Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mierne špinenie

    , Autor: vebi

    Dobrý deň pán doktor, som v 9tt + 6 a pre 3 dňami som začala mať jemné špinenie ale len asi 2 krát za deň niekedy len raz keď som šla na WC. Včera som bola u doktora a ten mi povedal že bábätko je v poriadku a že ja nemám žiadne výrastky. Predpísal mi vitamíny Ascorutin. Včera večer som to mala znovu. V tomto období by som mala mať aj menštruáciu. Neviem či sa mám báť že sa niečo deje vážne alebo to prejde? Ak to nie je vážne kedy by to malo prejsť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Je to pomerne bežné. Odsledujte si to, pokračujte v liečbe a odporúčaniach Vášho obvodného gynekológa. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach ho navštívte.

Podobné otázky

  • Missed abortion

    , Autor: Whiteseahorse

    Dobrý deň.
    Chcela by som sa spytať na Váš názor. 22.8. som mala poslednú menštruáciu, 3.9. sme s partnerom splodili dieťatko, počas mojich plodných dní je to jeho aj moje prvé. Nikdy sme sa nechránili celé 3r nakoľko partnerovi bolo povedané, že tam nieje skoro žiadna šanca aby mal dieťa dokým nepodstúpi operáciu, nakoľko má nejaké kŕčové žily alebo čo v semenníku. Ja mám 25r a partner má 34r ako vysvitlo pred počatím dlhodobo užíval aj amfetamín vo vysokých dávkach a taktiež marihuanu. Ja som nikdy žiadne drogy neužívala, nefajčím ani nič, cytológiu mám v úplnom poriadku, neprekonala som žiadne pohlavne choroby, na začiatku tehotenstva som, ale pila trochu alkoholu na oslave, vtedy som ešte nevedela, že som v druhom stave. Bolo to neplánované tehotenstvo. Dneska som bola v poradí už na treťom ultrazvuku za posledné 3 týždne. Bolo mi povedané, že je tam 1 gestačný vak a v ňom zárodok, ktorý meria pol centimetra, plod podrástol aj gestačný vak sa zväčšil, ale že akcia srdca je neprítomná. Diagnostika znela jasne Missed abortion. Chceli ma operovať už tento piatok. Odmietla som zákrok a vyžiadala si ešte jednu kontrolu. Podpísala som papier, že na vlastné riziko som odmietla zákrok. Mám sa vrátiť pondelok ráno na ultrazvuk a následne mám podstúpiť hneď aj zákrok, ak nebude biť srdiečko. 2 lekári sa vyjadrili, že na 99,9% je to bez šance a len zbytočne ohrozujem svoje zdravie čakaním na nejaký zázrak. Napriek tomu by som rada počula aj Váš názor, nakoľko si Vás veľmi vážim a mám pocit, že ste profesionálom v tomto obore. Ťažkosti nemám zatiaľ žiadne, príznaky tehotenstva pretrvávajú. Krvacať som nekrvácala. Akurát čo som postrehla bolo veľmi mierne špinenie pár hodín pred pár dňami, hnedý výtok.
    Moja otázka znie: Na základe vyššie uvedených informácií, tu podľa Vás naozaj nie je žiadna šanca na záchranu miminka? Je plod primalý a vývoj nepokračuje, a už ani nebude?
    Ďakujem za váš čas a skorú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je to chcené tehotenstvo a nemáte žiadne ťažkosti, môže sa počkať a realizovať kontrolné USG vyšetrenie. Príznaky tehotenstva mať budete, ste tehotná. Práve preto je Missed Abortion - zamlčaný potrat, že pacientka nemá žiadne ťažkosti, príznaky tehotenstva pretrvávajú, iba zárodok sa prestane vyvíjať. Ak nie je prítomná akcia srdca, zárodok odumrel. Jedná sa o patologické tehotenstvo a je potrebné dutinu maternice vyčistiť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorý poznajú presný nález, ako aj všetky informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • hnedý výtok

    , Autor: Michaela95

    Dobrý deň potrebujem poradiť posledná menstruacia 22.6 a posledný nechránený sex 5.7 prvý tehotensky test 12.7 negatívny a predpokladaná menstruacia 19.7 a 20.7 test pozitívny od 22.7 mierne spinenie najprv ruzovkasty výtok potom hnedý návšteva gynekológa 30.7 nasadený duphaston spinenie skončilo trvalo to cca týždeň a teda od 8.8 znova spinenie ktore je dosť intenzívnejšie než to pred tým 10.8 prvý usg gynekol videl malu bodku povedal že si mysli že to je toto ale nevyzerá to podľa neho dobre že bud je vývoj zastavený lebo sme to zle vypočítali, alebo mimometernicove ale keďže to videl v maternici mysli si že toto je najmenej pravdepodobne a riadil sa poslednou menštruáciu a to je 22.6 cize podľa nej by som mala byt v 6-7 tt nasadil mi k duphastonu aj ascorutin a moja otázka je šanca že som ešte len niekde v 3-4tt a krvácanie súvisí s uhniezdovanim ? Bolesti mám len sem tam ale neni to nič hrozné. Prosim potrebujem počuť názor druhého doktora. Dôverujem tomu svojmu ale nejde mi to do hlavy, je tam šanca že malinké sa ešte len začne vyvíjať? Čo sa týka iných tehotenských príznakov od 10.8 mám mierny pocit na zvracanie inak dovtedy som nemala nič. A pokial to vyzerá zle napr mimomaternicove kedy treba spozornieť a utekať do nemocnici pri masívnom krvácaní alebo pri bolestiach som cela zmetena odpoved gynekológa na tieto otázky boli čo má byt to bude. Ospravedlňujem sa za dlhy text ale naozaj som už v koncoch so psychikou a strachom stále keď idem na wc a či neuvidím ďalšiu krv. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali posunutú ovuláciu alebo nepravidelný cyklus, je celkom možné, že ste iba vo včasnom štádiu tehotenstva, ktoré nie je na USG ešte vidieť. Špinenie do 16. týždňa je spojené najčastejšie s tvoriacimi sa cievnymi spojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Čo sa týka príznakov mimomaternicového tehotenstva, treba spozornieť pri náhle vzniknutých bolestiach v podbrušku, či silnom krvácaní, kedy je nutné navštíviť najbližšie nemocničné zariadenie a gynekologickú pohotovosť. Možností ďalšieho vývoja je niekoľko, áno, je možné, že tehotenstvo skončí potratom, treba však myslieť pozitívne. Je potrebné stav sledovať, rovnako tak aj USG nález a dynamiku beta HCG. Pokračujte v nasadenej liečbe a odporúčaniach Vášho obvodného gynekológa.

  • Dobrý deň

    , Autor: dany

    Rada by som sa opýtala, som v 10 týždni tehotenstva. V sobotu 14.6. som mierne krvácala ale asi po nejakej hodinke to prešlo. V utorok 17.6. som bola pri svojej lekárke, ktorá ma uistila, že to bolo kvôli cyklu (v tom období by som mala dostať menštruáciu) a všetko je v poriadku. Objednala ma na kontrolu 3.7. Včera večer som opäť začala mierne krvácať , taktiež len chvíľku a potom to prestalo. Dnes ráno som mala taký svetlo hnedý výtok. Bolesti necítim len občas trošku kríže. Výtok mám stále ale už taký svetlý. Mám sa obávať. Toto je moje druhé tehotenstvo, pri prvom som nič také nezažila. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    mierne špinenie nevadí, je však na zváženie nejakí pdoproná liečba napr. Duphaston, to vám vaša lekárka zrejem predpíše keby tieto ťažksoti pretrvávali.
    Tiež užívajte magnézium.
    S pozdravom