Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • OTAZKA

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den som tehotna 19/4 a chcem sa opytat co to znamena anamnesis obstetrica stp AB 02/14 CERVIKOMETRIA 39mm dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    stav po potratte február 2014
    a krčok meria 39mm
    nabudúce sa prosím informujte u vášho lekára
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, som v 27tt a cca 2 tyzdne dozadu som bola na morfologickom ultrazvuku, kde mi pani doktorka povedala, ze mam nizko placentu. Do papierov napisala poziciu placenta ZS II. Povedala, ze zatial nezakryva branu, ale ze je velmi blizko a ze si mam davat pozor, nemam sa namahat, zohybat ani cupiet, ak pohlavny styk, tak velmi opatrne a ze sa mam vyhnut aj narocnym a dlhym prechadzkam a prekonzultovat tuto vec so svojim dr. Ked som vsak s tymito info. isla k mojmu Dr., tak ten sa k tomu nijak nevyjadril, ani nepozeral ultrazvuk, iba to zovseobecnil, ze teda sa este moze dvihnut naspat. Ked vidim na diskusiach, ako ine buduce mamy viac kontrolovali, alebo dokonca az vypisovali na pn alebo hospitalizovali aj v ovela skorsich tyzdnoch, tak sa chcem opytat na Vas nazor. Kedze jeden lekar mi pomaly povie, aby som nic nerobila a druhy sa zase vyjadroval, ze je vsetko ok.
    Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nízkonasadajúca placenta nie je vcestná placenta. Ste ešte v týždni tehotenstva, kedy sa môže placenta rastom maternice ešte zdvihnúť, aj keď je umiestnená na zadnej stene maternice. Nevidel som však USG nález, ani nepoznám výsledky a závery vyšetrení, ani hodnoty meraní, koľko je placenta vzdialená od vnútornej bránky, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí realizovali USG vyšetrenie, poznajú presné hodnoty meraní a nálezy a tak sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Zvýšená hladina testosterónu a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    chcela by som sa opýtať, či je možnou príčinou toho, že neviem otehotnieť zvýšená hladina testosterónu v krvi. Ide o to, že moja gynekologička mi pred pár rokmi nasadila antikoncepciu na vyrovnanie hormónov v tele a ja som zostala tehotná. Antikoncepciu som vysadila. Teraz sa s partnerom snažíme o dieťa, ale zatiaľ bohužiaľ bezvýsledne. Zvýšený testosterón sa mi prejavuje ochlpením na tvári a na ženu mám dosť veľkú silu (aktívne športujem, neberiem žiadne doplnky, iba proteín, glutamín a vitamíny B, C a D). Moja otázka teda znie, či je možné, že kvôli zvýšenej hladine testosterónu neviem otehotnieť. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin problémov s otehotnením môže byť viacero. nevylučujem ani vplyv zvýšeného testosterónu. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani všetky výsledky, hodnoty ďalších hormónov, ani nálezy, či okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne vie odoslať na ďalšie vyšetrenia na špecializované pracoviská.

  • Bolesti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, som momentálne od zajtra v 7 týždni tehotenstva. Keď som bola prvý krát v 6 týždni na kontrole bolo všetko okej, videli sme už aj ako bije srdiečko. Beriem magnerot na bolesti. Moja otázka znie je okej keď stále pociťujem miere bolesti v podbrušku a v oblasti slabín v ľavom alebo pravom vaječníku. Pripadne také pichnutie alebo mám pocit rezanie. Je to pohode aj keď bolo zatiaľ všetko okej na poslednej kontrole. ??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa u Vás môže jednať o cítenie naťahovania väzov závesného aparátu maternice pri zväčšovaní sa maternice vplyvom jej rastu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • CMV otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, som v 16tt tehotenstva a môj doktor po prvých odberoch mi povedal že mám obe hodnoty IgG a IgM proti CMV zvýšené. Prosím vás čo to znamená? Povedal že má bude sledovať, že nemalo by to plod ohroziť ale predsa IgM je prebiehajúca infekcia a to je riziko pre plod nie? Či keď mám aj pozitívne IgG už som ju niekedy prekonala a mám protilatky ale momentálne mám reinfekciu preto sú obe hodnoty pozitívne? Prosím vysvetlite mi? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako ste správne napísali, IgG protilátky značia prekonanú infekciu, nakoľko anti-CMV IgG sú prítomné už v akútnej fáze infekcie a po jej odznení pretrvávajú celý život. Opätovný vzostup protilátkovej aktivity môže byť spôsobený aj imunitnou odpoveďou v dôsledku inej infekcie, napríklad herpesovej. Stanovenie hladiny IgG sa hlavne v tehotenstve využíva na odlíšenie primárnej infekcie, keď je riziko prenosu vírusu cez placentu najvyššie, od opakovanej infekcie, teda reaktivácie vírusu. Pri primárnej infekcii sa tvoria protilátky, ktoré sú počas 2 až 4 mesiacov rekonvalescencie postupne nahrádzané inými protilátkami - s vysokou aviditou. Vysoká avidita anti-CMV IgG v 1. trimestri vylučuje primárnu infekciu počas tehotenstva a indikuje nízke riziko vnútromaternicového prenosu vírusu. Naproti tomu, interpretácia výsledku so stredne vysokou, respektíve vysokou aviditou stanovenou v 2. alebo 3. trimestri je obtiažná, nakoľko nie je možné jednoznačne vylúčiť primárnu infekciu počas tehotenstva. Diagnostika sa môže v niektorých prípadoch doplniť o ďalšie testy. Toto je však otázka na infektológa. Nepoznám však žiadne konkrétne výsledky a hodnoty, ani všetky informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem k tomu bližšie vyjadriť. Ak sa nejedná o primoinfekciu, teda už ste infekciu CMV vírusom prekonali a máte pozitívne aj IgG protilátky, nemalo by to mať nejaký zásadný vplyv na tehotenstvo. Ak boli všetky vyšetrenia a ultrazvuky v poriadku, neobávajte sa. Určite však odporúčam realizáciu morfologického screeningu v 20. - 22. týždni tehotenstva. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Prvá návšteva gynekológie po otehornení + covid

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    Chcela by som Vás poprosiť o názor nakoľko som troška nervózna, posledná menštruácia mi začala dňa 16. Augusta no a dňa 16.9. mi vyšiel pozitívny tehotenský test (nechránený styk som mala 29. Augusta).

    Objednala som sa k svojej p. Doktorke, avšak som ochorela, dostala som covid a dnes som mala mať termín vyšetrenia, pre istotu som tam volala či by boli ok ak by som sa dostavila v respiratore, ale dohodli sme sa na zmene termínu na 7.10. aby som neohrozila iné ženy chorobou, čo plne chápem nakoľko ešte nie som 100 percentne zdravá. Čiže moja otázka je či je v poriadku ak pôjdem na nejaké prvé vyšetrenie v podstate 8 týždňov od poslednej menštruácie, nie je to veľa? Aj skrze toho, že som mala silnejší covid som sa vlastne chcela ubezpečiť, či je všetko v poriadku. Takze sme preložili termín a ja som teraz v miernom nepokoji ????

    Ďakujem veľmi pekne za Váš čas a prajem príjemný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne gynekologické, či tehotenské ťažkosti, potvrdenie tehotenstva v 8. týždni tehotenstva je štandardné. Nevidím dôvod na obavy. Ak má byť tehotenstvo v poriadku, tak bude teraz, ako aj o dva týždne. Odsledujte si to.