styku v ideálnom čase, aj tak sa tehotnosť podarí tak v 20 percentách v tom jednom cykle, “ upozorňuje gynekológ. 

S pribúdajúcim vekom je vyššie riziko komplikácií aj v prípade asistovanej reprodukcie. Ženské telo má svoje limity, aj keď je túžba po dieťatku taká veľká, že stlmí bolesti, straty a riziká s tým spojené.   

„Najstaršia rodička, ktorej dieťa som priviedol na svet, bola 51-ročná. V blízkej dobe bude tento vek v našej pôrodnici určite prekonaný, ak môžem prezradiť. Tu sa však nebavíme o prirodzenom otehotnení, ale o využití všetkých možností, ktoré súčasná medicína ponúka. Tehotenstvá po 50 sú veľmi veľmi sofistikovane dosiahnuté tehotnosti, ak by som mal použiť tento termín,“ upresňuje primár Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Fakultnej nemocnice v Trenčíne MUDr. Peter Kaščák, PhD. 

Ako veľa vecí v našom živote, ani počatie dieťaťa sa nedá úplne dokonale naplánovať. Keď „pasuje“ jedno, nesadne druhé. Veľa vecí máme vo svojich rukách a veľa ďalších nie. Milé mamy, nech už bola/je vaša cesta za dieťatkom akákoľvek, buďte šťastné a milované. 

Tehotenstvo po štyridsiatke

Možné riziká: 

S vekom matky sa zvyšuje pravdepodobnosť vzniku gestačného diabetu, vysokého krvného tlaku, preeklampsie. Častejšie sú spontánne potraty, čiastočne kvôli vyššiemu riziku chromozomálnych abnormalít a iných zdravotných faktorov spojených s vekom. Existuje vyššia pravdepodobnosť komplikácií, ako je napríklad dlhšie trvanie pôrodu alebo potreba indukcie (vyvolania) pôrodu.

Možné pozitíva: 

Socioekonomické zabezpečenie, emocionálna zrelosť a trpezlivosť, ktoré uľahčia výchovu dieťaťa. Mnohé ženy, ktoré sa rozhodnú pre materstvo v neskoršom veku, to robia s plným vedomím a prípravou, čo znamená, že ich rozhodnutie byť matkou je často premyslené a veľmi želané.

Život je krásny a zároveň krutý v tom, že nie vždy nám ponúkne tú cestu, ktorú si sami vyberieme. Niekedy vedú k našim snom tie najhlbšie bažiny a najkľukatejšie chodníky, ale napokon sa to stane. Toto sú vaše príbehy o ceste za dieťatkom. Každý je iný, každý však v sebe nesie esenciu túžby, ženskej sily a viery.    

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: