Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • potrebovala by som poradit

    , Autor: alchemilka1234

    chcela by som poprosiť vo Vaše rady, že či by som mohla ostať tehotná. S priateľom sme nemali sex len sme sa hrali, som sa hrala s jeho penisom. Som mu urobila dobre tak, ze potom z neho vysla tekutina. potom som prestala. utrela som si ruky, za ten cas som sa obliekli, pozerali este nieco na nete. A potom som sla na zachod , na malu potrebu, je mozne sa nieco do mna dostalo, z nepozornosti, ze napr. som si zle utrela ruky alebo tak?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak sa ejakulát nedostal do pošvy ani na okraj vášho genitálu ani ste nič -prsty a podobne nemanipulovala v okolí vášho genitálu počas malej potreby na toalete, nie je pravdepodobné, že by sa spermie dostali do vášho vnútorného genitálu, zrejme by tak nemalo dôjsť k oplodneniu.
    S pozdravom

Podobné otázky

  • Chripka

    , Autor: Michaela1994

    Dobrý deň.potrebovala by som poradiť.moj syn už pomaly týždeň je chory zo škôlky ho poslali domou z vysokými horuckami na druhý deň som si všimla ze sa mu objavujú vyrážky takže dostal ovcie kiahne.okrem toho má zapal očných spojiviek a chrípku.ja som v 27.tyzdni a už 3.den soplim a mam bolesti v hrdle aj ja.davam si morskú vodu na nadchu keďže pri fukani mam silne žlté hlieny a na hrdlo mi dali dr.weiss sprej.davam si paralen keďže prvý deň som mala aj horúčku a zimnicu.chcem sa opýtať v tomto tehotenstve ma postihlo dosť takýchto nepríjemnosti a obávam sa ci to nebude mať dopad na moje nenarodené dieta z hľadiska aj tejto chrípky.pri pasovom opare ste ma ukludnil a potom ma uistil aj gynekolog ze je všetko okej.len každá matka sa bojí o svoje dieťa
    Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, problém by mohol nastať, ak by ste mali ťažký a komplikovaný priebeh ochorenia. Za okolností, ak máte iba mierne prejavy, by to na tehotenstvo nemalo mať zásadný vplyv.

  • extrakcia zubu

    , Autor: Dušana_1

    Dobrý deň, pán doktor, potrebovala by som poradiť, chcela by som počuť názor viacerých. Bola som na kontrole u stomatochirurga, lebo posledný týždeň mám citlivejšiu osmičku. Vidím, že sa mi tlačí, bolí ma mierne z toho časť okolo sánky, ale inak nič neznesiteľné, len pociťujem to tlačenie a je to citlivejšie pri umývaní zubov, keď cez to prejdem kefkou, ale že pre istotu idem na kontrolu. Zubár povedal, že mám zatiaľ zápal okolo korunky a trošku hnisu mi tam vyteká keňď zatlačí na to ďasno, zatiaľ mi to lokálne len vypláchol a odporučil mi extrakciu. Len ja neviem či v tehotenstve môžem. som momentálne na konci prvého trimestra 11tt. Prípadne, možno mi chcel dať aj antibiotiká. Ale tá extrakcia je vôbec možná ? a s anestéziou ? prípadne aspoň antibiotiká ? Zápal nemôže byť silný, lebo výrazné bolesti nepociťujem, normálne jem, ale nechcem buď extrakciou, antibiotikami alebo zápalom samozrejme ohroziť bábätko. Čo odporúčate pacientkam vy v takýchto prípadoch ? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, k nálezu a stavu a nutnosti vytiahnutia zuba sa musí vyjadriť stomatológ, ktorý to vie posúdiť, či je to nevyhnutné realizovať ihneď, prípadne to znesie odklad. Užívanie antibiotík v tehotenstve, aj v prvom trimestri, je možné, záleží však od typu antibiotík. Samozrejme treba myslieť aj na infekciu, ktorá môže byť skrytá a spôsobiť reakciu organizmu, čo by tiež mohlo mať vplyv na tehotenstvo. Postupujte podľa odporúčaní stomatológa.

  • Anembryomola

    , Autor: Moni5332

    Dobrý deň, potrebovala by som poradiť . Moja gynekologička mala najskôr podozrenie na mimomaternicové kvôli vysokému hcg bez nálezu plodu, to sa na šťastie nepotvrdilo ... momentálne padlo podozrenie na anembryomolu kedže gestačný vak má 15,1mm prítomný je aj žĺtkový vačok ktorý je vraj už trošku väčší no plod zatiaľ chýba. Moja gynekologička ma odoslala do nemocnice na kyretáž tam sme sa dohodli počkať 10dní no po kontrole sa gestačný vak za tých 10 dní nezväčšil len žĺtkový vačok je trošku iný ako naposledy. Dohodli sme sa že počkáme ešte 2 týždne kedže nemám žiadne bolesti ani krvácanie, vraj z toho ešte môže niečo byť aj keď ak by som súhlasila spravili by mi kyret kedže boli skôr skeptický ...čo som odmietla...podľa veľkosti ges. vačku to vychádza na 6+2, menštruáciu mám veľmi nepravideľnú preto sa to nedá určiť poďľa toho... Moja otázka znie či je možnosť že sa plod ukáže aj keď sa za 10 dní gest. vačok nezväčšil, alebo je zbytočné čakať ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná o chcené tehotenstvo a nemáte žiadne ťažkosti, dá sa počkať aj 10 dní. Nemyslím si však, že sa niečo zmení.

  • Bolesť triesla v 25.týždni

    , Autor: Rakso

    Dobrý deň, potrebovala by som poradiť. Už tri týždňe pociťujem ostrú rezavú až bodavú bolesť v triesle. Teda je to skôr až oblasť vnútorného stehna, ale iba na pravej strane. Je to len pri istých činnostiach, napríklad keď sa obúvam, pri chôdzi, keď sa prevaľujem počas spánku a podobne. Keď urobím nohou ten "správny" pohyb. Najskôr som si myslela, že to bude natiahnuté, predsalen vonku sa šmýka a niekedy sa teda dobre natiahnem a veľmi mi to pripomína natiahnutú šľachu. Na pohľad žiadne zmeny, modriny ani opuch. Iné problémy nemám. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tehotenstve sa maternica každým dňom zväčšuje, čím dochádza aj k naťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, čo môže žena vnímať aj ako svalovku. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle na ortopedické vyšetrenie.

  • Tehotenský test

    , Autor: Natalybaki.

    Dobrý deň, potrebovala by som poradiť. Už par dni mi je skoro celé dni zle od žalúdka, som viac unavená. Menštruáciu mám dostať presne za týždeň. Chcela som sa len poradiť, či robiť tehotenský test už teraz ? Že či by na ňom už bolo niečo vidiet, alebo počkať či príde menštruacia.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie.