Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • prve sono

    , Autor: ciculik84

    Dobrý deň,
    posledný menzes mi začal 17.1.2013 a následne som otehotnela. V piatok 1.3.2013 som bola na prvom sone u mojej gynekologičky, ktorá iba potvrdila graviditu a povedala, že nevidí viac ako gestačný vačok a žĺtkový vak, a teda že nevie ešte potvrdiť, či gravidita prebieha v poriadku. Ja som sa vo viacerých článkoch dočítala, že na konci 6.týždňa už by malo byť vidieť na sone srdiečko a embryo by malo mať asi 3mm. Doktorka na moju otázku, či je to v tomto štádiu v poriadku povedala, že to môže byť, ale že za týždeň už musí byť niečo vidieť. Objednala ma na 13.3.2013. Ja sa veľmi bojím, či som nepotratila, ovuláciu som mala v strede cyklu, vždy to dosť pociťujem, tak neviem, či to naozaj môže byť ku koncu 6.týždňa v poriadku, že pani doktorka nič nevidí. To čakanie ma dosť trápi. Ďakujem vopred za odpoveď. S pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    bohužial vám nepoviem nič viac ako vaša gynekologička. V tomto období sa naozaj jednoznačne nedá povedať, či sa jedná o včasnú graviditu a teda o týždeň bude všetko v poriadku alebo bohužial sa gravidita ďalej nevyvíja. Neostáva vám nič, len byť trpezlivá, vo veľa prípadoch ešte 6 týždeň je na prvý UZV priskoro, tak nezúfajte. Držím palce!

Podobné otázky

  • Názor na moju vec

    , Autor: Mia176

    Dobrý deň poslednú menštruáciu som mala 7.10 aké viem že nechránený sex som mala 20.10 robila som si tehotenský test vyšiel pozitívny no 21.11 som mala ísť na prvé sono lenže v pondelok 20.11 som začala ráno krvácať také zrazeniny potom už len slabé krvácanie išla som na pohotovosť tam mi povedali že nič nevidia len vyplnenú dutinu dali mi MEM injekciu na čistenie v štvrtok som bola na kontrole už za videli Gestacny vak a zobrali hcg mala som 656 zas mi dali MEm injekciu v piatok som išla zas na krv hcg 660 lenže z tých injekci mňa od vtedy boli hlava a je mi ťažko od žalúdka v sobotu som išla na pohotovosť lebo som vracala tam mi zas povedal že vidí 8,4 gestacny vak so žĺtkom dali mi do vagíny zas tabletky na čistenie a nechali si ma na noc robili predoperačné vyšetrení krv všetko v norme ráno v nedeľu len dve zrazeniny vypadli od vtedy nič len špinenie hcg sobotu 646 keď mňa púšťali domov lekárka povedala že maternicu mám čistú len ten vak so žĺtkom tam je že mam prísť zajtra na sono ja som z toho na nervy hovoria že to je zamlcany potrat ale ja tomu všetkému nerozumiem lebo kamoška tiež mala až neskôr plod

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mám z toho trošku chaos. Podľa opisu Vám hodnota betaHCG stojí, takže to na normálne tehotenstvo nevyzerá. Ak sa jedná o formu potratu, pre jednoznačné vyriešenie situácie je potrebné dutinu maternice poodsávať a následne skontrolovať beta HCG, či hladina klesá. Nerozumiem však, prečo Vám bol opakovane podávaný MEM a už keď ste boli v nemocnici, stav sa neriešil. Nepoznám však všetky informácie, výsledky vyšetrení, okolnosti, ani som nevidel USG nálezy, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste riešená.

  • Nebije srdiečko a plod je o 2 tyzdne mensi

    , Autor: Lucia7933

    Dobry den,

    v 9tt+1 mi bolo robene prve sono v tehotenstve. Dr. zial zistil ze plod zodpoveda 7 tt je mensi ako by mal byt. Nevidel ani akciu srdiecka ani prietoky krvi.
    Odporucil mi kyretaz cim skôr.
    Myslite ze je este je sanca ze predsa by sa mohla ukazat akcia srdiečka?

    Dakujem velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak v 7. týždni nie je prítomná akcia srdca, jedná sa o Missed Abortion, teda zamlčaný potrat a je potrebná revízia dutiny maternice. Ak sa jedná o žiadané tehotenstvo a nemáte ťažkosti, môže sa zrealizovať kontrolné USG s odstupom niekoľkých dní, neočakávajte však zázrak.

  • Pichanie 6tt

    , Autor: NatalAnet

    Dobrý deň, chcem sa spýtať, všade čítam ze pichanie na ľavej strane podbruska je v poriadku. Stáva sa mi to prevažne vždy tak po piatej..ked ma nafukne po celom dni..mam problém aj s tvrdou stolicou..zacne ma pichať tak sem tam..este som nebola na Sone, bojím sa ci nemôže ísť o mimomaternicové tehotenstvo. Nekrvacam ani nič iné. V podstate sa mi to deje skoro každý deň od vynechania ms...je to v poriadku ci radsej mam ísť na kontrolu skôr. Kontrolne prvé sono mam naplánovane na 25.2.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať o tráviaci problém. AK by sa jednalo o mimomaternicové tehotenstvo, bolesti by boli skôr tlakové a pomerne silné. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Ak sa ťažkosti nebudú zhoršovať, stačí navštíviť gynekológa podľa plánu. Samozrejme, pri prudkých, silných a intenzívnych bolestiach, či krvácaní navštívte gynekologickú pohotovosť.

  • Jemné spinenie

    , Autor: Dada9586

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na vás názor.
    Momentálne sa nachádzam v 5tt+2, mam problém s jemným špinenie od štvrtku. Ráno som na toaletnom papieri zbadala jemný hnedý výtok ktorý má veľmi znepokojil. Poobede sa už zmenil na ružový a tak som utekala na gynekologicku kliniku na vyšetrenie. Doktor ma prehmatal, spravil usg bolo vidno len gestacny vak cca 5mm a ze nevidí žiadne poškodenie, len strašne slabulinko ružový vytok, minimálny. V piatok som mala relatívne kľud a včera som opäť zbadala ružový vytok len na toaletnom papieri, ráno keď som sa zobudila mala som bledo hnedý výtok aj na intimke. Otehotnela som po iui, beriem 2x2 progestenale do pošvy. Mam bolesti podbruska ako pri ms. V roku 2017 som prekonala mimomaternicove tehotenstvo a preto mam teraz hrozný strach. Vtedy som mala v 45dc hcg 2140.
    Tento krát ho mam vyššie. 12.3. Som mala hcg 51 a v piatok 19.3. Bolo hcg 2077. Myslíte že sa mám obávať a utekať naspäť na pohotovosť alebo je to normálne a mam počkať do piatku kedy mam prvé sono u svojho lekára? Ďakujem vám veľmi pekne za čas a odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie v prvom trimestri súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Je to pomerne časté. Ak boli všetky vyšetrenia v poriadku, nemusíte sa obávať. Podľa opisu máte predpísanú potrebnú liečbu. Užívať môžete aj Ascorutin 3x1 tbl denne. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • prvé sono

    , Autor: zaiaa

    Dobrý deň, pred dvoma mesiacmi som potratila asi v 8 tt, v 6 tt som bola na sone, no viditeľný bol iba plodový vak bez činnosti srdca a kontrolné sono som už nestihla, dôvod potratu sa nezistil. Teraz mám pozitívny teh. test, kedy mi odporúčate ísť na prvé sono?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak nemáte žiadne iné ťažkosti či bolesti stačí ísť na sono v 6 týždni gravidity.