Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Gestačný diabetes

    , Autor: espoleta

    Dobrý deň pani doktorka, ešte by som na Vás mala jednu otázku, keďže neviem ako na tom vlastne som. Podľa vyjadrení lekárov mám po OGTT cukor na hranici, po dvoch hodinách som mala hodnotu 7,3 mmol/l a cukor v moči. Tak som chodila do diabetologickej poradne a vylučila som sladkosti. Sestrička u gynekologa mi stále hovorí že po tehotenstve táto tehotenska cukrovka zmizne. Všade ale kde som čítala sa píše že norma je do 7,6 mmol/l. Trpím teda tou tehotenskou cukrovkou alebo nie? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    hraničné hodnoty sa majú považovať ako keby ste diabetes mali a je nutné v takom prípade upravou stravy držať hodnoty norme. Nejde o závažnú formu, preto sa tým nemusíte znepokojovať.

Podobné otázky

  • Tehotenska cukrovka

    , Autor: Ivka2023

    Dobry den,
    V 26 tyzdni som absolvovala oGTT.
    Gluk 0.hod 4,45<5,6
    Gluk 1.hod 9,33<11,10
    Gluk 2.hod 8,30>7,80
    Gluk v moci 0 hod negat
    Gluk v moci 1 hod pozit

    Moj gynekolog najprv zhodnotil ze v poriadku..po mojej poznamke ze su hodnoty zvysene iba povedal ze obmadzit cukor. Aky je prosim vas standardny postup? Neposlal ma na zidne ine odborne vysetrenie. Nie je potrebne si cez den merat hladinu cukru?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu mi nie sú celkom jasné namerané hodnoty glykémií. Ak z výsledku vyšetrenia oGTT výjde výsledok potvrdzujúci gestačný diabetes mellitus, pacientku odosielame na diabetologické vyšetrenie, kde diabetológ po vyšetrení zhodnotí nález a stav a odporučí ďalší postup, či management, prípadne nasadí potrebnú liečbu v prípade potreby.

  • Gestačný diabetes

    , Autor: Ann320

    Dobry den prajem,
    som v 35tt a v 27tt mi bola zistena tehotenska cukrovka (hodnota cukru v krvi 2 hod. po oGTT 8,9 mmol/L). Bola som aj u diabetologa, ktory mi povedal len tolko, ze sa mam racionalne stravovat a vynechat jednoduche cukry z jedalnicka. Stanovil mi hranicu cukru v kri na lacno do 6, po 2 hod. po jedle do 7,5. Ze takéto hodnoty sú v norme aj u zdraveho cloveka. Samozrejme ma tato tema zaujala a zacala som hladat odborne clanky ohladom tehotenskej cukrovky. Skoro v každej odbornej literature pisu, ze hodnoty na lacno by mali byt do 5,3 a 2 hod. po jedle do 6,7. Som z toho trosku zmatena. Mam sa riadit podla hodnot svojho diabetologa, ale podla odbornych clankov? Hodnoty na lacno mavam do 5, 2 hodiny po jedle do 6,8. Len veľmi zriedkavo mi vyskočí cukor po jedle nad 7. Bojim sa hlavne o svoje babetko, nechcem aby malo komplikacie po porode. Podla posledneho ultrazvuku v 30tt bol o 5 dni mensi, vaha v norme (1550g). Čo mi odporucate? Hrozia nam nejake poporodne komplikacie ak udrzujem hladinu cukru v krvi okolo 7,5? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám bol diagnostikovaný gestačný diabetes, neznamená to automaticky, že dieťa bude veľké, alebo že by mali byť pri pôrode komplikácie. Podľa hodnôt Vám bude stačiť dodržiavať racionálnu diétu a sledovať hodnoty glykémie. Nemusíte sa znepokojovať. Postupujte podľa odporúčaní diabetológa.

  • Časté škrkanie v bruchu

    , Autor: Malta

    Dobrý deň, som v 26tt, gestacny diabetes (len na diéte) a po jedle mi často škvrka az buble v bruchu?
    Na poslednej poradňi v piatok bola PV je v norme - aspoň tak to zaznačila doktorka do správy.
    Mala by som sa kvôli tomuto škrkaniu znepokojovať? Je časté a dosť hlučne. Nie je to nieco, kvôli čomu by som mala spozornieť?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tehotenstve je vo všeobecnosti spomalené trávenie. Neviem sa Vám takto bližšie vyjadriť k popisovaným tráviacim ťažkostiam. Ak bolo z gynekologického hľadiska všetko v poriadku, znepokojovať sa nemusíte. Odsledujte si to. Pri gynekologických ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, pri tráviacich ťažkostiach navštívte obvodného lekára.