Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, som momentálne od zajtra v 7 týždni tehotenstva. Keď som bola prvý krát v 6 týždni na kontrole bolo všetko okej, videli sme už aj ako bije srdiečko. Beriem magnerot na bolesti. Moja otázka znie je okej keď stále pociťujem miere bolesti v podbrušku a v oblasti slabín v ľavom alebo pravom vaječníku. Pripadne také pichnutie alebo mám pocit rezanie. Je to pohode aj keď bolo zatiaľ všetko okej na poslednej kontrole. ??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa u Vás môže jednať o cítenie naťahovania väzov závesného aparátu maternice pri zväčšovaní sa maternice vplyvom jej rastu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Bolesti v podbrušku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    rada by som sa opýtala ohľadom bolesti v podbrušku v 12.týždni tehotenstva. Bolesti ma trápia už od začiatku tehotenstva. Posledný týždeň je viac bolestivý. Užívam magnezium. Bola som aj v nemocnici na sone, kde mi povedali, že je všetko v poriadku. Z čoho môžem mať silnejšie bolesti v pobrušku? Bolesti mám hlavne počas chôdze. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pichavé alebo tlakové bolesti, najmä po stranách podbruška alebo v pošve často súvisia s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice pri zväčšujúcej sa maternici. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení, ako aj USG v poriadku, nevidím dôvod na obavy. Odsledujte si to.

  • Kašeľ a pichanie v bruchu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, už dva týždne mám silný vlhký kašeľ, a už doberám aj druhé antibiotiká. Som v 33tt.
    Už tri dni ma pichá v bruchu na ľavej strane keď kašlem, a už cítim že to miesto ma dnes pobolieva aj keď nekašlem. akoby už také ubolené.
    Brucho mi netvrdne. Nemá to vplyv na bábätko?
    V štvrtok som bola na poradni, bolo všetko v poriadku. Pichanie začala v piatok.
    Ďalujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin pichavých bolestí v ľavom boku môže byť viacero, Predpokladám, že je to kašľom navodená svalovka. Na plod to vplyv nemá. Ak boli všetky výsledky vyšetrení a nálezy v poriadku, nemusíte sa obávať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. V prípade pretrvávania ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Cvicenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor, chcela by som sa opytat na moj problem, som v 26tt a pocitujem nieco ako svalovku/bolest, neviem to velmi popisat, nie v podbrusku, ale nizsie, v rozkroku, hlavne pri chodzi alebo urcitych pohyboch noh, otacani sa a pod., pri lahu a sede je to miernejsie, doktor mi povedal, ze je to roztahovanie panvy a je to normalne, krcok a ostane veci su v poriadku...chcela by som sa preto opytat co by mohlo pomoct, ak su pritomne bolesti je vhodne absolvovat nejake cvicenia ako napr. gravid joga ? mohlo by to pomoct ? alebo uz musim mat iba kludovy rezim ? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa môže jednať o bolesti spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice, ktorá sa každým dňom zväčšuje. Môžete pociťovať ťahavé alebo pichavé bolesti po stranách podbruška, ako aj v pošve, či v pyskoch, kde jeden z väzov závesného aparátu maternice končí. Skúsiť môžete užívať magnézium, Magnerot alebo MagneB6 pokojne 3x1 až 3x2 tabletky denne. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • CRL

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, poslednú MS som mala 14.6.2024, mam dve MA prekonané, momentálne uživam, progestanell, anopyrin, clexane. Mala by som byt dnes 12+4tt

    V piatok 6.9. som bola u lekára kde nameral crl 5,63cm (12+2tt) a vsetko je ok, akcia bola.
    Dnes 10.9 kontrola pre bolesti ale u inej lekarky v inej ambulancii vysledok crl 5,62cm a GA 12+1tt, akcia bola

    Može tento rozdiel znacit iny pristroj, iny lekar alebo to môže opäť značiť, že sa babo prestava vyvíjať.. Ďakujem za odppveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, daný minimálny rozdiel meraní je spôsobený odchýlkou merania, či už meraním lekára, samozrejme aj rozdielnym USG prístrojom a kvalitou zobrazenia, ... Podľa opisu je rozdiel 0,01 mm. Ak by šesť lekárov za sebou meralo dĺžku zárodku, každý by nameral rozdielnu hodnotu, takže odchýlka +- deň je absolútne v norme. Nemusíte sa obávať. Je to v poriadku. V tomto týždni ešte neexistuje zaostávanie v raste. Ak je prítomná akcia srdca, plod sa vyvíja. Jednoznačne sa termín pôrodu stanovuje vrámci PTS (prvotrimestrálneho skríningu), ktorý realizuje lekár so špecializáciou z materno-fetálnej medicíny a certifikátom na realizovanie PTS. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Bolesti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, je v poriadku keď mám bolesti vo 4 týždeň v podbrušku a v oblasti slabinách ? Niekedy je taká bolesť ako keby bodová je to okej ? Nemôže to zapríčinil to že som bola na RTG zubov asi tak 4 dni cca pred tým kým som zistila že som tehotná bude plod v poriadku ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, panoramatický RTG snímok zubov ožaruje iba čeľusť. Hrudník, brucho a panva nie sú ožarované. Na tehotenstvo to nebude mať vplyv. Čo sa týka pichavých bolestí po stranách podbruška, v slabinách, či v pošve, súvisí to najčastejšie so zväčšovaním sa maternice a tým naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Odsledujte si to.