Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Jemné spinenie

    , Autor: Dada9586

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na vás názor.
    Momentálne sa nachádzam v 5tt+2, mam problém s jemným špinenie od štvrtku. Ráno som na toaletnom papieri zbadala jemný hnedý výtok ktorý má veľmi znepokojil. Poobede sa už zmenil na ružový a tak som utekala na gynekologicku kliniku na vyšetrenie. Doktor ma prehmatal, spravil usg bolo vidno len gestacny vak cca 5mm a ze nevidí žiadne poškodenie, len strašne slabulinko ružový vytok, minimálny. V piatok som mala relatívne kľud a včera som opäť zbadala ružový vytok len na toaletnom papieri, ráno keď som sa zobudila mala som bledo hnedý výtok aj na intimke. Otehotnela som po iui, beriem 2x2 progestenale do pošvy. Mam bolesti podbruska ako pri ms. V roku 2017 som prekonala mimomaternicove tehotenstvo a preto mam teraz hrozný strach. Vtedy som mala v 45dc hcg 2140.
    Tento krát ho mam vyššie. 12.3. Som mala hcg 51 a v piatok 19.3. Bolo hcg 2077. Myslíte že sa mám obávať a utekať naspäť na pohotovosť alebo je to normálne a mam počkať do piatku kedy mam prvé sono u svojho lekára? Ďakujem vám veľmi pekne za čas a odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie v prvom trimestri súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Je to pomerne časté. Ak boli všetky vyšetrenia v poriadku, nemusíte sa obávať. Podľa opisu máte predpísanú potrebnú liečbu. Užívať môžete aj Ascorutin 3x1 tbl denne. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Mierne špinenie

    , Autor: vebi

    Dobrý deň pán doktor, som v 9tt + 6 a pre 3 dňami som začala mať jemné špinenie ale len asi 2 krát za deň niekedy len raz keď som šla na WC. Včera som bola u doktora a ten mi povedal že bábätko je v poriadku a že ja nemám žiadne výrastky. Predpísal mi vitamíny Ascorutin. Včera večer som to mala znovu. V tomto období by som mala mať aj menštruáciu. Neviem či sa mám báť že sa niečo deje vážne alebo to prejde? Ak to nie je vážne kedy by to malo prejsť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Je to pomerne bežné. Odsledujte si to, pokračujte v liečbe a odporúčaniach Vášho obvodného gynekológa. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach ho navštívte.

  • Bolesti

    , Autor: ika057

    Dobrý deň.Chcela by som sa opýtať, ako rozlíšiť "normálne" bolesti brucha na začiatku tehotenstva od tých, ktoré môžu byť nebezpečné. Druhý deň mám dosť intenzívne kŕče v podbrušku, ktoré v pokoji necítim, avšak pri pohybe alebo zmene polohy sú občas na nevydržanie. Tiež som si včera všimla jemné špinenie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie v začiatkoch tehotenstva je pomerne časté. Čo sa týka bolestí v podbrušku, je to individuálne. Akoby menštruačné bolesti môžu byť prítomné pri každodennom zväčšovaní maternice. O kŕče by sa však jednať nemalo. Keďže však nepoznám všetky informácie ani okolnosti, je veľmi ťažké sa objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo a sex

    , Autor: odbornik6

    Som v 7+4t.t. Po vaginálnych sonách v 6 a 7t.t. som mala na druhý deň bolesti v podbrušku+pichanie ako deň pred menzes. Po dvoch dňoch to pominulo.Taktiež som to pociťovala po pohlavnom styku+ jemné špinenie,ktoré už tiež pominulo. Sonám sa nevyhnem,ale mám sa obávať a radšej sex obmedziť v 1.trimestri?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    je doporučované v prvom trimestri pohlavný styk obmedziť z toho dôvodu, že by vzrušení dochádza k fyziologickým sťahom maternice, čo však v nízkom štádiu tehotenstva môže nepriaznivo vplývať na plod a jeho umiestnenie.
    U mnohých pacientok sa nejedná o problém inokedy môže dôjsť až k strate tehotenstva, je rto samozrejme na vás,
    Ak bývajú bolesti v podbruší užívajte magnézium , je to vhodné
    S pozdravom

  • jemne spinenie

    , Autor: odbornik6

    dobry den pani doktorka chcela by som sa opytat som cca v 12tt a rano som si nasla na spodnej bielizni hnedy fliacik, svetly vytok mam odzaciatku. niekedy ma aj pichne v podbrusku ale nic strasne. mame 8m dcerku ktoru dojcim (snazim sa prestat no nejak sa nam nedari stale sa dozaduje) moze to byt sposobene tym dojcenim alebo je problem aj niekde inde? za odpoved dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    špinenie vo včasných fázach gravidity môže spôsobovať viacero príčin, ak išlo o jednorázové slabé zakrvácanie resp. špinenie veľmi pravdepodobne nepôjde o nič závažne, ak by sa krvácanie opakovala navštívte lekára.