Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Plodne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mám menštruáciu minulý mesiac od 3.7 do 7.7 a tento mesiac od 1.8 do 4.8 tak kedy mám plodné dni ?v tých plodných dní je pravda že sa dokážu spermie vydržať v pošve 5 dní? Či je to mýtus? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, väčšinou, za oprimálnych podmienok, spermie vydržia 48 až 72 hodín, nie však v pošve, ale v maternici.

Podobné otázky

  • Teratozoospermia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktor. Priateľovi vyšlo zo spermiogramu teratozoospermia, má až 100% defekt hlavičky, 0% normálnych spermií. Dr. mu odporučila užívať Profertil a prísť o dva mesiace na kontrolný odber. Máme doma zakúpený Folandrol, môže užívať ten alebo radšej zvoliť Profertil ? Deti nemáme, posledné tehotenstvo skončilo MA 7tt. Môžeme sa naďalej snažiť, alebo si máme dávať pozor do kontrolného odberu? Myslíte, že je možné prirodzené oplodnenie pri tejto diagnóze?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za týchto okolností výsledku spermiogramu si myslím, že je momentálne zbytočne sa snažiť. Vhodnejšie je užívať spomínané preparáty na úpravu spermiogramu a následne realizovať kontrolné vyšetrenie spermiogramu. Oba spomínané preparáty majú podobné zloženie, takže rozhodnutie je na V8s, ktorý preparát bude partner užívať. U muža je možná úprava spermiogramu v priebehu 2 - 3 mesiacov. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Dobrý deň

    , Autor: Registrovaný používateľ

    chcem sa opýtať od 29.8 do 5.9 som mala plodne dny
    od 17.9 do 20.9 mam dostať menžes a zaz mi začínajú polodne dni 26.9 do 30.9 môžem mať dva krát za mesiac ovulácii ? (ovulačni hlien ) ?
    za odpoveď Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe hlienu sa nedá jednoznačne zhodnotiť, že Vám začínajú opäť plodné dni. Treba však povedať, že menštruačný a ovulačný cyklus sú dva samostatné cykly, ktoré na seba síce nadväzujú, ale prebiehajú samostatne. Takže ak je ovulačný cyklus krátky, môže sa stať, že počas jedného menštruačného cyklu prebehnú dva ovulačné cykly a teda že žena ovuluje dvakrát. Nie je to však druhá ovulácia, ale už tá ďalšia. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Problémy s otehotnením

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    už rok sa s manželom snažíme o bábätko, ja mám PCOS a manželovi so spermiogramu vyšlo že ma cca 12 miliónov spermií a ma zlú morfológiu, ma ich 0,8% normálnych inak zle. Plus ich ma spomalené, nasadilu mu kotvičník a profertil a o 2 mesiace mame ísť na kontrolný spermiogram, myslite si že je tam šanca mať dieťa prirodzenou cestou? Že sa po vitamínoterapii upravia hodnoty? Alebo len umelé oplodnenie? Nechceli by sme ísť touto cestou . Ja užívam tiež kotvičnik a inofolic.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spermiogram sa môže s odstupom 2 až 3 mesiacov meniť. Neviem Vám povedať, či sa upraví až natoľko, že bude šanca na spontánne otehotnenie. Ak nie, budete odoslaná do centra asistovanej reprodukcie, kde Vám vysvetlia možnosti a stanovia ďalší postup.

  • Otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem sa spýtať na tieto dva produkty pomáhajú k oplodneniu keď sa snažíme o bábo Energy GYNEX bylinny extrakt
    1x30 ml, vyzivovy doplnok Aliver Nutraceutics Intense Fertility Gel 30 ml dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, základom pri snažení otehotnieť je praktizovať nechránený pohlavný styk aspoň 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie. Gynex kvapky užívať môžete, nepoškodíte si. Druhý spomínaný výživový doplnok nepoznám, takže sa Vám k tomu neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem sa spýtať je možné že žena otehotnie počas menštruácie? Snažíme sa o bábätko chcem sa spýtať ci existuje dáky gél na podporu počatia a v maternici spermie vydržia 5 dní je to pravda ale bez toho že žena sa nemôže sprchovať ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, teoreticky, ak sa ovulácia prekrýva s menštruáciou, tehotenstvo sa vylúčiť nedá, no je pomerne nepravdepodobné. Ak má žena menštruáciu, krvácajúca maternica s menštruačnou drťou nie je veľmi schopná prijať oplodnené vajíčko. Ak však dôjde k oplodneniu ešte pred spustením menštruačného krvácania, tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Neexistuje žiaden gél, ktorý by udržal spermi, najmä nie počas menštruácie. Sprchovanie na to nemá vplyv. Ak má žena nechránený pohlavný styk, po ktorom sa ide osprchovať, tehotenstvu nezabráni. Je to skôr otázka hygieny. Ak sa snažíte otehotnieť, praktizujete nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne a aj napriek tomu sa Vám nedarí otehotnieť po viac ako roku snaženia, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám realizuje potrebné vyšetrenia. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.