Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,374 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • potrebovala by som poradit

    , Autor: odbornik6

    No iba som sa utrela papierom, nemanipulovala som vôbec v okoli mojich genitali takze by som nemala byt tehotna ze?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Domnievam sa, že by ste nemala byť tehotná
    Ak si chcte byť istá, urobte si po určitej dobe teh.test
    S pozdravom

Podobné otázky

  • Tehotenský test

    , Autor:

    Dobrý deň, potrebovala by som poradiť. Už par dni mi je skoro celé dni zle od žalúdka, som viac unavená. Menštruáciu mám dostať presne za týždeň. Chcela som sa len poradiť, či robiť tehotenský test už teraz ? Že či by na ňom už bolo niečo vidiet, alebo počkať či príde menštruacia.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie.

  • Tehotenský test

    , Autor:

    Dobrý deň, potrebovala by som poradiť. Robila som si tri tehotenské testy. Jeden digitálny mi vyšiel pozitívny a dva take klasické papierikové mi vyšli negatívne. Myslite že si mám ešte spraviť ďalšie ? Neviem teraz či sa mám objednať k lekárovi, alebo nerobiť paniku. :D
    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Špinenie po prechode na Utrogetsan

    , Autor:

    Dobrý večer, prosím Vás potrebovala by som poradiť. Som t.č. v 8 týždni tehotenstva. Pred rokom som potratila, takže od začiatku tohto tehotenstva som mala preventívne nasadenú liečbu progesterone 100 (užívala som ho cez ústa) a Fraxiparine 0,3 denne. Od užívania liekov som mala tráviace problémy (hnačku), inak bolo z gynekologického hľadiska všetko ok (žiadne krvácanie). Lekár mi na základe tráviacich problémov predpísal Utrogestan 100 na vkladanie, aby sme odľahčili tráviaci trakt, a obával sa aj zlého vstrebávania lieku z dôvodu hnačiek. Tvrdil, že účinnosť lieku je rovnaká - ak nie lepšie keď sa to vkladá cez spodok. Už asi týždeň si vkladám dve tbl. večer a jednu ráno - dokopy 300 mg denne. Trávenie sa zlepšilo. Avšak od prvého dňa vkladania som začala špiniť (buď ružový alebo hnedý výtok). Bola som kvôli tomu opakovane u lekára a na pohotovosti, vždy mi povedali, že je všetko ok, akcia srdiečka je prítomná a plod rastie podľa tabuliek - žiadny hematóm, skrátka, že dôvod špinenia nevidia a poslali ma domov, v čase vyšetrenia som nikdy nešpinila, rukavicu aj sondu mali čistú. Ten výtok sa objavuje vo chvíľach, keď sa vyplavuje tá tabletka, nie je to celý deň. Prosím Vás spôsobuje to spôsob aplikácie lieku? Môže sa liek cez pochvu horšie vstrebávať, ako keď sa užíva cez ústa? Mám si zvýšiť dávku liekov? Ako by ste postupovali? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak bolo na vyšetrení všetko v poriadku, myslím si, že spomínaný výtok je spôsobený zvyškami rozpustenej vaginálnej tabletky. Nie je potrebné navyšovanie dávky. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Výsledky z prvého skríningu

    , Autor:

    Dobrý deň,
    potrebovala by som poradiť ohľadom výsledku z prvého skríningu.

    Preeklampsia pred 34. týždňom ....... 1:297
    Preeklampsia pred 37. týždňom ........ 1:82
    Preeklampsia pred 42. týždňom ........ 1:17
    Rastová retardácia plodu pred 37. týždňom ....... 1:87

    Môj gynekológ povedal, že mi vyšlo vysoké riziko vysokého tlaku a rastovej retardácie. Chcem sa opýtať, podľa akej hodnoty určil to riziko vysokého tlaku? Aká je vlastne normálna hodnota a aká je už zvýšená? Mám to chápať tak, že čím menšie číslo, tým väčšie riziko?
    Taktiež ta rastová retardácia 1:87 som mala zvýraznené, je to až také zlé?
    Predpísal mi tabletky Stadapyrín, lenže mám obavy, pretože som sa dočítala, že by sa nesmel v tehotenstve. Mám užívať 150 mg každých 24 hodín do 36 tt.
    Prosím Vás je v poriadku tento liek? Môžem ho bez problémov užívať?
    Ďakujem pekne za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pri prvotrimestrálnom screeningu Vám bola odobratá krv, na základe ktorej sa posudzuje viacero rizík a pravdepodobností. Kyselina acetylsalicilová, napríklad Acylpyrín alebo Stadapyrín. Užíval by som ho však keď tak iba do 24 týždňa tehotenstva. V pokročilom štádiu tehotenstva by som už liek neužíval pre vysoké riziko silného krvácania aj v prípade rozbehnutia pôrodu. Ak je nutné, liek sa nahradzuje nízkomolekulárnym heparínom. V prípade nejasností alebo ťažkostí kontaktujte Vášho obvodného gynekológa, ktorý má prehľad o všetkých výsledkoch a najlepšie Vám ich vie interpretovať.

  • ATB v tehotenstve

    , Autor: Jjanka

    Dobrý deň pani doktorka, potrebovala by som poradiť ohľadom užívania ATB v tehotenstve. Som tehotná 14+2. Mala som jemne bolesti ako pri zápale v podbrušku a tak po stere mi vyšiel že je to streptokok . Pani Doktorka mi predpísala tabletky Dalacin C 150 mg 3 krát denne a Dalacin vaginálny krém a chcela by som vedieť či tieto lieky nemôžu nejak negatívne vplývať na miminko. Doktorka mi povedala že je lepšie to liečiť ako to nechať tak, ale mam strach keďže sú to antibiotika a rada by som vedela aké mate s týmto liekom v tehotenstvom skúsenosti. Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    tento typ ATB sa v tehonstve užíva
    ordinácia bola správna
    nemusíte mať obavy
    s pozdravom